Hyppää pääsisältöön

Jokainen lapsikaappaus on murhenäytelmä - “Aika tekee väärästä oikean”

Hezha Sadek uimassa
Hezha Sadek Hezha Sadek uimassa Kuva: Jouni Soikkeli / YLE lapsikaappaus,dokumenttiprojekti: pian hän tulee

Kati Juuruksen dokumenttielokuva Pian hän tulee kertoo yhden perheen tragediasta: Äiti kaappaa perheen lapsen toiseen maahan. Isä kärsii niin, ettei elämään mahdu enää muuta kuin menetetty lapsi.

Pian hän tulee on tavallinen kertomus lapsikaappauksesta koska siinä on - omalla oudolla tavallaan - onnellinen loppu. Vai voiko tarina lapsikaappauksesta koskaan olla tavallinen?

Dokumentti on toisaalta poikkeuksellinen kertomus siitä, mihin kaikkeen kaksi toisiaan alun perin rakastanutta ihmistä voi kyetä kiistellessään yhteisestä lapsestaan. Ja siitä, mitä ihmiselle tapahtuu, kun elämä keikahtaa nurin.

Jokainen lapsikaappaus on omanlaisensa murhenäytelmä. Kun toinen vanhempi vie lapsen mukanaan ulkomaille ilman toisen vanhemman lupaa, taustalla on jo suuria vaikeuksia: suhde ei toimi, elämä yhdessä ei onnistu, elämä samassa maassa ei suju.

Toinen lähtee lapsen kanssa - todennäköisesti uskoen tekevänsä oikein sekä lasta että itseään kohtaan. Alkaa monimutkainen ja raastava prosessi, jossa vanhemmat kiistelevät siitä, mikä on lapsen oikea asuinpaikka.

Usein vanhempien puheyhteys säilyy ja lapsi saa olla kontaktissa kumpaankin vanhempaansa. Joskus toinen vain katoaa, lapsi mukanaan. Ei ihme, jos jätetty on silloin hajota.

Hezha Mohamed halaa isoäitiään
Hezha Mohamed on lähdössä noutamaan Irakiin kaapattua poikaansa. Pojan isoäiti on huolissaan. Hezha Mohamed halaa isoäitiään Kuva: Jouni Soikkeli / Yle halaaminen,dokumenttiprojekti: pian hän tulee

Kansainväliset lapsikaappaukset yleistymässä

Yhä useampi suomalainen menee naimisiin ulkomaalaisen kanssa. Kansainväliset liitot päättyvät useammin eroon kuin kahden suomalaisen väliset. Monikansallisiin eroihin liittyy myös monikansallisia huoltajuuskiistoja - raadollisimmillaan lapsikaappauksia.

Kansainväliset lapsikaappaukset ovatkin hitaasti yleistymässä. Vuoden 2018 lopussa Suomesta oli yhteensä 25 lasta kaapattuina ulkomaille.

Myös suomalaiset kaappaavat lapsiaan: viime vuoden lopussa neljä lasta oli kaapattuina Suomeen. Koko viime vuoden aikana oikeusministeriö käsitteli yhteensä 19 Suomeen kaapatun lapsen tapausta.

Kahdessa lapsikaappauksessa kolmesta vanhemmat päätyvät lopulta keskinäiseen sopimukseen lapsen asuinmaasta. Kolmannes tapauksista ratkotaan oikeudessa.

Hankalinta on, jos lapsi kaapataan maahan, joka ei ole mukana Haagin kansainvälisessä lapsikaappaussopimuksessa. Silloin palauttamisesta ei ole takeita. Venäjälle, Pohjois-Afrikkaan tai lähi-itään kaapattuja lapsia on lähes mahdoton saada virallisia teitä takaisin.

Suomen poliisi ja ulkoministeriö yrittävät kyllä auttaa, mutta aina se ei riitä. Lapsi kasvaa, tulee täysi-ikäiseksi, muistot toisesta vanhemmasta haalistuvat. Joskus lapsi ja jätetty vanhempi eivät enää tapaa. Miten sellaisesta selviää?

Lapsen etu tärkein

Aivan viime aikoina yleisimpiä ovat olleet maahanmuuttajaperheiden sisäiset lapsikaappaukset. Lähi-idästä kotoisin oleva, jo Suomeen kotiutunut mies hakee itselleen vaimon entisestä kotimaasta. Vaimo ei viihdykään, ja lähtee lapsen kanssa. Tai perhe tulee yhdessä pakolaisina Suomeen, mutta toinen päättääkin lähteä ja viedä lapsen mukaansa.

Joka viides lapsikaappaus tehdään Ruotsiin tai Viroon.

Eniten Suomesta on kuitenkin kaapattu lapsia toisiin länsimaihin. Joka viides lapsikaappaus tehdään Ruotsiin tai Viroon. Tilastoissa erottuvat myös Espanja, Yhdysvallat ja Venäjä.

Suomessa lapsen vieminen ulkomaille ilman toisen vanhemman lupaa on rikos. Kun lapsikaappausta käsitellään oikeudessa, yritetään asiaa kuitenkin aina katsoa lapsen edun kannalta. Vaikka lapsi olisi luvatta viety toiselta vanhemmalta, voi oikeus lopulta katsoa, että lapsen elämä on vakiintunut uudessa kotimaassa.

Silloin “aika tekee väärästä oikean”, niin kuin Pian hän tulee -elokuvan päähenkilö Hezha Sadek toteaa asianajajalleen.

Lähteet: Oikeusministeriö, ulkoministeriö, Kaapatut lapset ry.

Dokumenttiprojekti: Pian hän tulee Yle TV1 to 4.4. klo 19.00 ja Yle Areena 1.4.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua