Hyppää pääsisältöön

Ihminen vie tatuoinnin hautaan, siksi kuvalla on mystistä merkitystä

Tatuoija peittää vanhaa tatuointia uudella. Vanha tatuointi on kotka, uusi kauris.
Kirill Shestakov tatuoi Sakarin olkapäästä vanhaa kuvaa piiloon. Tatuoija peittää vanhaa tatuointia uudella. Vanha tatuointi on kotka, uusi kauris. Kuva: Petri Rinne/Yle tatuointi,Tatuointikone,taide,muoti,Muste

Parikymmentä vuotta vanhoja tatuointeja peitetään nyt uusilla kiihtyvään tahtiin. Tribaalit, tekstit ja yksinkertaiset kuvat on helppo jättää uuden kuvan alle, mutta taitava artisti voi parannella tai jopa häivyttää kokonaan myös suurempia tatuointeja.

Parinkymmenen neliön suuruisessa liikehuoneistossa Helsingin Kalliossa tatuointikoneen vaimea surina täyttää pienen liiketilan. Näkymää hallitsee kaksi isoa tuolia, viininpunainen nahkasohva, palvelutiski jonka eteen on tehty hyllyt puulavoista, sekä peilit joita on lähes joka seinällä. Toinen tuoleista on tyhjä, mutta toisessa istuu Sakariksi esittäytyvä mies. Välillä surina lakkaa, kun tatuointiartisti Kirill Shestakov kastaa tatuointikoneen neulat uudelleen musteeseen.

1990-luvulla Suomessa alkanut tatuointihuuma näkyy nyt monella tatuointistudiolla vanhojen kuvien korjaamisena tai uudella kuvalla piilottamalla. Tämä sessio on siitä klassinen esimerkki.

Pyydän Sakaria kertomaan tatuoinnista, jonka hän on tullut peittämään. Tässä kohti näyttää, että mies vaipuu ajatuksiinsa, mutta tovin hiljaisuuden jälkeen hän avautuu salaperäisen mietteliäästi.
- Alun perin otin kotkan vain siksi, että en ajatellut asiaa tarkemmin. Päähänpisto, kuvan hakkasi kaverini kaveri, ja malli löytyi lyhyen hakemisen jälkeen Toinen maailmansota värikuvina kirjasarjan sivuilta. Muistaakseni kuva on mukaelma puolalaisen sotilaskoneen nokasta, tosin alkuperäisessä kuvassa kotka kantoi torpedoa, mutta sitä en silloin siihen halunnut. Olin parikymppinen ja oikeastaan mitään tatuointibuumia ei Suomessa edes vielä silloin ollut, Sakari muistelee.

Huonokuva väärässä paikassa on painajainen

Ex-puolison nimi, delfiini ja väärinkirjoitettu teksti. Nämä ovat tatuoinnit, joita lontoolainen tatuointien poistoon erikoistunut klinikka poistaa ihmisten ihoilta eniten.

Teen soittokierroksen kotimaisiin tatuointiliikkeisiin ja kysyn kysymyksen: mitä tatuointeja peitetään eniten? Listasta tulee hyvin samannäköinen kuin lontoolaisen klinikan luettelosta. Tosin toisena ollut delfiinin kuva vaihtuu tribaali -kuvioon. Ja ruusu, se keikkuu meillä aika korkealla peitettävistä kuvista.

tatuointiartisti Kirill Shestakov tekee tatuointia asiakkaalla, Kirill näkyy liiketilan seinällä olevasta peilistä.
Kirill Shestakov on hakannut tatuointeja ammatikseen jo yksitoista vuotta. tatuointiartisti Kirill Shestakov tekee tatuointia asiakkaalla, Kirill näkyy liiketilan seinällä olevasta peilistä. Kuva: Petri Rinne/Yle tatuoija,tatuointi,taide,Kallio,muoti,ateljee,studiot,Fleminginkatu,liikehuoneistot

Seuraan Kirillin työn edistymistä. Uusi kuva saa uusia viivoja ja värejä, tatuointityyli sekoittaa vesivärimaalausta ja sketchiä. Kuvassa on kauris suurine sarvineen ja pään yläpuolella vesivärimaalauksena loputon avaruus, tai näin ainakin minä tulkitsen kuvan symboliikkaa.
– Sakari ehdotti ensin, että tehdään kotkan päälle iso sulka, joka alkaa olkapään päältä ja ulottuu lähes kyynärtaipeeseen, mutta sanoin heti, että siitä ei tule kaunista. Siitä tulisi luonnottoman iso, summaa tatuoija Kirill Shestakov helsinkiläisestä Artwork Tattoo -liikkeestä ja upottaa samalla neulan lilan väriseen tatuointimusteeseen. Sakarille kauris aiheena oli toinen vahva vaihtoehto.
- Seuraan aika aktiivisesti muun muassa sosiaalisesta mediasta mitä suuntauksia on parhaillaan muodissa, ja millaisia kuvia ihmiset ottavat. Olen käynyt myös pariin otteeseen alan messuilla katsomassa, mitä uutta on tarjolla tai tulossa. Vesivärityyliset kuvat viehättävät minua suuresti, niiden taiteellisuus kiehtoo, kertoo Sakari.

Uutta mustetta tai laseria

Sakari saa kääntyä nyt kyljelleen ja vanhan tatuoinnin tarina jatkuu.
– Kotka sai kannettavakseen kilven ja kaksi sulkaa, ne taas hakkasi eräs tuttavani, ja myöhemmin kävi niin, että aloin seurustelemaan hänen silloisen tyttöystävänsä kanssa. Joten kuva muistutti minua aina tapahtumasta. Tosin en minä siitä kovin pahoillaan ollut, mutta olihan se vähän kummallista, tuumii Sakari lievästi virnistäen.

Jos tatuoinnin haluaa poistaa, on olemassa kolme vaihtoehtoa: joko se peitetään uudella kuvalla, poistetaan laserilla tai sitten pastiikkakirurgi tekee ihonsiirron, joka on trajuin toimenpide.
Laser-vaihtoehto on kallis ja kivulias, eikä se välttämättä poista tatuointia kokonaan. Pienen kuvan poistoon laser tuntuu järkevältä vaihtoehdolta. Ihonsiirto jo sananakin kuulostaa aika järeältä toimenpiteeltä, eli uuden tatuoinnin hakkaaminen vanhan päälle lienee monelle paras vaihtoehto.

Kauris tatuointi, jota hakataan miehen olkapäähän. Valmis tatuointi ja tietokoneella tehty luonnos.
Useat tatuoijat tekevät hahmotelman nykyisin tietokoneelle. Kauris tatuointi, jota hakataan miehen olkapäähän. Valmis tatuointi ja tietokoneella tehty luonnos. Kuva: Petri Rinne/Yle tatuointi,Kauris,Muste,Kauris (Horoskooppi),horoskoopit

Mieti kuvaa kaksi kertaa ja sitten vielä kerran

Sakaria ei ainakaan voi moittia hetken mielijohteesta uuden tatuoinnin ottamisen kanssa. Aikaa miettimiseen meni neljännesvuosisata.

- Kotkan värityksen korjasi vielä yhdessä vaiheessa Littoisissa vaikuttanut parturi, joka teki kyllä hienoja kuvia, mutta tuomittiin aikanaan vaimonsa taposta tai murhasta, en muista tätä ihan tarkkaan enää.
Tarina kertoo, tai lehdestähän minä sen luin, että mies oli käsitellyt käsiasetta keittiössä, kun se oli lauennut vahingossa. Vaimon lävisti revolverista lähtenyt luoti ja hän oli kuollut siihen heti.
- Minusta tatuoinnin pitää tuoda onnena ja suojella ihmistä. Ja jotenkin minä uskon, että tatuointiin liittyy myös sen tekijän karma, tästä toki voi myös olla vapaasti eri mieltä, jatkaa Sakari.

Kirill Shestakov on tatuoinut ammatikseen yksitoista vuotta.
– Ei tällä touhulla rikastu, mutta toimeen tulee. Olen joskus miettinyt, että jos laittaisi sellaisen liikkeen pystyyn, jossa olisi pitkä jono tatuointituoleja ja tatuoijia. Pienen, yksinkertaisen kuvan voisi ottaa saman tien, kun astuu liikkeeseen. Ja samassa tilassa olisi myös suurempia, aikaa vieviä töitä tehtävänä, Kirill maalailee.

En halua kuolla tämän vanhan tatuoinnin kanssa.
― Sakari

Kirill on opiskellut taidetta ja muotoilua niin Suomessa kuin myös Venäjälläkin. Hän pitää opintojaan tärkeänä siksi, että tietyt säännöt ovat tässäkin taidemuodossa olemassa. Esimerkiksi mittasuhteiden on oltava hallussa, teki taidetta sitten iholle tai kankaalle.
Tatuointi Sakarin olkapäässä on valmis. Tai ei ihan vielä, sillä kuva viimeistellään vielä kolmen viikon kuluttua. Siihen lisätään väriä ja mustat ääriviivat vahvennetaan.

Olisinpa kuuluisa kuvataiteilija

Utelen vielä lisää, mitä Kirill odottaa tulevaisuudelta.
- Jos totta puhutaan, niin kaikkein mieluummin maalaisin tauluja, isoja kankaita. Voi kun joskus olisi niin kuuluisa kuvataiteilija, että presidentti kutsuisi Linnaan itsenäisyyspäivän juhliin, Kirill hymyilee.

Katson välillä Sakaria, joka ihailee uutta kuvaa ison peilin kautta.
- Hienompi kuin ajattelin, tämän kanssa on hieno jatkaa elämää ja kuolla, kun sen aika koittaa, Sakari toteaa hiljaa.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi