Hyppää pääsisältöön

30 vinkkiä vauvakutsujen järjestäjälle

Juhlapöytä
Juhlapöytä Kuva: YLE/Carina Ahlskog Fest,Strömsö

Nykyisin on hyvin suosittua järjestää juhlia tuleville äideille. Tarjoamme parhaat vinkkimme yhdessä juhlajärjestäjä ja bloggaaja Cindy Ekman-Björkskogin kanssa. Saat paljon ideoita, jotka käyvät muihinkin juhliin.

Jokainen auttaa niin kuin haluaa tukeakseen ja kannustaakseen äitiä raskausajan loppuvaiheessa. Se on samalla ihana juhla ystäville ja perheelle.

- Suurin lahja on itse juhla. Panostamme silti myös leikkeihin, ruokaan ja koristeluun, sanoo Cindy Ekman, joka on ollut järjestämässä monia vauvakutsuja.

Vaippakakku ja pienet lahjat kuuluvat asiaan. Yllätysjuhlat on parasta järjestää tulevan äidin kotona, niin että hän saa nauttia koristeista ja juhlista jääneistä tarjoiluista vielä pitkään juhlienkin jälkeen.

Tre kvinnor som dukar upp ett festbord. På bordet finns ett fat med muffins, vikta servetter, stearinljus och vita blommor i udda vaser.
Cindy Ekman-Björkskog nauttii juhlakoristeiden tekemisestä itse ja panostaa niihin paljon. Tässä hän tekee valmisteluja Elin Skagersten-Strömin ja Lee Esselströmin kanssa. Tre kvinnor som dukar upp ett festbord. På bordet finns ett fat med muffins, vikta servetter, stearinljus och vita blommor i udda vaser. Kuva: Carina Ahlskog / Yle juhlat,pidot,koristeet,Viiri,ilmapallot,Elin Skagersten-Ström,Lee Esselström,Strömsö
Suurin lahja on itse juhla. Panostamme silti myös leikkeihin, ruokaan ja koristeluun.

Tietoa Cindy Ekman-Björkskogista

  • pitää blogia “Cindy Ekman”
  • kirjoittaa muun muassa käsitöistä, ompelemisesta, neulomisesta, tee-se-itse-projekteista, sisustuksesta ja juhlista
  • on oikea kutsujen järjestäjä ja hoitanut useampia vauvakutsuja, jälkipolttareita ja ristiäisiä kakuista koristeisiin
  • on sitä mieltä, että parasta vauvakutsuissa on, että saa piristää äitiä ennen synnytystä ja osoittaa hänelle, ettei hän ole yksin
  • muistuttaa tekemään vauvakutsuista tulevan äidin näköiset: valitsemaan hänelle sopivan teeman, kutsumaan hänelle mieluisia vieraita ja keksimään hänelle mieluista ohjelmaa ja ruokaa
  • lisää vinkkejä @cindyekman ja @gjordavcindy

Vaippakakku on sekä juhlallinen että käytännöllinen.

En tårta gjord av engångsblöjor dekorerad med virkade spetsar, pappersblommor och en babyleksak. Blöjtårtan används som dekoration på en baby shower.
Vaippakakkuun menee noin kaksi pakettia vaippoja. En tårta gjord av engångsblöjor dekorerad med virkade spetsar, pappersblommor och en babyleksak. Blöjtårtan används som dekoration på en baby shower. Kuva: Carina Ahlskog / Yle vaipat,koristeet,Tee se itse,Strömsö

Vaippakakku tehdään kahdesta pienimmästä vaippakoosta. Vaipat kääritään yksittäin rullalle ja kiinnitetään kuminauhalla ja rullat järjestetään sitten rinnakkain ja solmitaan yhteen kerrokseksi. Sitten tehdään kaksi pienempää kerrosta ja laitetaan ne päällekkäin.

Lue lisää Cindyn blogista saadaksesi tarkemmat ohjeet ja vinkkejä koristeluun. Cindyn blogista löydät ohjeet myös suodatinpaperista tehtyihin ruusuihin, joita kuvan kakussa on koristeena.

En grå handgjord pappersros tillverkad av färgat kaffefilter.
Cindy on tehnyt paperiruusut suodatinpaperista ja värjännyt ne. En grå handgjord pappersros tillverkad av färgat kaffefilter. Kuva: Carina Ahlskog / Yle kukat (kasvinosat),ruusut,koristeet,Suodatinpussi,Tee se itse,Strömsö

Anna juhlan teeman näkyä myös ruoassa.

Lastenvaunumunia.
Kananmunat esittävät pieniä lastenvaunuja. Lastenvaunumunia. Kuva: YLE/Carina Ahlskog kananmuna,Strömsö,lastenvaunut

Juhlan teemaan liittyen voi tehdä monia pieniä, hauskoja ja yksinkertaisia juttuja.

Keitetyt kananmunat voi leikata lastenvaunujen muotoon. Nokareesta mätitahnaa tulee vauvan pää, unikonsiemenistä silmät ja pienestä rosépippurin kuorenpalasta tulee ammottava suu.

Melonista leikatut lastenvaunut, jotka on täytetty hedelmäsalaatilla, ovat myös suosittuja vauvakutsuilla. Vauvan pään voi tehdä mandariinista ja koristella sen oikealla tutilla.

Juhlapöytä

Erillisen pöydän kattaminen lippunauhoilla, ilmapalloilla, syötävällä ja koristeilla tekee siitä erityisen juhlavan.

Lee kiinnitti kaksi keppiä pöydänjalkoihin nauhalla ja partiosolmuilla kolmesta kohdasta niin, että ne ovat tukevia, vaikka ne nojaavat hiukan taaksepäin.

viirit tekstillä baby
Ompele juhlaa varten oma lippunauha. viirit tekstillä baby Kuva: Yle/ Carina Ahlskog Fest,vauvat,Strömsö

Keppien väliin voit ripustaa itse tekemäsi lippunauhan. Paina tekstiä tai kuvioita käyttämällä sapluunaa tai leimasimia ja väriä. Keppeihin voit solmia kiinni ilmapalloja, jotka sopivat juhlan väriteemaan.

Karkkipurkit
Kierrätysmateriaaleista tehdyt karkkipurkit. Karkkipurkit Kuva: Yle/ Carina Ahlskog makeiset,purkit,Strömsö

Herkullisimmat karkkipurkit teet itse kierrätysmateriaaleista: kynttilänjaloista, lasipurkeista ja shakkinappuloista tulee juhlapöytään kelpaavia purkkeja.

Yksinkertaisia kukka-asetelmia

valkoinen kukka maljakossa pöydällä
Yksinkertaisia juhlakoristeita. valkoinen kukka maljakossa pöydällä Kuva: Yle/ Carina Ahlskog Strömsö,Fest,koristeet

Kukka-asetelmien ei tarvitse olla erityisen kalliita. Erilaiset ja erikokoiset lasipullot, joissa on pieni oksa tai yksittäinen kukka, näyttävät hyvältä.

Koristele leivonnaiset lipuilla

muffinisit ja pieniä lippukoristeitä missä on teksti "baby"
Muffinit, joissa on koristeena itsetehdyt liput. muffinisit ja pieniä lippukoristeitä missä on teksti "baby" Kuva: Yle/ Carina Ahlskog muffinit,vauvat,Strömsö,Fest

Tee omia pieniä lippuja leivonnaisiin. Ne on tehty hammastikuista ja paperista, joka on suunnilleen tavallisen kopiopaperin paksuista.

Yhdistä kahta erilaista paperia, kiiltävää ja mattapintaista, ja leimaa lippuihin teksti. Lippuja voi taivutella ja muotoilla mielensä mukaan.

Taita lautasliinat hienosti

Lautasliinojen taittelu on aina juhlavaa. Lee on taitellut lautasliinoista perinteisiä lumpeenkukkia. Kuvalliset ohjeet niiden taittelemiseen ovat alla vaihe vaiheelta.

Avaa Instagram postaus

Tee omat popcornipussit

popcornipusseja
Tee juhlavia pusseja popcornille. popcornipusseja Kuva: Yle/ Carina Ahlskog popcorn,Strömsö

Leikkaa tavallisiin paperipusseihin hienot reunat. Reunan voi leikata kuviosaksilla tai tehdä niin kuin Lee teki: tehdä mallin pahvista, panna sen pussin päälle ja piirtää muodon siihen.

Tee itse pusseihin etiketit, jotka sopivat juhlan teemaan. Nämä on tehty samasta paperista kuin muffiniliput. Teksti on painettu leimasimilla ja leimasintyynyn värillä.

Leikkejä ja askartelua vauvakutsuille

Vauva-Alias

Ett hemgjort Alias-spel med babyrelaterade ord. Spelet används på babyshowers där deltagarna ska förklara orden på korten.
Ett hemgjort Alias-spel med babyrelaterade ord. Spelet används på babyshowers där deltagarna ska förklara orden på korten. Kuva: Carina Ahlskog / Yle raskaus,leikki,pelikortit,Alias

Cindy ja hänen ystävänsä ovat tehneet vauva-Aliaksen. Kaikki sanat, jotka pitää selittää, liittyvät jollain tavoin raskauteen, lapsiin tai vanhemmuuteen.

Esimerkkejä sanoista ovat synnytyslahja, doula, lapsenpihka, tiehyttukos, pikkukakkosseksi.

Tämä on leikki, joka keventää tunnelmaa ja helpottaa vaikeista ja ehkä noloistakin asioista puhumista. Ensi kertaa äidiksi tulevat arvostavat myös leikkiä, koska he oppivat siitä paljon.

Arvaa lastenruoka

On helppo järjestää leikillinen, mutta ei ihan helppo kisa ostamalla pari lastenruokapurkkia, joista poistaa etiketit ja antaa kaikkien maistaa ja arvata, mikä ruoka on kyseessä. Eniten oikein vastannut saa jonkin pienen palkinnon.

Arvaa karkkien määrää pullossa

En nappflaska fylld med godis.
En nappflaska fylld med godis. Kuva: Carina Ahlskog / Yle Tuttipullo,irtokarkki,karamelli,Strömsö

Täytä tuttipullo karkeilla ja anna osallistujien arvata karkkien määrä. Se on aivan yhtä hauskaa kuin oli lapsena arvata herneiden tai kuulien määrä purkissa. Vaikka on vielä hauskempaa, kun voittaja saa palkinnoksi pullon sisältöineen.

Askarrelkaa leikkipalikoita, joista tule elinikäinen muisto

Handgjorda byggträklossar med tryckta bokstäver. Används som barnleksak.
Handgjorda byggträklossar med tryckta bokstäver. Används som barnleksak. Kuva: Carina Ahlskog / Yle leikkikalut,puulelut,Strömsö,rakennuspalikat

Sahaa puurimoista nelikulmaisia palikoita ja anna vieraiden koristella ne kirjaimin, värein, henkilökohtaisin tekstein ja kuvin.

Jos haluaa helpottaa tehtävää, voi maalata yhden sivun, tehdä yhteen kirjaimen ja toiseen numeron. Kun käytät sapluunaa ja vaahtomuovitöpötintä, se käy helposti ja siististi. Anna kuutioiden kuivua.

Juhlissa kaikki saavat kirjoittaa ja piirtää permanenttitussilla omaan kuutioonsa. Niistä syntyy samalla vieraskirja ja hieno lahja, jota perhe voi käyttää monta vuotta.

Tämä askartelu sopii lisäksi hyvin, jos järjestää juhlan sellaiselle, joka adoptoi hiukan vanhemman, ehkä kaksi- tai kolmevuotiaan.

Vaipanheitto

Leikkimielisessä kisassa voidaan huvitella heittämällä vaippaa roska-astiaan. Tee vaipasta pallo niin kuin käytetystä vaipasta ja yritä osua sopivalla etäisyydellä olevaan sankoon.

Arvaa syntymäpäivä, paino ja pituus

Erilaiset arvausleikit ovat osa vauvakutsuja. Miten pitkään synnytys menee yli lasketun ajan ja miten suuri vauvasta tulee?

Jokainen leikki on myös tapa saada äiti rentoutumaan, uskaltamaan puhua peloistaan ennen synnytystä, ja ystävät saavat antaa vinkkejä ja kertoa kokemuksiaan.

Nimen arvaaminen tai nimiehdotusten antaminen

Mikä lapsen nimeksi tulee? Ehkä se on salaisuus tai sitä ei ole vielä lyöty lukkoon. Se on joka tapauksessa hauska puheenaihe ja miksei siitä voisi tehdä myös kutsujen ohjelmanumeron.

En grupp kvinnor som sitter och äter runt ett bord. De firar en baby shower.
Sofia Nybäck, Elin Skagersten-Ström ja Cindy Ekman-Björkskog olivat mukana Cecilia Ekmanin vauvakutsuja juhlimassa. En grupp kvinnor som sitter och äter runt ett bord. De firar en baby shower. Kuva: Carina Ahlskog / Yle pidot,Fest,kutsut,kattaus,Sisustuskoristeet,Strömsö

Vinkkejä lahjoista, joita voit tehdä vauvalle itse

Vauvakutsuilla voi antaa lahjoja sekä äidille että lapselle. Ehkä voidetta, joka toimi omasta mielestä hyvin nännihaavoihin, tai lahjakortin, johon kaikki osallistuvat niin, että äiti voi suoda itselleen jonkinlaisen kauneushoidon synnytyksen jälkeen.

Koska juhlien järjestäminen tulee helposti kalliiksi, tässä on joitakin vinkkejä lahjoista, joiden ei tarvitse olla kalliita, mutta jotka ovat kuitenkin persoonallisia, ja niissä on se jokin, mikä tekee niistä ainutlaatuisia.

Tee ainutlaatuisia ja ylellisiä kuvioita tekstiileihin

Kullanvärisen sydän painettu vauvanvaatteella
Kullanvärisen sydän painettu vauvanvaatteella Kuva: Yle/ Esa Saari kankaanpainanta,Strömsö

Ompele tai osta yksinkertaisia, yksivärisiä vauvanvaatteita, kuten valkoinen body ja paina siihen persoonallinen kuva tekstiilifoliolla. Käytä kullanväristä tai juhlien teeman väristä tekstiilifoliota.

Miksi et tekisi samalla yhteensopivaa t-paitaa äidille tai sisaruspaitaa tulevalle isoveljelle?

Virkkaa jakku

Virkad kofta av två sexkanter med kompis
Virkad kofta av två sexkanter med kompis Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö

Kahdesta kuusikulmiosta virkatun jakun tekeminen ei vie montaa tuntia. Se on lisäksi kiitollinen malli, johon voi tehdä ¾-pituiset hihat, joten sitä voi käyttää pitkään.

Neulo myssy

Stickade Pupu-liten mössor.
Stickade Pupu-liten mössor. Kuva: Yle / Carina Ahlskog Strömsö,neulonta,neuletyöt,Pipo

Pupukorvaisen vauvamyssyn neulominen ei vie pitkään, jos olet tottunut neuloja (ohje on ruotsinkielinen).

Huovuta mobile lastenvaunuihin

Barnvagn med en tovad mobil med hjärtan i regnbågens färger
Barnvagn med en tovad mobil med hjärtan i regnbågens färger Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö,huovutus,Sydän (symboli),lastenvaunut,käsityöt (tuote),Tee se itse

Huovuta lastenvaunuihin mobile, jossa on sydämiä rivissä, ja ehkä yhteensopiva sydän äidille rintaneulaksi jakkuun (ruotsinkielinen artikkeli).

Ompele pehmeä nukke

En docka som ligger nerbäddad i en liten kappsäck och en docka som står bredvid, iklädd kjol och virkad kofta.
En docka som ligger nerbäddad i en liten kappsäck och en docka som står bredvid, iklädd kjol och virkad kofta. Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö,ompelu,nuket

Jos pidät ompelemisesta, voit tehdä vauvalle pehmeän ensinuken Leen kaavojen ja ohjeiden mukaan.

Paketointi

En present som är inslagen i tapetrester med ett handskrivet gratulationskort.
En present som är inslagen i tapetrester med ett handskrivet gratulationskort. Kuva: Carina Ahlskog / Yle lahjat,paketointi,pidot,Strömsö

Kaunista pakettia arvostetaan aina. Voit ommella omat lahjapussisi jäännöstapeteista, kuten Lee teki, tai painaa omat pitsikuviot paperille ja tehdä niihin sopivan kortin (ruotsinkielinen artikkeli).

Lisää juhlien järjestämisvinkkejä, jotka sopivat myös vauvakutsuille, löydät artikkelista Strömsö tarjoaa vinkkejä juhlia ja kutsuja varten. Hedelmien, ilmapallojen, kattauksen, lahjapussien ja paljon muun avulla voi tehdä helposti kaikenlaista.

Miten raskautta ja synnytystä on juhlittu kautta aikojen

Jo antiikin ajoista raskaana olevia äitejä ja tuoreita äitejä on juhlittu eri kulttuureissa ympäri maailmaa.

  • Antiikin aikaan Intiassa järjestettiin tulevalle äidille juhla, jossa hänet hukutettiin kuivattuihin hedelmiin, makeisiin ja lahjoihin vahvistamaan kasvavaa sikiötä. Rituaali päätettiin musiikilla vauvalle.
  • Antiikin Kreikassa juhlittiin lapsen syntymän jälkeen. Pari päivää synnytyksen jälkeen oli rituaali, jolla juhlittiin lapsen tuloa perheen jäseneksi.
  • Renessanssin aikana Euroopassa raskaana olevaa muistettiin käytännöllisillä kotitalouslahjoilla, kuten tarjottimilla ja kulhoilla sekä ruoalla.
  • Nykyaikaiset amerikkalaiset vauvakutsut muotoutuivat 1950-luvulla, kun vallitsi vauvabuumi ja vahva taloudellinen kasvu toisen maailmansodan jälkeen. Silloin tulevalle äidille ”sateli” vauva-aiheisia lahjoja.

Lähde: Wikipedia