Hyppää pääsisältöön

Pylkönmäkeläinen Pentti on järjestänyt lasten Olympialaisia jo 44 vuotta – "Pentillä on aina ollut taito saada kaikki tuntemaan itsensä voittajiksi"

Kolme varttunutta miestä istuvat urheilukentällä palkintopallilla yleisön hurratessa takana. Miehet katsovat eteenpäin, kohti showta, joka ei näy kuvassa.
Pentti Särkioja (keskellä) sai raikuvan kiitoksen väsymättömästä työstään lasten ja nuorten urheilun hyväksi. Pasi (oikea), Matti (vasen) ja muut kyläläiset yllättivät Pentin oman pitäjän pojan, Tommi Soidinmäen, Saunaralli-kappaleella SuomiLOVEssa. Kolme varttunutta miestä istuvat urheilukentällä palkintopallilla yleisön hurratessa takana. Miehet katsovat eteenpäin, kohti showta, joka ei näy kuvassa. Kuva: SuomiLOVE SuomiLOVE

Kerran vuodessa varhaisena kesäiltana voi nähdä valkoisen kalkkijauheen pöllähtelevän ilmaan Pylkönmäellä. Silloin kylän aikuiset viimeistelevät urheilukenttää seuraavan päivän riemukasta urheilutapahtumaa varten. Lapsille suunnattu kilpailu, Pentin Olympialaiset, on järjestetty jo 44 kertaa – ja mikäli Pentillä, 80, on asiaan sanomista, luvassa on vielä monet urheilujuhlat.

Kesällä 1974 pylkönmäkeläinen Pentti Särkioja päätti järjestää kylällä tapahtuman, joka kannustaisi lapsia urheilemaan ja keräisi ihmiset yhteen iloitsemaan onnistumisista. Pieniä piirikisoja oli toki olemassa, mutta Pentin Olympialaiset olivat heti eri maata. Neljäkymmentäneljä kisaa myöhemmin hän muistelee ensimmäistä tapahtumaa kaiholla.

"Olympialaiset-sana houkutteli heti ensimmäisenä vuonna paikalle neljää vaille sata osallistujaa. Silloinhan tehtiin mitalitkin vielä puusta, mutta yleisö pyysi kisoille jatkoa. Ajattelin, että tämähän taisi onnistua."

Tuon kesätapahtuman muistaa myös alusta asti mukana kisannut Pasi, 56. Pasi ja muut kylän pikkuiset olivat revetä riemusta: Olympialaiset, Pylkönmäellä! Kaiken kukkuraksi, he pääsisivät itse kisaamaan.

"Silloinhan tehtiin mitalitkin vielä puusta, mutta yleisö pyysi kisoille jatkoa"― Pentti

"Siihen aikaan ei liikuttu paljon naapurikylää pidemmälle, joten tapahtumasta oltiin todella innoissaan", Pasi muistelee.

Kaikki lapset olivat tervetulleita osallistumaan Pentin Olympialaisiin. Niin teki myös Pasi, joka pääsi palkintopallille heti ensimmäisissä kisoissa.

"Pentin Olympialaisissa kaikki saivat palkinnon. Vaikka olisi tullut häviö ja itkukin, harmi unohtui nopeasti, kun sai palkinnon käteen. Pentillä on aina ollut taito saada kaikki tuntemaan itsensä voittajiksi", Pasi kertoo.

Pentin leikekirjassa oleva kuva on aikoinaan leikattu sanomalehdestä. Lehden nimi ei ollut enää tallessa.
Pentin leikekirjassa oleva kuva on aikoinaan leikattu sanomalehdestä. Lehden nimi ei ollut enää tallessa. Pentin leikekirjassa oleva kuva on aikoinaan leikattu sanomalehdestä. Lehden nimi ei ollut enää tallessa. Kuva: Pentin kotialbumi SuomiLOVE
Pienet lapset juoksevat kilpaa Pylkönmäen urheilukentällä. Aikuiset katsovat kentän reunalla, mutta yksi mies juoksee pikkuisensa perässä kentällä.
Pikkuiset iloitsevat kisaamisesta Pentin Olympialaisissa. "Tapahtumasta puuttuu tosikkomaisuus. Vaikka kisataan tosissaan, tunnelma on iloisen kesäinen", Pasi kuvailee. Pienet lapset juoksevat kilpaa Pylkönmäen urheilukentällä. Aikuiset katsovat kentän reunalla, mutta yksi mies juoksee pikkuisensa perässä kentällä. Kuva: SuomiLOVE SuomiLOVE

Paikallisen urheilun isähahmo saa elämänsä yllätyksen

Pentin Olympialaiset järjestetään aina talkoohengessä, mutta suurimman työn tekee auttamatta järjestäjä itse. Pentti huolehtii paikalle kaiken palkinnoista toimitsijoihin.

"Pentti laittaa kaiken valmiiksi kyläläisille. Hän ajattelee meidän puolesta, uhraa valtavasti aikaa ja tekee suorastaan sydämestään työtä lasten urheilun hyväksi", Pasi sanoo.

Pasin ja monen muun nuorukaisen elämään Pentti vaikutti Olympialaisten ulkopuolellakin. Pikkukylällä ei 70-luvulla ollut urheiluvalmentajia, vaan lapset urheilivat keskenään.

"Pentti oli meille urheilijanuorille isähahmo"― Pasi

"Pentti oli meille urheilijanuorille isähahmo. Silloin vanhemmat eivät kuskanneet lapsiaan paikasta toiseen, mutta Pentti kuskasi meitä, väsäsi hiihtoladut, huolehti urheilukentän kunnosta ja ennen kaikkea kannusti."

Pentti kertoo tapahtuman tuoneen aina hieman rahaa urheiluseuralle, mutta ensisijainen motivaatio perinteeksi muodostuneen tapahtuman järjestämiseen tuntuu olevan muualla.

"Niin, esimerkiksi MM-mitalisti Kimmo Kinnunen heitti 80-luvun alkupuolella 12-vuotiaiden sarjassa keihäänheiton maailmanennätyksen, 61,86. Ja useita Suomen mestareita on lapsena kisannut täällä", Pentti pohtii.

Muutamakymmentä ihmistä istuvat urheilukentän vierellä penkillä ja heiluttavat lippuja.
Iloinen joukko kiitollisia kyläläisiä saapui kannustamaan Penttiä SuomiLOVE-yllätyksen hetkellä. Muutamakymmentä ihmistä istuvat urheilukentän vierellä penkillä ja heiluttavat lippuja. Kuva: SuomiLOVE SuomiLOVE
Sinikeltaiseen urheiluasuun pukeutunut 80-vuotias Pentti hymyilee ja tuulettaa kesäisessä maisemassa.
Pentti, 80, riemuitsi hänen kunniakseen järjestetystä showsta Pylkönmäen urheilukentällä. "Se oli shokki, joka kallistui positiivisen puolelle", Pentti naurahtaa. Sinikeltaiseen urheiluasuun pukeutunut 80-vuotias Pentti hymyilee ja tuulettaa kesäisessä maisemassa. Kuva: SuomiLOVE SuomiLOVE

Urheilun ilon, onnistumisten ja palkintojen lisäksi kisoista arvokkaan tapahtuman tekee niiden sosiaalisuus. Kisat alkoivat aikoinaan oman kylän kilpailuna, mutta jo ensimmäisenä vuonna osallistujia saapui paikalle liki sata. Viimeisinä vuosina Pentin Olympialaiset ovat houkutelleet paikalle yli kolmesataa lasta. Kesätapahtumassa on nähty paitsi paikallisten ja kesälomalaisten lapset, myös ulkomaanvieraita miesten muistin mukaan ainakin 20 eri maasta.

"Ruotsista, Keniasta, Venäjältä, Iso-Britanniasta, Italiasta, Virosta, Ranskasta, Islannista, Ghanasta, Norjasta, Tanskasta, USA:sta...", Pentti aloittaa litanian.

Pasi on itse saanut paitsi kisata Pentin Olympialaisissa myös katsoa omien lastensa nauttivat onnistumisista ja urheilun iloista Pylkönmäen urheilukentällä.

"Suomi tarvitsee tällaisia tapahtumia – monen urheilijan ura alkaa kotikylässä"― Pasi

"Tällaiset tapahtumat ovat tärkeitä Pylkönmäelle, Keski-Suomelle ja koko Suomelle. Suomi tarvitsee tällaisia tapahtumia – monen urheilijan ura alkaa kotikylässä", Pasi pohtii.

Neljänkymmenenneljännen Olympia-kerran jälkeen Pasi halusi kipeästi keksiä keinon kiittää Penttiä upeasta työstä yhteisön hyväksi. Niinpä hän nakkasi hakemuksen SuomiLOVEen ja pyysi saada yllättää Pylkönmäen urheilukuninkaan ainutlaatuisella tavalla.

"Oli mahdottoman hienoa saada järjestettyä jotakin ikimuistoista miehelle, joka on aina tehnyt tämän kaiken meille. Vielä, kun mukaan saatiin oman pitäjän poika, Tommi Soidinmäki!", Pasi iloitsee.

Tommi Soidinmäki, muusikot ja tanssijat esiintyvät rennosti pukeutuneina kesäisellä urheilukentällä.
Yllätyksen järjestänyt Pasi oli riemuissaan siitä, että yllätykseen saatiin mukaan nimenomaan oman pitäjän poika, Tommi Soidinmäki. Tommi Soidinmäki, muusikot ja tanssijat esiintyvät rennosti pukeutuneina kesäisellä urheilukentällä. Kuva: SuomiLOVE SuomiLOVE
Etäältä otettu kuva valaistusta urheilukentästä, jossa kolme miestä istuvat palkintopallien päällä ja katsovat edessä reippaina esiintyvää muusikoiden ja tanssijoiden joukkoa.
Yllätyspäivänä Penttiä kielettiin menemästä urheilukentälle. "Oli se vaikeaa yrittää pysytellä neljän seinän sisällä", hän muistelee huvittuneena. Etäältä otettu kuva valaistusta urheilukentästä, jossa kolme miestä istuvat palkintopallien päällä ja katsovat edessä reippaina esiintyvää muusikoiden ja tanssijoiden joukkoa. Kuva: SuomiLOVE SuomiLOVE

Kun yllätys käynnistyi, Pasi näki ensimmäistä kertaa elämässään showmiehen elkein käyttäytyvän Pentin sanattomana. Arveleepa hän nähneensä kyyneleenkin säihkivän kaverin silmäkulmassa.

Pentille yllätys oli omien sanojensa mukaan positiivisen puoleinen shokki.

"Antiikkimersulla tultiin hakemaan urheilukentälle, jossa oli halogeenit ja Tommi Soidinmäki. Ajattelin, että nyt on isoa touhua. Oli hienoa saada kiitos työstä, ja Tommin laulu – se kuului varmasti pitkälle!", Pentti kertoo nauraen.

Pasi on iloinen yllätyksen toteutumisesta.

"Ihmiset odottavat kuolemaan saakka muistaakseen ihmistä, joka on tehnyt hyvää. Mutta mies on täällä nyt, elossa! Minä haluan kunnioittaa häntä nyt, kun hän sen vielä tuntee."

Pylkönmäen urheilusankari saa kuuluvan kunnianosoituksen kiitollisilta kyläläisiltä – Tommi Soidinmäen mahtava Saunaralli ilostuttaa ainutlaatuista miestä

Lisää tunteiden täyteistä SuomiLOVE-sisältöä löydät myös ohjelman Instagramista, Facebookista ja Twitteristä!

Kaikki SuomiLOVE-tarinat

SuomiLOVE - 5. tuotantokausi