Hyppää pääsisältöön

Nicolas Roegin Walkabout on visionäärin elokuva viattomuudesta, väkivallasta ja kadotetusta paratiisista

Nuori mies lannevaatteessa seisoo profiilissa aavikolla vasten auringonlaskua. Kuva elokuvasta Walkabout.
Walkabout – erämaan vangit: David Gulpilil. Nuori mies lannevaatteessa seisoo profiilissa aavikolla vasten auringonlaskua. Kuva elokuvasta Walkabout. Nicolas Roeg,Teemalauantai,Australia,Australian alkuperäiskansat,Erämaan vangit

Hypnoottinen, hämmentävä Walkabout vie katsojat kauas.

Brittiohjaaja Nicolas Roeg (1928–2018) oli modernin elokuvan omaperäisimpiä visionäärejä. Kuvaajana uransa aloittanut ja keskeiset teoksensa itse kuvannut Roeg oli nimenomaan kuvilla kertoja ja visualisti.

Roegin elokuvia ja niiden herättämiä tuntemuksia on poikkeuksellisen vaikea sanallistaa. Ne tuntuvat vievän jonnekin syvälle… uuteen... outoon... kauas... mutta minne?

Teemalla on aiemmin esitetty Roegin keskeisistä ohjauksista Performance, Mies toisesta maailmasta ja Kauhunkierre.

Vuonna 1971 valmistunut Walkabout – erämaan vangit saa nyt ensiesityksensä Teemalla. Se on monen Roeg-fanin kiihkeästi palvoma kulttielokuva ja viileämminkin ajateltuna modernin elokuvan merkkiteos. Aika harvoin nähty, kuitenkin. Roeg on aina ollut vähän marginaalissa: hänen kuolemansa marraskuussa 2018 ei ylittänyt esimerkiksi Helsingin Sanomien uutiskynnystä.

Walkabout – erämaan vangit oli Roegin ensimmäinen oma ohjaustyö Donald Cammellin kanssa houreisessa Lontoossa tehdyn Performancen jälkeen. Se on kuvattu kaukana poissa, Australian aavikolla, pienen ryhmän kanssa.

Roeg kuvasi elokuvan itse. Lähtökohtana oli Edward Bondin laatima, James Vance Marshallin romaaniin perustuva käsikirjoitus, jota Roeg kutsui ”14-sivuiseksi proosarunoksi”.

Viaton, väkivaltainen, surullinen, fragmentaarinen, hämmentävä, hypnoottinen ja kuvallisesti häikäisevä. Ainakin sitä kaikkea on Walkabout. Se kertoo nuorista sisaruksista, teini-ikäisestä tytöstä ja pikkupojasta, jotka joutuvat kaksin erämaahan. Heidät pelastaa rituaalivaelluksella (walkabout) oleva aboriginaalipoika.

Sivilisaation ulkopuolella, luonnon armoilla, kolmikko löytää hetkeksi paratiisillisen yhteyden.

Vai kertooko elokuva sittenkin jostain muusta?

Nuori poika ja tyttö istuvat alasti maassa veden äärellä ja hymyilevät. Kuva Nicolas Roegin elokuvasta Walkabout.
Jenny Agutter ja Luc Roeg erämaan armoilla. Nuori poika ja tyttö istuvat alasti maassa veden äärellä ja hymyilevät. Kuva Nicolas Roegin elokuvasta Walkabout. Erämaan vangit,Nicolas Roeg,Teemalauantai,Australia,Jenny Agutter,takamaa,teeman elokuvat

“Käsitteleekö Walkabout vain sitä mitä se näyttää käsittelevän? Onko se vertauskuvallinen kertomus jaloista villeistä ja kaupunkilaisten murskatuista sieluista? Siihen elokuvan pintataso viittaa, mutta uskon että se kertoo jostakin syvemmästä ja vaikeammin kuvailtavasta: kommunikaation mysteeristä. Lopussa elämät tuhoutuvat, tavalla tai toisella, koska kaksi ihmistä eivät osaa tehdä selväksi tarpeitaan ja unelmiaan.”
Roger Ebert, kriitikko (1997)

Nuori aboriginaali seisoo kalliomaalausten edessä. Kuva elokuvasta Walkabout.
David Gulpilil. Nuori aboriginaali seisoo kalliomaalausten edessä. Kuva elokuvasta Walkabout. Kuva: NonStop Entertainment Erämaan vangit,Teemalauantai,Australia,Nicolas Roeg,Australian alkuperäiskansat,David Gulpilil,Walkabout

”Elokuvat eivät ole kirjoja eivätkä teatteria. Elokuva on täysin oma lajinsa, jolla on oma elämänsä. Sanoisin että elokuvan kauneus on siinä, että se ei ole teatteria, sitä ei tehdä uudestaan. Sitä tehdään pieninä palasina. Tapahtuu asioita joita ei voi toistaa.”
Nicolas Roeg (2006)

Nuori nainen kelluu alasti vedessä. Kuva elokuvasta Walkabout.
Jenny Agutter. Nuori nainen kelluu alasti vedessä. Kuva elokuvasta Walkabout. Kuva: NonStop Entertainment Jenny Agutter,Erämaan vangit,Nicolas Roeg,Teemalauantai,Walkabout

“Koko juttu oli eräänlainen romanssi, aikuistumisriitti. Kuten esittämäni hahmo minäkin kasvoin ja kehityin kuvausten aikana.”
Jenny Agutter, nuoren tytön näyttelijä (2016)

“Siitä todella tuli meidän maailmamme, yhteisömme, elämämme. Kun palasimme kotiin Australiasta, kaikki tuntui täysin vieraalta. Me kaikki olimme vähän villintyneet.”
Luc Roeg, pikkupojan näyttelijä, ohjaajan poika (2016)

  • Walkabout – erämaan vangit (Walkabout), Australia 1971. Ohjaus Nicolas Roeg. Pääosissa Jenny Agutter, Lucien John (alias Luc Roeg) ja David Gulpilil. Areenassa 30 päivää.

Australian kuvia

Teemalauantai 30.3. klo 21.00–0.25: Australian takamailla
Kaksi komeaa elokuvaa Australiasta ja ihmisistä luonnon armoilla. Walkaboutin esitys omistetaan sen ohjaajalle, viime marraskuussa kuolleelle visionäärille Nicolas Roegille.
Tracks (12) Areena 14 vrk
(Australia 2013) Tosipohjainen elokuva nuoresta naisesta, joka lähtee neljän kamelin ja uskollisen koiransa kanssa 2700 kilometrin vaellukselle Australian aavikon halki. Pääosissa Mia Wasikowska ja Adam Driver. Ohjaus John Curran. (Uusinta.)
Walkabout – erämaan vangit Areena 30 vrk
(Walkabout, Australia 1971) Marraskuussa 2018 kuolleen brittiohjaaja Nicolas Roegin hämmentävän mosaiikkimainen ja kuvallisesti häikäisevä kertomus nuorista sisaruksista, jotka jäävät eksyksiin Australian erämaassa ja kohtaavat rituaalivaelluksella olevan aboriginaalipojan. Pääosissa Jenny Agutter, Lucien John (alias Luc Roeg) ja David Gulpilil. Musiikki John Barry. Ensiesitys Teemalla.

Mia Wasikowska ja kamelit autiomaassa. Kuva elokuvasta Tracks.
Mia Wasikowska elokuvassa Tracks. Mia Wasikowska ja kamelit autiomaassa. Kuva elokuvasta Tracks. Teemalauantai,Australia,kameli,Tracks,John Curran,Mia Wasikowska

Australian erämaassa liikutaan myös viikon kuluttua. Teemalauantaissa 6.4. esitetään kaksi Stephan Elliottin elokuvaa, Priscilla, aavikon kuningatar ja Liekehtivät lapset.

Juttua on korjattu 30.3.: alun perin jutussa väitettiin Walkaboutin saavan nyt ensiesityksensä Ylessä. Elokuva on kuitenkin esitetty TV2:ssa keskiyön näytöksenä vuonna 2001.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa