Hyppää pääsisältöön

Poptähdestä avantgardistiksi: Scott Walker oli oman tien kulkija

Scott Walker 1960-luvulla lähikuvassa mikrofoni kädessä. Kuva dokumenttielokuvasta.
Scott Walker 1943–2019. Scott Walker 1960-luvulla lähikuvassa mikrofoni kädessä. Kuva dokumenttielokuvasta. Scott Walker (muusikko),laulaja-lauluntekijät,dokumenttielokuvat,popmusiikki,Scott Walker 30 Century Man

Pop-idoli josta tuli outsider-artisti: hieno dokumenttielokuva ainutlaatuisen artistin muistoksi.

Scott Walker, oman tien kulkija (Scott Walker: 30 Century Man) on kiehtova muotokuva laajaa kulttimainetta nauttivasta, arvoituksellisesta musiikintekijästä. Uusimme dokumenttielokuvan 22. maaliskuuta 2019 kuolleen Scott Walkerin muistoksi. Dokumentti on Areenassa katsottavissa kolme kuukautta. Tv-esitys on myöhemmin tänä vuonna.

Ultimately your work is yourself."― Scott Walker, 2006

Scott Walker oli svengaavan 1960-luvun melankolinen tulkki. Hän oli pop-idoli, josta tuli Beckettiin ja Joyceen rinnastettu musiikintekijä ja rockin outsider-artisti.

Ohiossa vuonna 1943 syntynyt Scott Walker (alkujaan Noel Scott Engel) päätyi 1960-luvulla keulakuvaksi Walker Brothersiin – Lontooseen muuttaneeseen amerikkalaisyhtyeeseen, joka oli miltei yhtä suosittu kuin The Beatles. Walkerin kohtalokas baritoni kuului sellaisissa hiteissä kuin The Sun Ain’t Gonna Shine (Anymore) ja Make It Easy on Yourself.

Walker valitsi kuitenkin itsenäisen sooloartistin mutkikkaamman tien. Musiikilliset tutkimusmatkat veivät hänet niin Jacques Brelin laulujen kuin klassisen musiikin ja avantgarden pariin.

Studiossa Walker saattoi etsiä oikeita soundeja yhtä hyvin suuresta jousiorkesterista kuin tynnyreistä ja lihakimpaleesta.

Viiden vuosikymmenen aikana Walker piti levyjen teossa pitkiä taukoja ja katosi välillä täysin kartalta. Hän teki kuitenkin koko ajan musiikkia, jolla on ollut valtava vaikutus muihin musiikintekijöihin.

Walkerin neljä ensimmäistä sooloalbumia (nimiltään ytimekkäästi Scott 1–4) ovat klassikkoja, mutta kiehtovia ovat myös huonommin tunnetut, kokeelliset levyt kuten Tilt, The Drift ja Leos Caraxin Pola X -elokuvan soundtrack.

Dokumentissa pääsevät ääneen monet Walkerin kuuluisat fanit: David Bowie, Jarvis Cocker, Marc Almond, Brian Eno, Damon Albarn, Johnny Marr, Jonny Greenwood, Alison Goldfrapp, Julian Cope, Richard Hawley, Sting, Ute Lemper, Lulu...

Entä se artistin outous ja arvoituksellisuus? Greta Garbon kaltaiseksi erakoksi väitetty Walker puhuu ainakin tässä dokumentissa avoimesti ja analyyttisesti elämästään ja musiikistaan. Monen faninkin yllätykseksi.

Walkerin viimeiseksi työksi jäi musiikki Brady Corbetin elokuvaan Vox Lux, joka saa Suomen-ensiesityksensä Season Film Festivalilla 30.3.2019.

Stephen Kijakin ohjaama dokumenttielokuva valmistui vuonna 2006.

  • Scott Walker, oman tien kulkija (Scott Walker, 30 Century Man), Britannia 2006. Dokumenttielokuva, ohjaus Stephen Kijak. Areenassa 90 päivää.

Dokumenttielokuvan ensiesitys Teemalla oli maaliskuussa 2012, jolloin myös esittelyteksti on alun perin julkaistu. Juttu on päivitetty.

Scott Walker laulaa studiossa vuonna 2005. Kuva dokumenttielokuvasta.
Scott Walker studiossa vuonna 2005. Scott Walker laulaa studiossa vuonna 2005. Kuva dokumenttielokuvasta. Kuva: Grant Gee / BBC dokumenttielokuvat,popmusiikki,Scott Walker (muusikko),Scott Walker 30 Century Man

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa