Hyppää pääsisältöön

Shortdox 2019 - Suomen finalistit

Nuori poika laulaa mikrofoniin
Nuori poika laulaa mikrofoniin Kuva: Jason Rosewell / Unsplash radio-ohjelmat

Kuuntele Suomen Shortdox-finaaliin 25.4. osallistuvat teokset.


AIKA VOITTAA (Lassi Mäkinen)

kello ikkunalaudalla
kello ikkunalaudalla radio-ohjelmat

Keski-iässä ajasta kehkeytyy tärkein mittayksikkö. Aika kulkee tasaisesti ja huomaamatta mutta rikkumattoman tasa-arvoisesti. Haluamme hallita aikaa, mutta se on hallintamme ulottumattomissa. Ajasta on niin ystäväksi kuin viholliseksi. Aika voittaa. Aina. Tekijä: Lassi Mäkinen, freelancer-toimittaja, pastori ja espoolainen perunanviljelijä.

PUUTTUVA SANA (Nina Schleifer)

vauva ja enkeli
vauva ja enkeli Kuva: Nina Schleifer radio-ohjelmat

Oman lapsen syntymä laittaa meillä useimmilla elämänarvot uusiksi. Vastuu pienestä ihmistaimesta nostaa onnen lisäksi pintaan myös menettämisen pelon. Olen Nina Schleifer, pieni osa sukupolvien ketjua – olen sisko, tytär, vaimo ja äiti. Olen joutunut kokemaan menetyksiä mutta päässyt myös nauttimaan läheisteni rakkaudesta. Tämä on tarinani. Teos on toteutettu osana Laajasalon opiston dokumenttikurssia. Se perustuu omakohtaisiin kokemuksiini, ja siinä käytetyn musiikin on soittanut pianolla tyttäreni Tiia Schleifer.

7 OIKEIN - SUOMALAISIA UNELMIA (Marja Vehkanen)

vanha nainen istuu junassa
vanha nainen istuu junassa Kuva: Marja Vehkanen radio-ohjelmat

Työskentelen radioalalla ja kirjoitan sen minkä ehdin. Minulla on tapana tehdä kirjoitusharjoituksia iltapäivälehtien otsikkojen inspiroimana, sillä niihin latautuu rutkasti draamaa ja ne saavat mielikuvituksen liikkeelle. Fiktiivinen teokseni sisältää iltapäivä- ja aikakauslehdistä sekä verkkokeskusteluista poimittuja otteita. Mitä unelmat kertovat sosiaalisesta luokasta tai suomalaisista? Käsikirjoitus, ohjaus, toteutus: Marja Vehkanen Tekninen toteutus, äänisuunnittelu: Suvi Tuuli Kataja.

USKO INSINÖÖREIHIN (Michaela Söderholm)

nainen näyttää keskisormea kameralle
nainen näyttää keskisormea kameralle Kuva: Michaela Söderholm radio-ohjelmat

Audiodokumentti Usko insinööreihin kuvailee arjen haastavia hetkiä, jotka saavat pohtimaan omaa minuuttaan. Työ on tehty osana Laajasalon opiston äänityökurssia.

KUN NUKUT, MINÄ VALVON (Suvi Tuuli Kataja)

naisen kasvot
naisen kasvot Kuva: Suvi Tuuli Kataja radio-ohjelmat

"Kun nukut, minä valvon" perustuu äänityksiini, joita teen niinä öinä, jolloin en saa unta. Se on yksinäinen ja humoristisen tummansävyinen äänipäiväkirja siitä, kuinka olen valveilla kun muut nukkuvat. Vaikka tapahtumat sijoittuvat keittiöön ja teoksen kuvaus on arkista, se liukuu lopulta aamuöiseen hetkeen, jolloin unettomuus voittaa musertavalla ylivoimalla.

MIKÄ MÄ OON? (Iina Tossavainen)

henkilön omakuva
henkilön omakuva Kuva: Iina Tossavainen radio-ohjelmat

Olen 19-vuotias ja opiskelen tällä hetkellä Laajasalon opistossa. Teokseni “Mikä mä oon?” kertoo niistä rasistisista kohtaamisista ja ennakkoluuloista joita kohtaan adoptoituna lähes päivittäin.

OMA VALINTA (Samuli Kuula)

alikulkutunneli
alikulkutunneli Kuva: Samuli Kuula radio-ohjelmat

Olen ympäriston tuote; 90-luvun laman lapsi, jonka lähtökohtana oli lähiö, rikkinäinen perhe, viina ja väkivalta. Elämä on täynnä valintoja, mutta onko se oma valinta? Vai tulemmeko tänne vain, kuin höyhen tuulessa, riippumattomina omasta suunnastamme...omasta minuudesta. Olemmeko kaikki lähtökohtiemme uhreja? Tekijä on Laajasalon opiston radiotoimittajalinjan opiskelija.

NELJÄN TÄHEN ILLALLINEN (Tuuli Teelahti, Saara Hakkarainen)

pihviateria lautasella
pihviateria lautasella Kuva: Tuuli Teelahti radio-ohjelmat

Olemme dokumentaarisen elokuvan opiskelijat Tuuli Teelahti ja Saara Hakkarainen. Radiodokumenttimme Neljän tähen illallinen kertoo oman mukavuusalueen rajojen ylittämisestä.

TIETEEN LOPPU (Manu Penttilä)

abstraktia taidetta
abstraktia taidetta Kuva: Veera Tarmo radio-ohjelmat

Olen 25-vuotias elokuvaäänen opiskelija Metropolia Ammattikorkeakoulusta. Teokseni Tieteen loppu käsittelee kirjailija Kersti Bergrothin (1886–1975) antroposofista maailmankuvaa. Teksti on alkujaan Bergrothin omaa, mutta olen vapaasti muokannut sitä; kääntänyt ruotsista suomeksi, muuttanut minä-muotoon sekä leikellyt ja yhdistellyt katkelmia eri teoksista. Ääniteokseni on siis auditiivinen tulkinta Bergrothin teksteistä ja vie kuulijansa toivottavasti lähemmäs kirjailijan kokemusmaailmaa. Äänen Kersti Bergrothille antoi Maija Suominen.

VELVOLLISUUDENTUNTO (Samuli Reunanen)

ilmapallo kädessä
ilmapallo kädessä Kuva: Samuli Reunanen radio-ohjelmat

Perinteinen suomalainen sisu on ihailtavaa, mutta joskus se menee liiallisuuksiin. Pyrin tuomaan teoksessani omien kokemuksieni kautta esille liiallisen velvollisuudentunnon ongelmallisuutta.

Tiedoksi

Kilpailuun osallistui yhteensä 52 teosta

Ylen esiraati: tuottajat Hannu Karisto ja Staffans von Martens, äänisuunnittelija Jyrki Häyrinen, verkkotoimittaja Nina Varis ja apulaistuottaja Arja Kotiranta

Esiraati kiinnitti huomiota mm. teosten dokumentaarisuuteen, omaperäisyyteen, dramaturgiaan, tekniseen toteutukseen ja äänikerrontaan

Suomen finaalia KAVIssa 25.4. klo 14-16 tuomaroivat Selma Vilhunen, Mervi Leino-Niemelä ja Akse Pettersson

Suomen Shortdox-finaali on osa Yle Dokumenttiryhmän kuuntelupäiviä KAVIssa. Kuuntelupäivät pidetään ke 24.4. ja torstaina 25.4. klo 9-17. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.