Hyppää pääsisältöön

Vaalit puhuttivat Kysy Ylestä -illassa. Tätä kaikkea te kysyitte – kuuntele vastaukset

Ylen toimittajia ja päälliköitä.
Paula Pokkinen, Ville Seuri, Petri Kejonen, Riitta Pihlajamäki ja Seija Vaaherkumpu. Ylen toimittajia ja päälliköitä. Kuva: Yle / Inkeri Kuisma Yle Radio Suomi,Eduskuntavaalit 2019

Kuka päättää, mitä puoluetenteissä kysytään? Miksi ilmastonmuutoksesta puhutaan enemmän kuin maahanmuutosta? Miten Matti Apunen on päätynyt vaaliasiantuntijaksi? Näihinkin kysymyksiin saatiin vastaukset Kysy Ylestä -illassa. Kuuntele vastaukset kysymys kysymykseltä.

Radio Suomen studiossa kysymyksiin vastasivat Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen, Ylen Politiikka ja yhteiskunta -toimituksen päällikkö Paula Pokkinen, Ajankohtaistoimituksen päällikkö Riitta Pihlajamäki, vaaliohjelmien vastaava tuottaja Petri Kejonen, politiikan toimittaja, vaalitenttien ja Ykkösaamun juontaja Seija Vaaherkumpu sekä Ylen Vaalikoneen ja vaalisisältöjen verkkotuottaja Ville Seuri.

Jokinen oli mukana suoran lähetyksen alussa noin puoli tuntia.

Yleisön lähettämiä kysymyksiä heille esittivät vuorovaikutuksen päällikkö Sami Koivisto ja lähetyksen juontaja Markus Turunen.

Lue kysymys ja kuuntele vastaus linkistä, joka löytyy vastaajien nimiä klikkaamalla. Linkki vie vastauksen alkuun. Kun olet kuunnellut tarpeeksi, palaa artikkeliin ja valitse uusi kysymys. Jos suorat linkit eivät toimi laitteessasi, niin katso ohje kysymyslistan lopusta.

Kuka päättää, mitä kysytään Ylen vaalitenteissä? Jouko Jokinen vastaa. Kohdassa 01:37.

Entä maahanmuutto, miksi siitä ei puhuta? Jokinen ja Paula Pokkinen vastaavat. Kohdassa 02:59.

Onko kysymyspatteristo valmis jo ennen lähetystä? Seija Vaaherkumpu vastaa. Kohdassa 04:05.

Millainen tunnelma oli ensimmäisessä isossa vaaliitentissä? Vaaherkumpu ja Petri Kejonen vastaavat. Kohdassa 05:44.

Millä tavoin Yle varmistaa tasapuolisen kohtelun eri puolueille jutuissaan ja vaalitenteissä? Jokinen vastaa, Kejonen kommentoi. Kohdassa 09:38.

Miten vaalikoneessa huolehditaan tasapuolisuudesta? Ville Seuri vastaa. Kohdassa 11:11.

Miksi vaalikoneen väittämät ovat niin monitulkintaisia? Seuri vastaa. Kohdassa 12:40.

Miten Matti Apunen on päätynyt vaaliasiantuntijaksi? Jokinen ja Pokkinen vastaavat. Kohdassa 16:36.

Miten muut vaalikommentaattorit on valittu? Pokkinen vastaa ja Kejonen kommentoi. Kohdassa 18:55.

Miten vaaleihin pyritään vaikuttamaan rajojen ulkopuolelta eli trollaamaan Millainen trolliarmeija on toiminnassa? Pihlajamäki vastaa, Koivisto kertoo kokemuksestaan, Pokkinen ja Jokinen sekä Kejonen kommentoivat. Kohdassa 22:03.

Pystyvätkö toimittajat olemaan tasapuolisia/stabiileja koko ajan? Vaaherkumpu vastaa. Kohdassa 26:30.

Miksi pienpuolueille ei anneta tasapuolista kohtelua? Jokinen vastaa. 29:05 Jokinen vastaa.

Miten Yle ottanut vaalisisällöissään huomioon nuoret? Seuri ja Kejonen vastaavat. Kohdassa 33:16.

Kritiikkiä on tullut Kioskin vaalibotista, erityisesti perussuomalaiset ovat arvostelleet puolueellisuudesta. Myös translain näkyvyyttä arvosteltu. Seuri ja Koivisto vastaavat. Kohdassa 36:25.

Vaalikoneesta voisi saada enemmänkin dataa irti. Olisi kiva saada tietää, miten suuren vastaavuuden äänestäjät ovat keskimäärin saaneet eniten samanmielisten ehdokkaiden kanssa. Ville Seuri vastaa, Pokkinen kommentoi. Kohdassa 40:25.

Ketkä ovat käyttäneet Ylen vaalikonetta? Seuri vastaa. Kohdassa 41:38.

Ketkä ovat laatineet vaalikoneen kysymykset? Seuri vastaa. Kohdassa 43:41.

Miksei Yle kysy puoluejohtahtajilta heidän suhtautumisestaan törkypoliitikkoihin? Pokkinen vastaa, Kejonen ja Vaaherkumpu kommentoivat. Kohdassa 45:41.

Voidaanko Eu-vaaleja ja eduskuntavaaleja tehdä lomittain? Kejonen vastaa. Kohdassa 58:10.

Milloin voi kuunnella vaaliohjelmia radiossa? Kejonen vastaa. Kohdassa 01:00:26.

Haastattelijan jämäkkyydestä kysymys. Kuinka hämäännyksissä toimittajat ovat kun poliitikko ei vastaa kysymyksiin? Vaaherkumpu vastaa. Kohdassa 01:10:25.

Onko tentattavilla poliitikoilla kysymykset etukäteen tiedossa ? Vaaherkumpu vastaa. Kohdassa 01:13:40.

Nostatteko puoluejohtajille esiin kipeitä kysymyksi, mm. Orpolle kysymyksen valinnanvapaudesta? Vaaherkumpu vastaa. Kohdassa 1:15:38.

Parikin tuttua vaaliehdokasta on kokeillut vaalikonetta vastaamalla omat vastauksensa, mutta eivät päässeet kolmen kärkeen. Mistä tämä voi johtua?
Seuri vastaa ja saa tarkentavia kysymyksiä luotettavuudesta. Kohdassa 01.17:15.

Useassa kysymyksessä nostettu esiin tv-tenttien yleisön, diskovalojen ja sirkusmaisuuden tarpeellisuus/tarpeettomuus. Kejonen, Vaaherkumpu, Pokkinen ja Kejonen vastaavat. Kohdassa 01:23.00.

Kuinka paljon vaaliohjelmia seurataan? Kejonen, Pihlajamäki ja Seuri vastaavat. Kohdassa 01:27:33.

Eli tv-tenteillä on iso merkitys? Kejonen, Pihlajamäki, Pokkila ja Koivisto kommentoivat runsaasti. Kohdassa 01:28:40.

Mitä tietoja vaalikoneen käyttäjästä tallentuu Ylelle tai palveluntarjoajalle? Seuri vastaa. Kohdassa 01:35:20.

Katsovatko toimittajat jälkikäteen kriittisesti tenttejään? Siellä on päällekkäin puhumista ja samat henkilöt saavat aina puheaikaa. Lenitan mukaan toimittajilta vaadittu punainen jäsenkirja toimittajilla.
Kuuntele soittajan kysymys sekä Vaaherkummun ja Pokkisen vastaukset. Kohdassa 1:38:14.

Vaalitenttaajien koulutus. Miksi jotkut teititelee ja jotkut sinuttelee? Miten toimittajia sparrataan? Vaaherkumpu ja Kejonen vastaavat. Kohdassa 01:41:55.

Miksi Yle ei ole puolueeton uutisoinnissaan? Puhutaan ilmastonmuutoksesta, mutta ei puhuta maahanmuutosta. Pokkinen, Kejonen ja Pihlajamäki vastaavat. Kohdassa 01:44:34.

Keskusteluilmapiiristä jatkokysymys: Tulee siis paljon palautetta, joka on latautunutta ja kovaa. Kuinka siinä pitää ilmaisunsa riittävänä eikä ala varoa? Kejonen, Koivisto ja Vaaherkumpu vastaavat. Kohdassa 01:50:00.

Ylellä on faktantarkistusta? Pihlajamäki kertoo, muut kommentoivat. Kohdassa 01:52:33.

Mitä tapahtuu suuren vaalikeskustelun jälkeen, kun kamerat sammuvat? Onko hassuja sattumuksia? Vaaherkumpu, Kejonen, Pokkinen vastaavat. Kohdassa 01:56:15.

Näkyykö puoluejohtajien kesken erimielisyyttä? Pihlajamäki ja Pokkinen vastaavat. Kohdassa 01:57:40.

Miksi ennen vaaleja ei kysytä mahdollisista hallituskokoonpanoistaa? Vaaherkumpu vastaa, muut kommentoivat. Kohdassa 01:59:14.

Kohtaavatko haastattelijan ja haastateltavan henkilökohtaiset kemiat? Vaaherkumpu vastaa. Kohdassa 2:01:29 .

Vaaherkummun mukaan puolueet ovat olleet varovaisia tenteissä. Miksi? Vaaherkumpu ja Pokkinen vastaavat. Kohdassa 02:05:00.

Voiko vaalitenttejä ja niissä esiintyviä riitatilanteita harjoitella? Vaaherkumpu ja Pokkinen vastaavat. Kohdassa 02:07:09.

Jos suorat linkit eivät toimi laitteellasi, niin kuuntele vastaus numerokoodin osoittamasta kohdasta Areenassa.


Yle tekee eduskuntavaaleista lähemmäs 50 erilaista ohjelmaa televisioon, radioon ja Yle Areenaan. Löydät ne yle.fi/vaalit-sivustolta.

Juttuun tarkennettu kuunteluohjetta, jos suorat linkit eivät toimi. 28.3.2019 klo 12:23.
Ingressiä tarkennettu klo 13.31.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi