Hyppää pääsisältöön

Mikä näistä on ekologisin: muovipussi, paperikassi, kangaskassi vai luomupuuvillakassi?

Mihin sinä pakkaat ostoksesi? Entä mihin ne kannattaisi pakata?

Iso osa suomalaisista (37 %) haluaisi kieltää kaupoissa myytävät muovikassit kokonaan. Kerava haluaa olla Suomen ensimmäinen muovipussiton kaupunki ja kaupat ovat sitoutuneet vähentämään muovipussien kulutusta muovikassisopimuksella.

Ei siis ihme, että tosi moni meistä on vaihtanut muovipussin kestokassiin, joka useimmiten on tehty puuvillasta.

Tässä on vain yksi ISO ongelma: muovipussin hylkääminen ei olekaan mikään selvä ekoteko ja puuvillakassi on kaikkein epäekologisin vaihtoehto.

grafiikka eri materiaalista valmistettujen ostoskassien ympäristövaikutuksista
Tanskalaistutkimuksen mukaan muovipussi päihittää vaihtoehdot kirkkaasti. grafiikka eri materiaalista valmistettujen ostoskassien ympäristövaikutuksista Kuva: Yle Yle Tiede,suojakäsineet (käsineet, suojaimet),I love muovi

Yllä olevan kuvan luvut ovat viime vuonna julkaistusta tanskalaistutkimuksesta. Siinä verrattiin 14 erilaisen ostoskassin ympäristöjalanjälkeä ottaen huomioon kassin koko elinkaari raaka-aineesta tuotantoon, käyttöön ja lopulta jätteeksi.

Tulokset olivat karua luettavaa: kangaskassia pitäisi käyttää uudelleen 840 kertaa ennen kuin sen ympäristöjalanjälki on yhtä suuri kuin muovipussilla, jota käytetään uudestaan kerran roskapussina. Luomupuuvillaista kassia pitäisi käyttää lähes 2400 kertaa ja paperikassiakin 11 kertaa.

Mitä ihmettä? Eikö muovipussin pitänyt olla se pahimmista pahin?

10 vuotta sitten tehty suomalainen OPTIKASSI-tutkimus on samoilla linjoilla: kangaskassia pitää käyttää yli 250 kertaa ennen kuin sen ympäristöhaitat jäävät yhtä mataliksi kuin kierrätysmuovikassin.

Samaan aikaan koko maailma haluaa päästä eroon muovipusseista.

Kun Australia viime vuonna kielsi kertakäyttöiset muovipussit, niiden käyttö väheni 80 prosenttia kolmessa kuukaudessa.

Itäisen Afrikan maat Kenia ja Ruanda ovat puuttuneet muovipussiongelmaan poikkeuksellisen jyrkästi: siellä muovipussin käytöstä voi saada julkista nöyryytystä tai jopa neljä vuotta vankeutta.

Viime vuonna uutisoitiin, että muoviroska on saavuttanut syvänmeren pohjan. Mariaanien haudasta, lähes 11 kilometrin syvyydestä, löydettiin maailman syvimmälle sukeltanut muovipussi. Ja Thaimaassa, joka on yksi maailman suurimmista muovikassien kuluttajista, kuoli valas nieltyään 80 muovipussia.

Muovi ei missään nimessä kuulu luontoon, mutta tutkimustiedon valossa se näyttää olevan erinomainen ostoskassi. Varsinkin jos käytät sitä uudelleen ainakin roskapussina - vaikka muoviroskiksena!

Juttu on julkaistu alunperin I love muovi -kampanjan yhteydessä keväällä 2019.

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.