Hyppää pääsisältöön

Tauno Pylkkäsen lauluja kannatti penkoa

Viime vuonna tuli kuluneeksi sata vuotta Tauno Pylkkäsen syntymästä, mutta säveltäjä ei juuri saanut osakseen juhlintaa saati uudelleenarviointia - Pylkkästä pidetään pätevänä muttei uutta luoneena oopperasäveltäjänä ja musiikin puuhamiehenä, joka kuoli viinaan jo kuusikymppisenä. Onneksi baritoni Tuomas Lehtinen on kaivellut Pylkkäsen jäämistöstä hänen erinomaisia yksinlaulujaan ja saattanut ne uudelle levylle, joka osaltaan nostaa Pylkkäsen arvostusta.

Tauno Pylkkänen: Lauluja
Tauno Pylkkänen: Lauluja Uudet levyt

Fugan julkaiseman levyn ohjelmistoksi Tuomas Lehtinen on valikoinut sekä kustannettuja lauluja että käsikirjoituksia. Joukossa on useita tunnelmallisia ja vaikuttavia aarteita, jotka osoittavat miksi Pylkkänen ansaitsi lisänimen Pohjolan Puccini. Melodiat ovat luontevuudessaan ja koskettavuudessaan ylivertaisia suomalaisessa liedissä, jopa Yrjö Kilpiseen verrattuna, harmoniassa vapaus, kansallisromantiikka, impressionismi ja myöhäisromantiikka yhdistyvät monitahoisesti, ja kokonaisilmaisu on pelkistettyä mutta tehokasta. Runot Pylkkänen myötäelää musiikissaan vahvasti, mutta usein hänen tulkintansa on särmikäs, melankolinen tai synkkä, kuten sarjassa Hyppelihiiri.

Avantgarden rajoja Pylkkänen ei lähesty, mutta nykykuulija ei sitä vanhalta musiikilta enää vaadikaan, ja huomion voi kiinnittää musiikin laatuun.

Tuomas Lehtinen ei ole ominut ohjelmistoa itselleen, vaan pyytänyt levylle mukaan myös sopraano Hedvig Pauligin ja mezzosopraano Melis Jaatisen. Kaikki kolme hallitsevat lyyrisen, puhtaan lied-ilmaisun ja sanoistakin saa selvän, mikä on hyvä, koska levyvihkosessa ei ole runotekstejä. Lehtinen on kolmikon heikoin lenkki: Äänen sävy on miellyttävä ja forte kantaa, mutta hiljaiset, pitkät sävelet osoittavat, että väpättävä vibrato kaipaa kevyttä määräaikaishuoltoa.

Pylkkäs-urakka on järkevästi jaettu kahdelle pianistille. Juho Alakärppä ja Tuomas Juutilainen ovat jaksaneet kaivella yksittäisistä lauluista värit kirkkaina esiin. Kokonaisuutena levy lienee vuoden toistaiseksi tärkein levy Suomen musiikin historian kannalta. Toivottavasti se osaltaan tuo Pylkkäsen musiikille lisää arvostusta ja esityksiä.

Tauno Pylkkänen: Lauluja. - Hedvig Paulig, sopraano, Melis Jaatinen, mezzosopraano, ja Tuomas Lehtinen, baritoni, sekä Juho Alakärppä ja Tuomas Juutilainen, piano. (FUGA-9455)

Kuuntele Uudet levyt 26.3.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua