Hyppää pääsisältöön

Yksityiskohdat ja sointi lumoavat Alban Gerhardtin Bachissa

Saksalainen sellisti Alban Gerhardt lupasi itselleen, ettei levytä Bachin soolosellosarjoja ennen kuin täyttää viisikymmentä - mutta huomasi yhtäkkiä täyttävänsä. Niinpä Hyperion on nyt julkaissut hänen luentansa tästä sellistien Raamatusta. Aluksi Gerhardt ei tunnu lisäävän mitään lukemattomiin aiempiin tulkintoihin, mutta vähitellen levytyksen yksityiskohdat ja sointi vetävät mukaansa.

Alban Gerhardt / Bach: Suites
Alban Gerhardt / Bach: Suites Uudet levyt

Hyperionin katalogista löytyy jo Steven Isserlisin syvällinen suolikielitulkinta, ja yleisesti soolosellosarjamarkkina on niin tukossa persoonallisuutta ja taitoa, että uusi levytys pitää oikeuttaa muulla kuin sellistin statuksella. Gerhardtin tapauksessa oikeutus ei löydy kokonaisnäkemyksestä tai tekniikasta - hän soittaa yhtä puhtaasti ja kauniisti kuin muutkin ja on päätynyt sangen keskimääräisiin tempoihin ja fraseerauksiin. Mutta kun tuplalevyä kehii auki, neutraaliuden seasta erottuu kekseliäitä, jopa radikaaleja yksityiskohtia: c-molli-sarjan alkusävelen säröteho, muutama sul ponticello pianissimossa, D-duuri-sarjan preludin rytminen artikulointi.

Alban Gerhardt poikkeaa tavallisesta myös sellonsa soinnissa, jota leimaa pehmeä, miellyttävä särinä ilman suolikielten epämääräisyyttä ja ilman jakoa nasaaliin ylärekisteriin ja mörisevään alarekisteriin. Pidän Gebhardtin yleissoinnista jopa enemmän kuin Isserlisin. Gerhardt on löytänyt myös jousen käyttöön ja äänen ottamiseen oman kompromissinsa romanttisen intensiteetin ja barokkisen huokoisuuden väliltä. Jousi on paljon irti kielestä mutta ääni pysyy tasalaatuisena ja ytimekkäänä.

En silti usko että Gerhardtin tulkinta Bachin soolosellosarjoista saavuttaa kovin legendaarista statusta, kilpailu on niin kovaa. Mutta eiköhän se riitä, että erään hyvän sellistin viisikymppiskriisi on tuottanut hyvän levyn, joka sisältää riemastuttavia yksityiskohtia ja muutenkin kelvannee kenen tahansa levyhyllyyn jopa ainoaksi tulkinnaksi Bachin soolosellosarjoista.

J.S. Bach: Soolosellosarjat. - Alban Gerhardt. sello. (Hyperion, CDA68261/2)

Kuuntele Uudet levyt 26.3.2019, toimittajana Kare Eskola.

  • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

    Levyarvostelu

    Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

  • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

    Levyarvostelu

    Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

  • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

    Levyarvostelu

    Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

  • Monteverdi saa joulun säihkymään

    Levyarvostelu

    Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua