Hyppää pääsisältöön

Muovi pelastaa ihmishenkiä – monissa käyttökohteissa sitä ei voi korvata muilla materiaaleilla

Vanhempi koskettaa vauvan sormia.
Vanhempi koskettaa vauvan sormia. Kuva: Unsplash muovi,vanhempi-lapsisuhde

Yksittäisen materiaalin merkitys elämässämme voi korostua yllättävissä tilanteissa. Minulla se tapahtui muovin kohdalla, kun vuosi vaihtui. Rakettien paukkuessa taivaalla kummilapseni kiidätettiin sairaalaan. Tilanne oli vakava. Alkoi lähes kolmen viikon jakso lasten teho-osastolla. Vanhempien hätä ja sairaalavuoteen ympärillä äännelleet laitteet antureineen piirtyivät tarkasti mieleeni. Imeväisikäiseen liitettiin muovinen letku, jonka kautta ravinto virtasi suoraan vatsaan. Ensi kertaa näin muovin konkreettisesti elintärkeänä materiaalina.

Muovi ei ole ainoastaan yksi materiaali. Sanan alle kätkeytyy useita erilaisia ryhmiä. Juuri tämä monipuolisuus mahdollistaa muovin käyttämisen yhteiskuntamme arkisten, mutta myös kriittisten toimintojen ylläpitämisessä.

Urbaani ympäristö on täynnä muovia

Rakennuksissa on suojaavia muovikalvoja. Läheisestä kaupasta löytyy ruokapakkauksia, joiden sisältö näkyy muovin ansiosta paremmin. Kultaliikkeen ikkunassa komeilee sormuksia muovisissa korurasioissa. Ohikulkevien ihmisten päällä on muoveja sisältäviä vaatteita suojaamassa vaihtuvilta sääolosuhteilta. Teini-ikäiset kännykkäaktiivit hyödyntävät kesto- ja kertamuovisista komponenteista koostuvia elektroniikkalaitteita. Läheisessä kahvilassa tulostetaan PLA-pohjaista 3D-kappaletta. Tiellä huristelevat kulkuvälineet saadaan keveämmiksi muovisilla osilla. Lista on loputon.

On vaadittu valtavasti kehitystyötä, jotta muovi toimisi oikein eri kohteissa. Entä ne huippusovellukset, joita kuluttaja ei pääse näkemään, mutta hyötyy niiden toiminnasta arjessaan? Esimerkkejä tällaisesta ovat sähköiset komponentit.

Sähköverkkoa.
Sähköverkkoa. Kuva: Unsplash sähkö,sähköjohdot

Ei sähköä ilman muovia

Sähkön tuotannossa, siirrossa ja jakelussa muovit ovat keskeisessä roolissa. Tuulivoimaloiden lavat on tehty kertamuovikomposiitista. Sähkön paikalliseen varastointiin ja verkkoon kytkemiseen tarvittavat tehokondensaattorit ovat nekin muovin huipputeknologiaa. Varastoitu sähkö siirretään ja jaetaan eristävien kaapeleiden kautta. Energiapuistoista siirretyn sähkön kuluttaja hyödyntää pistorasiansa kautta. Kuten arvata saattaa, sekin on muovia.

Tulevaisuudessa muovin käyttö kohdistuu yhä vaativampiin tuotteisiin

Tulevaisuudessa muovista voidaan tehdä henkilökohtaisia jäähdyttimiä ihmisille sekä esimerkiksi puhelimille. Markkinoilla on jo useita muitakin kaupallisia sovelluksia. Löytyy 3D-tulostusta nanotimanttisella, lämpöä johtavalla muoviseoksella, biohajoavia kosmetiikka- ja korurasioita ja uudenlaisia kalvomateriaaleja. Löytyypä jopa ilman hiilidioksidista valmistettuja polyuretaanisia patjojakin. Tulevaisuudessa hiilidioksidi saattanee olla raaka-ainelähde myös muille muovilaaduille.


Pidämme muovin tuomista huippueduista, mutta suhtautuminen muoviperheeseen on moninaista. Tämä saa pohtimaan, kadotammeko kunnioituksen kaikkea sitä kohtaan, mistä meille on tullut itsestäänselvyys? Muovi on ylivertainen ja sen kokonaan korvaaminen ei ole mahdollista. Muovin käyttökohteet ja materiaalilähteet vaativat tulevaisuudessa tarkentamista.

Kummityttöni tervehtyy vähitellen ja siitä on ensisijaisesti kiittäminen sekä vanhempia että suomalaista terveydenhuoltoa. Lapsen hoidossa muovin merkitys materiaalina tuli näkyväksi sekä sairaalaympäristön tuotteiden että sen sähkökäyttöisten laitteiden kautta. Jos koskaan joudun hänen laillaan sairaalan teho-osastolle, elintärkeät muovisovellukset ovat toivottavasti myös minun turvanani. Korvaavaa verta virratkoon suoniini EVA-pusseista, murtumani korjattakoon antibiootteja vapauttavilla PLA-ruuveilla ja haavani kursittakoon kokoon PGA-langoilla. Ja ne kaikki ovat muovia.

VTT:n tutkija Satu Pasanen.
VTT:n tutkija Satu Pasanen. Kuva: Yle/Johanna Reen muovi

Juttu on julkaistu alunperin I love muovi -kampanjan yhteydessä keväällä 2019.

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.