Hyppää pääsisältöön

Flinkkilä & Tastula: Miksi miljoonabisneksen keulakuva uhkasi polttaa työntekijöiden toimistoon raahaamat ilmapatjat?

Virpi Koskela, Anne Flinkkilä ja Mariina Hallikainen
Virpi Koskela, Anne Flinkkilä ja Mariina Hallikainen Kuva: Yle / Harri Hinkka Flinkkilä & Tastula

Unelma orpokodista, johtamisoppeja hevostallilta, raikasta puhetta työstä ja läsnäolon taidosta. Miksi sorrumme kiirepuhuntaan ja mitä on huoneliha?

Flinkkilä & Tastula TV1 la 30.3.2019 klo 17.10 ja su 31.3.2019 klo 9.05 sekä Yle Areenassa.

Kaikkihan sen tietävät, että kun uusia tietokonepelejä kehitellään, niin silloin linnoittaudutaan toimistoon, syödään noutopizzaa ja luodaan silmät ja aivot pullottaen uutta. Väsymystä ei tunneta eikä mikään ole riittävän hyvää. Vai onko näin?

Tamperelaisen peliyritys Colossal Orderin toimitusjohtaja Mariina Hallikainen on tehnyt rohkean tempun. Paitsi että hän uhkasi polttaa ilmapatjat, hän määräsi työntekijöille säännöllisen työajan ja kehottaa menemään kotiin perheen luo ja lepäämään. Itse hän suuntaa hevostallille, kuuntelemaan mitä hevonen hänelle kuiskii.

- Ei tekemisen intohimoa voi sammuttaa, mutta väsynyt ihminen ei voi olla luova. Se pitää muistaa, ja on johtajan tehtävä muistuttaa siitä, Mariina sanoo

Ei kai tuollaisella reseptillä voi menestyä kivikovalla alalla? Taas väärin. Mariinan luotsaama yritys on myynyt jo yli 6 miljoonaa peliä ja on singahtanut kansainväliseen menestykseen. Riittävän hyvä pitää työntekijät ja omistajat tyytyväisinä.

- Minua kutsuttiin myös luovuuden tappajaksi. Se liittyy siihen, että piti päättää, milloin kehitelty peli on valmis. Muut olisivat halunneet vielä viime hetken muutoksia, minä sanoin ei.

Mariina kohtaa Flinkkilä & Tastula -ohjelmassa Virpi Koskelan, joka kutsuu itseään työn vieroksujaksi ja luovien alojen nomadiksi. Mutta mihin kaikkeen työn vieroksuja onkaan elämässään ehtinyt? Virpi on perustanut työttömille nuorille tarkoitetun Legioonateatterin, kouluttanut ihmisiä kipuilevissa työyhteisöissä ja väitellyt tohtoriksi läsnäolon merkityksestä työelämässä.

- Se työn vieroksuja on ehkä vähän vitsi, mutta kyllä minä ajattelen, että työ voisi olla enemmän leikkiä. Me otamme itsemme ja työmme usein liian vakavasti, Virpi sanoo.

Hortoileva johtaja kuuntelee

Ruotsalainen tutkimus kertoo, että heppatytöistä tulee hyviä johtajia. Sieltäkö Mariinan johtamisopit ovat peräisin?

- Hevosten kanssa tarvitaan äärimmäistä johdonmukaisuutta, se on rehellistä hommaa. Täytyy ottaa vastuu tai sitten voi käydä niin päin, että hevonen viekin sinua, Mariina miettii.

Mariina kertoo, että eräät opiskelijat tarkkailivat hänen johtamistyyliään ja kuvasivat sitä sanoilla ”managing by wandering around”. Hän kuuntelee ja puuttuu asiaan, kun joku tökkii. Maalaisjärki avaa monet solmut, hän uskoo.

- Hortoileva johtaja, ilahtuu Virpi Koskela.

Hortoilu on muutenkin yksi Virpin lempiajatuksia. Kun hän on väitöstutkimukseensa kerännyt yli 400 suomalaisen kokemuksia läsnäolosta työelämässä, yhä isommaksi on noussut ajatus pysähtymisestä, ajattelun tyhjästä tilasta, luonnossa hortoilusta.

- Tarvitsemme tyhjää tilaa, että se täyttyisi sillä, mikä on olennaista, Virpi sanoo.

Hän sanoo, että läsnäolo ei ole mitään hörhöpuhetta, vaikka sille ei hintalappua voikaan laittaa.

- Jos ihminen ei ole yhteydessä itseensä, se tuhoaa luovuuden, innovatiivisuuden, aiheuttaa uupumusta ja loppujen lopuksi myös tehottomuutta, Virpi maalaa.

Kiirepuhunnan kirous

Mitä sitten on kiirepuhunta? Se on Virpin mukaan hokemista siitä, kuinka kiire on. Se ei ole oikeaa kiirettä, vaan sen tarkoitus on todistaa muille omaa merkitystään. Kiirepuhunta on taudin tavoin pesiytynyt työyhteisöihin ja vie aikaa työn tekemiseltä tai kehittämiseltä.

- Kun on oikeasti tosi kiire, siitä ei ehdi edes puhua, Virpi sanoo ja viittaa esimerkiksi hoitoalan vajaamiehitykseen.

Hän kantaa muutenkin huolta hoitoalan ihmisistä. Virpin vetämissä työpajoissa ihmiset ovat romahdelleet puhuessaan riittämättömyyden tunteista ja kovasta paineesta.

Professori Alf Rehn on puhunut huonelihasta. Se kuulostaa ällöttävältä, mutta tarkoittaa ihmisiä, joiden tehtävä on olla kokouksissa läsnä, mutta jotka eivät oikein itsekään tiedä, mitä tehtäviin kuuluu. Mariina sanoo, että yrittää pitää kokoukset lyhyinä, mutta joskus ruotsalaisten kollegoiden kokouksissa huoneliha-ajatus voi tulla mieleen.

- He tykkäävät pitää järjettömiä määriä palavereja. Minun mielestäni kokous ei ole tärkeä, vaan se, mitä päätetään on tärkeää, Mariina pohtii.

- Mahtava sana, huoneliha. Joskus palaverissa on tuntunut, että mitäs jos rupeisi kirkumaan tai laittaisi punaisen nenän päähänsä ja katsoisi, että huomaisiko kukaan, Virpi kertoo.

Onko tuttu tunne?

Niukoista oloista maailmalle

Mariina eli viidakkolapsena Indonesiassa, kun isän kuolema pakotti äidin lapsineen takaisin Suomeen. Mariina kasvoi isosiskona, äiti oli kolmen lapsen yksinhuoltaja. Vastuunotto tuli luonnostaan.

- Minulle suuri sydämen asia on tasa-arvoinen koulutus. Lapsuus oli taloudellisesti niukkaa, ja äiti uhrasi paljon meidän eteen. Ilman ilmaista koulutusta en olisi tässä. Kyllä se niin on, että jos haluaa omasta luokastaan ponnistaa eteenpäin, koulutuksella se tehdään.

Virpi on kotoisin Iijoen varrelta. Padottu, kahlittu joki on hänen traumansa ja kotimaisemansa. Kotiolot olivat niukat, mutta silti rakkautta ja kannustusta riitti.

- Haaveilin orpokodin perustamisesta. Pieni maailmanparantaja minussa elää edelleenkin.