Hyppää pääsisältöön

Henryn vaakakupissa velkaisen sukutilan jatko ja perhe - "Meinaa itku päästä, kun tätä miettii"

Henry Partanen pohtii maatilan sukupolvenvaihdosta
Henry Partanen pohtii maatilan sukupolvenvaihdosta maatalous

Pohjoissavolaisella tilalla näkyy monen suomalaisen sielunmaisema: hevoset laukkaavat vapaina, navetta on täynnä lehmiä ja päärakennus on rintamamiestyylinen talo metsän ja pellon siimeksessä. Sukutilan yllä leijuu kuitenkin synkkiä pilviä. Päätös sukupolvenvaihdosta velkoineen on etenkin 26-vuotiaan Henryn harteilla.

Henry on työskennellyt tilalla isänsä Juhan kanssa koko ikänsä. Kotitilan jatkaminen on molemmille tärkeä asia. Tila on kuitenkin todella velkainen, ja maatalouden tulevaisuudennäkymät ovat epävarmat. Henry joutuu vaikean valinnan eteen, jossa vaakakupissa painavat rakas perhe ja isän työn jatkaminen.

Ison lehmätilan pyörittäminen vaatii pitäjältään ympäripyöreitä päiviä. Juha otti tilan haltuun 1989 ja samalla investoi isompaan sadan lehmän navettaan. Työ ei sinänsä tunnu Henryäkään pelottavan. Sen sijaan tilan velkaisuus ja alan epävarmat näkymät ahdistavat. Monet lehmätilat ovat laittaneetkin jo pillit pussiin.

Henry pohtii tilanteessa etenkin oman perheensä ja lapsensa kohtaloa. Entä jos tilanpidossa käykin huonosti?

Ahistus ja pelko toinen toisistaan, kaikilla on niin masentavata― Juha Partanen

Ulkopuolisesta päätös lopettaa huonosti kannattavan tilan pito näyttää helpolta. Juha Partanen kuvailee hyvin, miten tilasta tulee osa ihmistä: "Sanovat, että ei saa rakastua näihin konneisiin, karjaan ja peltoon ja mehtiin, mutta sitä on yhtä näitten kanssa. En minä sopis mihinkään muualle. Kotitila on kaikki kaikessa. Minä sitten jatkan ite sitä niin kauan kuin pystyn" Juha Partanenkin myöntää, että tilanne on kaikkien kannalta painostava ja masentava, mutta hän uskoo parempaan huomiseen.

Karjatilan isäntä Juha toivoo vanhimmasta pojasta Henrystä tilalle jatkajaa.
Karjatilan isäntä Juha toivoo vanhimmasta pojasta Henrystä tilalle jatkajaa. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Luonnonlaki

Isää ja poikaa ovat hitsanneet yhteen myös molempien vanhempien sairastamat syövät. Juha selvisi taudista mutta menetti sille vaimonsa. Hän pohtiikin, että sairauden ja surun jälkeen eivät taloudelliset haasteet tunnu niin kovilta.

Dokumenttiprojekti: Luonnonlaki kerää kiitosta katsojilta.Areenan Facebookissa on paljon kannustavia kommentteja:

Todella aito ja koskettava dokumentti taas oli. Tunnelma välittyi todella kotikatsomoon ja arvostus maanviljelijöitä/tilallisia kohtaan on itsellä erittäin suuri.
Koskettava, erittäin hyvin tehty dokumentti. Päättäjien olisi hyvä katsoa tämä, ymmärtäisivät elämästä enemmän.
Dokumenttielokuva syrjäseutujen maanviljelijöiden kamppailusta muuttuvassa maailmassa.
Dokumenttielokuva syrjäseutujen maanviljelijöiden kamppailusta muuttuvassa maailmassa. Kuva: Mika Rantonen Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Luonnonlaki

Tuttu kotipiha, sen ympärillä pellot, niityt metsät ja tutut eläimet muodostavat viljelijäperheen maailman. Juha ymmärtää myös, että kaikki eivät voi jäädä maalle.

Mikä on Henryn päätös ja miten pohjoissavolaisen tilan käy?

Katso Dokumenttiprojekti: Luonnonlaki Areenasta

Lue myös - yle.fi:stä poimittua