Hyppää pääsisältöön

Katso tubettaja Tiia Suomalaisen seuraajien parhaat vinkit yo-kokeeseen

Henkilö opiskelee pöydän ääressä.
Henkilö opiskelee pöydän ääressä. Kuva: Unsplash Abitreenit,opiskelu

Tiia Suomalainen lukee lääkiksen pääsykokeisiin ja tekee videoita muiden aiheiden muassa opiskelusta ja opiskeluvinkeistä. Aiemmin Tiia kertoi Abitreeneille parhaat keskittymisvinkkinsä ja nyt Tiian seuraajat jakoivat meille parhaat vinkkinsä yo-kokeisiin.

Tiia keräsi Abitreeneille vinkkejä yo-kokeeseen seuraajiltaan Instagram-tilinsä kautta. Lue seuraajien jakamat vinkit sekä Tiian kommentit niistä:

Aikatauluta!
Aikatauluta! Abitreenit

"Tämä on mielestäni kaiken a ja o. Kun on aikatauluttanut selvästi vapaat ja opiskelut erilleen, molempia pystyy tekemään täydellä teholla. Tässä suosittelen aikatauluttamaan opiskelut aamuun ja vasta loppupäiväksi vapaa-ajan, jolloin ei vapaa-ajalla oikeasti tarvitse miettiä yhtään, että nyt pitäisi muuten kohta jo opiskella."

Jos ei jaksa lukea, ajattelee, että seuraavana päivänä kaduttaa.
Jos ei jaksa lukea, ajattelee, että seuraavana päivänä kaduttaa. Abitreenit

"Hyvä taktiikka! Tosin oman kehon kuuntelu on tärkeää, samoin erottaa laiskuus ja uupumus toisistaan. Joskus kun on väsynyt olo, voikin olla parempi pitää vapaapäivä opiskelun sijaan ja seuraavana päivänä opiskelu onkin tuplasti tehokkaampaa."

Feymanin tekniikka.
Feymanin tekniikka. Abitreenit

"Tämä olikin minulle täysin vieras metodi. Feynmanin tekniikkaan kuuluu neljä vaihetta, joiden avulla uudet asiat voi omaksua syvällisesti.

Aion ehdottomasti tutustua tähän paremmin, sillä on aina mielenkiintoista testata uusia opiskelutekniikoita ja mahdollisesti löytää entistäkin tehokkaampia vanhojen tekniikoiden tilalle tai rinnalle. Menee siis testiin!"

Muistilaput.
Muistilaput. Abitreenit

"Muistilappuja käytänkin paljon just käsitteiden opiskeluun. Tosin suosin tietokone- ja puhelinsovelluksia, jolloin flash cardit ovat aina mukana. Silloin pysyy paremmin kärryillä siitä, mitkä käsitteet ovat jo hallussa ja mitkä eivät. Todella hyvä tapa siis oppia käsitteitä tai vaikka kielissä sanoja."

Muista pitää myös vapaata opiskelusta.
Muista pitää myös vapaata opiskelusta. Abitreenit

"Tämä on todella tärkeää! Kun kyseessä on pidemmän aikavälin valmistautuminen esimerkiksi pääsykokeisiin tai ylioppilaskirjoituksiin, on tärkeä pitää myös vapaata. Kun sopii itselleen tietyn vapaapäivän, pystyy silloin oikeasti rentoutumaankin, kun mielessä ei koko aikaa pyöri, että nyt pitäisi olla lukemassa."

Pidä taukoja.
Pidä taukoja. Abitreenit

Sopivassa suhteessa vapaata ja opiskelua.
Sopivassa suhteessa vapaata ja opiskelua. Abitreenit

"Itse pidän taukoja 30–60 minuutin välein. Tosin joskus jos on hyvä flow päällä, saatan lukea pitkänkin pätkän ilman taukoja, mutta erityisesti silloin, kun homma takkuaa, on hyvä pitää sopivan lyhyitä ja piristäviä taukoja. Tauoissa on kuitenkin aina se vaara, että ne venyvät pidemmiksi kuin itse lukupätkät, joten tässä kannattaa olla tarkkana. Itse suosin 5–10 minuutin taukoja, mutta rehellisyyden nimissä aika usein ne venähtävät vähän liian pitkiksi..."

Tylsimmätkin asiat täytyy opiskella.
Tylsimmätkin asiat täytyy opiskella. Abitreenit

“Tämän olen kantapään kautta oppinut. Lukiossa valitsin aina koealueesta muutaman asian, joita en opiskellut kunnolla, koska ne tuntuivat vaikealta. Voitte vain arvata, kuinka moni näistä asioista on tullut myöhemmin vastaan… Aika moni!

Siitä olen eri mieltä, että tylsistä asioista ei voisi saada mielenkiintoisia. Olen esimerkiksi alkanut tykätä fysiikasta vasta sen myötä, kun olen harjoittelun myötä oppinut sitä enemmän. Joskus asioiden tylsyys siis johtuu siitä, ettei niitä osaa!”

Rauhoita opiskelutila.
Rauhoita opiskelutila. Abitreenit

"Tämä on totta. Joskus ympäristöön ei vain voi vaikuttaa, joten sitten pitää lähteä esimerkiksi kirjastoon tai pistää kuulosuojaimet päähän. Rauhallinen ympäristö ainakin omalla kohdallani mahdollistaa sen, että jaksan uppoutua pitkäksikin aikaa saman asian pariin eikä ajatus lähde harhailemaan."

Artikkelit