Hyppää pääsisältöön

Areenan julkaisuongelmien taustalla virhe julkaisujärjestelmän päivityksessä

Yle Areenan avausnäkymä äly-tv-laitteessa
Yle Areenan avausnäkymä äly-tv-laitteessa Yle Areena,Yle Tunnus,älytelevisio

Areenan julkaisuissa tapahtui valitettava virhe sunnuntai-iltana. Taustalla oli Ylen käyttämän tv-julkaisujärjestelmän päivitys, jota tehtiin viikonlopun aikana.

Tv-julkaisujärjestelmää kutsutaan Ylessä nimellä Plasma. Areenan kannalta Plasma on keskeinen taustajärjestelmä, sillä Areena palveluna saa Plasmalta suuren määrän ohjelmien niin sanottuja metatietoja: näitä ovat muiden muassa ohjelman nimi, kuvaus ja tiedot siitä, kuinka kauan ohjelma on katsottavissa.

Plasman ja Areenan rajapintojen välinen viestiliikenne oli Plasman päivitystöiden vuoksi poikki sunnuntai-iltaan 31.3. saakka. Liikenne käynnistettiin uudestaan sunnuntaina noin klo 17.30, jolloin Areenassa olevien sisältöjen metatiedot alkoivat päivittyä.

Tietoja ehdittiin päivittää jonkin aikaa, kun huomattiin, että tiedot eivät järjestelmien välillä siirry oikein. Kun tämä huomattiin, viestiliikenne keskeytettiin. Tämän jälkeen huomattiin myös, että Areenassa olevia ohjelmia oli pudonnut julkaisusta: sunnuntaina, lauantaina, perjantaina ja torstaina julkaistuja ohjelmia lakkasi muutosten vuoksi näkymästä Areenassa. Syynä oli se, että Areenan päässä luettiin väärää tietokenttää, jonka piti sisältää tieto siitä, kuinka kauan ohjelma on katseltavissa. Kyseessä oli kuitenkin kenttä, joka sisälsi ohjelman tv-esitysajan loppuajan.

Käytännössä tämä tarkoitti siis sitä, että ohjelma, joka esitettiin TV2:ssa lauantaina klo 15 ja joka loppui klo 15.30 ja jonka piti olla Areenassa katsottavissa 80 vuotta ja 9 kuukautta, olikin katseltavissa vain lauantaihin klo 15.30:een asti. Tämän vuoksi Areena kertoi käyttöliittymässään kymmenien loppuviikon aikana julkaistujen ohjelmien julkaisuajan jo loppuneen. Viikonlopun suosikkiohjelmista esimerkiksi Vera Stanhopen, Avaran luonnon, Flinkkilä&Tastulan sekä Oktonauttien viikonloppuna esitetyt jaksot eivät sunnuntai-iltana olleet enää katsottavissa.

Kun ongelman laajuus paljastui, harkittiin hetken aikaa kaikkien ohjelmien julkaisun korjaamista. Areenan saaminen lukemaan oikeaa metatietoa, puuttuvien ohjelmien tietojen päivitys ja ohjelmien julkaisu uudelleen vaatii useiden asiantuntijoiden työtä ja suhteellisen paljon aikaa. Tämän vuoksi puuttuneiden ohjelmien uudelleenjulkaisua lykättiin maanantaihin. Puuttuva Jussi Halla-ahon vaalitentti päätettiin kuitenkin palauttaa käsin jo sunnuntain aikana. Tämä ohjelma saatiinkin takaisin katseluun noin klo 20 sunnuntaina.

Kaikki sunnuntaina julkaisusta pudonneet ohjelmat pyritään julkaisemaan takaisin Areenaan maanantain aikana. Suuren uudelleenjulkaisumäärän vuoksi osa tänään normaalissa julkaisussa olevista ohjelmista saattaa tulla Areenaan jonkin verran normaalia myöhempään. Maanantain uudelleenjulkaisun yhteydessä Halla-ahon vaalitentti oli myös noin puolen tunnin ajan uudelleen poissa julkaisusta. Syynä tähän oli kaikkien julkaisusta poistuneiden ohjelmien metatietojen päivitys ja transkoodaus, jotka ovat normaali osa ohjelmien automaattista uudelleenjulkaisua.

Kommentit
  • Yle Areenan äly-tv-sovellukset uudistuvat

    Yle Areenan äly-tv-sovellukset uudistuvat

    Yle Areenan käyttö äly-tv-laitteilla kasvoi vuoden 2020 aikana 100%. Aiemmat eri päätelaitteille tehdyt äly-tv-sovellukset on tehty vuosien varrella eri kumppaneiden kanssa. Vuoden 2021 aikana julkaistavat sovellukset tehdään Yle Areenan omassa tiimissä. Uudistuksen myötä sovelluksen käyttökokemus paranee ja sisällöt löytyvät paremmin. Meille sovellusten jatkokehitys on helpompaa.

  • Näin käytät Yle Areenaa autossa

    Yle Areenan käyttö autoissa helpottuu.

    Yle Areenaa voi nyt käyttää entistä kätevämmin ja turvallisemmin autoissa, kun Yle Areena tuodaan autojen viihdejärjestelmiin. Kyseessä on Ylen kuunneltavat sisällöt – videosisältöä ei voi toistaiseksi käyttää näiden autoviihdejärjestelmien avulla.