Hyppää pääsisältöön

Yle Puheen Politiikkaradion vaalitentit - "pyrimme tenteissä sloganien taakse"

Kuvassa Politiikkaradion puheenjohtajatenttien aikataulu.
Kuvassa Politiikkaradion puheenjohtajatenttien aikataulu. Kuva: Tuuli Laukkanen Yle Puhe,Eduskuntavaalit 2019

Yle Puheen Politiikkaradion vaalitentissä tentattavina yhdeksän eduskuntapuolueen puheenjohtajat ajalla 2.-12.4. Minkä pitää olla politiikan suunta Suomessa vaalien jälkeen? Tenttijöinä Linda Pelkonen ja Tapio Pajunen.

Vaalitenttien kesto on 45 minuuttia ja sisältää tiukkoja poliittisia kysymyksiä.

- Vaadimme poliittista rehellisyyttä - vastausten pitää olla päteviä ja argumenttien purevia, toteaa Pajunen.

Nykyinen mediaympäristö on lyhytjännitteistä ja julkisessa pelissä poliitikko voi päästä pitkällekin iskemällä slogania toisensa perään. Lindan ja Tapion tentissä ei kuitenkaan ulkoaopetelluilla fraaseilla pärjää.

- Nyt punnitaan, kuinka hyvin puheenjohtajat ovat perillä ajamistaan asioista ja miten he niitä perustelevat, sanoo Pelkonen.

Tenttitilanne on aina arvaamaton - siellä voi sattua ja tapahtua kaikenlaista.

Politikkaradion puheenjohtajatenttien järjestys:

Ti 2.4. Li Andersson (vas.)
Ke 3.4. Juha Sipilä (kesk.)
To 4.4. Anna-Maja Henriksson (r.)
Pe 5.4. Antti Rinne (sd.)

Ma 8.4. Pekka Haavisto (vihr.)
Ti 9.4. Sari Essayah (kd.)
Ke 10.4. Jussi Halla-aho (ps.)
To 11.4. Petteri Orpo (kok.)
Pe 12.4. Sampo Terho (sin.)

 • “On erikoista, ettei rikas Suomi pysty turvaamaan kaikille riittävää toimeentuloa”

  Taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet ovat ihmisoikeuksia.

  Ihmisoikeusliiton pääsihteerin Kaari Mattilan mukaan meillä ei ymmärretä, että toimeentulo tai terveyspalvelut ovat ihmisoikeuksia. Jos suomalaista pyytäisi luettelemaan keskeisiä ihmisoikeuksia, moni mainitsisi luultavasti äänioikeuden, sananvapauden ja syrjinnän kiellon – eli tutut kansalaisoikeudet ja poliittiset oikeudet. – Niiden lisäksi pitäisi ymmärtää, että myös taloudelliset ja

 • Filosofi Elisa Aaltola: “Ihmisen kannattaa luopua eläintuotannosta oman etunsa takia”

  Aaltolan mukaan eläintuotanto voi synnyttää pandemioita.

  Filosofi Elisa Aaltolan mielestä pandemian myötä olisi syytä puhua siitä, kuinka pitkälle ihminen voi riistää eläinlajeja ja luontoa. Hänen mukaansa oma elämämme voi keventyä, jos kohtelemme eläimiä myötätuntoisesti. Koronapandemian myötä on keskusteltu, millaisia seurauksia on sillä, että ihminen vie koko ajan enemmän elintilaa eläimiltä.

 • Puheen Aamu päihittää marraskuun ystävillä ja tiistainisuilla

  Puheen Aamu on marraskuussa yllätyksiä täynnä!

  Puheen Aamu on marraskuussakin yllätyksiä ja kivoja juttuja täynnä! Marraskuun ensimmäisellä viikolla Anna Cadia, Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa kutsuivat kylään ystäviä, henkilöitä, jotka kuuntelevat Puheen Aamua, mutta jotka ovat monelle tuttuja muutenkin: kirjailijoita, muusikoita, luennoitsijoita, juontajia. Marraskuussa nautitaan myös nisuja ja kuunnellaan toivebiisejä.