Hyppää pääsisältöön

Näin hyödynnät kuivahtaneet leivät – Strömsön toscanalainen leipäkeitto tarjotaan zombienäkkärin kera

Onko sinunkin leipälaatikkosi perukoilla parhaat päivänsä nähneitä leipiä?

Me suomalaiset heitämme roskiin noin 11 miljoonaa kiloa leipää vuodessa, useimmiten täysin turhaan. Jos leivässä ei ole hometta, sen voi nimittäin vielä käyttää.

Me teemme ruokaisan toscanalaisen leipäkeiton, johon lisätään papuja. Ja sen lisukkeeksi rouskuvaa näkkäriä, johon käytetään vanhentunutta leipää. Zombienäkkäri on syntynyt. Lisää vinkkejä leipähävikin vähentämiseen tai jakamiseen artikkelin lopussa.

Toscanalainen leipäkeitto

Annos Toscanalaista leipäkeittoa keittiössä
Annos Toscanalaista leipäkeittoa keittiössä Kuva: YLE/Carina Ahlskog keitot,Italialainen keittiö,leipä,Strömsö,Anders Samuelsson

Ainekset, 4 hlö:

  • 1 porkkana
  • 10 cm:n pala purjoa
  • 4 valkosipulinkynttä hienoksi silputtuina
  • 1 sipuli
  • 2 sellerinvartta
  • 1 tölkki kuorittuja tomaatteja
  • 2 dl keitettyjä valkoisia papuja
  • 2 dl vettä
  • oliiviöljyä
  • tilkka viinietikkaa
  • suolaa & mustapippuria
  • 3 dl pilkottua vanhentunutta vaaleaa leipää, esimerkiksi patonkia tai hapanleipää
  • 1 ruukku basilikaa
Kattilalllinen toscanalaista leipäkeittoa keittiössä
Kattilalllinen toscanalaista leipäkeittoa keittiössä Kuva: YLE/Carina Ahlskog keitot,Strömsö,Anders Samuelsson

Tee näin:

  1. Pilko porkkana, purjo, sellerit ja sipuli .
  2. Kuullota kasviksia (myös valkosipuli) tilkassa oliiviöljyä paistinpannulla.
  3. Kaada joukkoon kuoritut tomaatit ja vesi.
  4. Kuumenna kiehuvaksi, lisää valkoiset pavut ja keitä vielä hetki.Lisää tilkka viinietikkaa happomuuden antamiseksi
  5. Leikkaa leipä pienemmiksi paloiksi.
  6. Lisää leipäpalat keittoon ja sekoita, jotta neste imeytyy leipäpaloihin. Koristele basilikanlehdillä

Zombienäkkäri eli näin herätät vanhentuneet leivät henkiin

Leipäkori jossa valmiiksi paistettua Strömsön zombienäkkileipää
Leipäkori jossa valmiiksi paistettua Strömsön zombienäkkileipää Kuva: YLE/Carina Ahlskog leipä,Strömsö,Anders Samuelsson,näkkileipä

Ainekset:

  • 15 viipaletta erilaisia kuivahtaneita leipiä
  • 5 dl vettä
  • 1–2 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl seesaminsiemeniä paahdettuina
  • 1 rkl unikonsiemeniä
Valmiiksi vaivattu taikina työpöydällä keittiössä
Valmiiksi vaivattu taikina työpöydällä keittiössä Kuva: YLE/Carina Ahlskog leipä,leipominen,taikina,Strömsö,Anders Samuelsson

Tee näin:

  • Jauha kuivahtaneet leipäviipaleet karkeaksi jauhoksi monitoimikoneessa. Lisää joukkoon vesi ja vehnäjauhot ja vaivaa notkeaksi taikinaksi.
  • Anna seistä noin 15 minuuttia.
Mies leipoo leipää keittiössä
Mies leipoo leipää keittiössä Kuva: YLE/Carina Ahlskog leipominen,leipä,näkkileipä,Strömsö,Anders Samuelsson
  • Kaulitse taikina ohuiksi levyiksi. Pistele niihin reikiä ja sivele vedellä.
  • Ripota pinnalle siemenet. Paista näkkäreitä 200-asteisessa uunissa 5–7 minuuttia.
Strömsön näkkileipää pöydällä
Strömsön näkkileipää pöydällä Kuva: YLE/Carina Ahlskog leipä,näkkileipä,Strömsö,Anders Samuelsson,leipominen

Muita vinkkejä leipähävikin vähentämiseksi:

  1. Pidä pakastimessa pussia, johon nakkaat vanhentuvat leivät. Ota se esiin aina välillä ja tee vaikkapa zombienäkkäriä.
  2. Jauha vanhentuneet leivät korppujauhoksi ja käytä se esimerkiksi lihapyörykkämassaan tai leivitykseen.
  3. Köyhiä ritareita voi hyvin tehdä ”vanhoista” paahtoleivistä. Paista leivät voissa ja mausta sokerilla ja kanelilla.
  4. Leikkaa vanhentunut leipä pieniksi paloiksi ja paista niitä voissa tai öljyssä tai 180-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia. Näin saat krutonkeja, joita voit lisätä salaatteihin tai käyttää koristeluun.
Annos Toscanalaista leipäkeittoa keittiössä
Annos Toscanalaista leipäkeittoa keittiössä Kuva: YLE/Carina Ahlskog keitot,Italialainen keittiö,Strömsö,Anders Samuelsson

Parhaat vinkkisi leivän pelastamiseen

Mitä itse teet vanhentuneesta leivästä? Onko sinulla joku vikki joka ehdottomsati pitäisi saada jakoon?
Nyt voit auttaa meitä vähentämään leipähävikkiä, kommentoimalla juttua.