Hyppää pääsisältöön

Suden hetken äärimmäinen eroterapia – 98% toipuu erosta täysin

Suden hetki -sarjan näyttelijöitä hautakuopassa.
Suden hetki -eroterapian yksi metodeista oli viettää päivä hautakuopassa. Suden hetki -sarjan näyttelijöitä hautakuopassa. Kuva: Teppo Högman / Warner Bros. Finland suden hetki,Malla Malmivaara,Eero Milonoff
Ero on parasta, mitä sinulle on ikinä tapahtunut.― Toni Koistinen

Kuten moni meistä, myös Toni Koistinen on kokenut eron. Mutta toisin kuin muut, Koistinen aikansa eron jälkeen kipuiltuaan otti ja käänsi eron kirjaimellisesti voitokseen – hän kehitti omien kokemustensa ja tarpeidensa pohjalta täysin uudenlaisen terapiamuodon. Suden hetki -eroterapia on miehille suunnattua, uniikkeihin metodeihin perustuvaa toimintapohjaista ryhmäterapiaa.

Jo parin ensimmäisen vuotensa aikana Koistisen luotsaama Suden hetki -terapia on saanut aikaan merkittäviä tuloksia: 98 prosenttia osallistujista on toipunut erostaan täysin. Mutta menestys ei ole tullut ilman soraääniä – ja toisten äänet ovat kovempia kuin toisten.

– Mä toivon, että kukaan ei menisi sellaiseen, useista suomalaisista draamasarjoista tuttu Marc Gassot puuskahtaa Suden hetki -eroterapian metodeista kysyttäessä. Samassa seurueessa iltaa viettänyt Eero Milonoff myötäilee Gassot’a.

– Mä en usko siihen tapaan millä tämä Koistinen lähestyy tätä ryhmää. Mä uskon että terapia ja kaikenlainen toipuminen voi tapahtua vain rakkauden ehdoilla, Milonoff painottaa.

Ja onhan se myönnettävä; kun terapiamuodon perustaja itse kuvailee metodiaan sanoilla “verta, hikeä ja kyyneliä”, ei rakkauden ehdoilla tapahtuvasta toipumisesta voi ehkä puhua.

– Se on aika väkivaltanen tapa. En usko että jälki olisi niin siistiä kuin sarjassa, Gassot toteaa.

Hetkinen, mistä sarjasta Gassot puhuu?

Niin, todellisuudessa Marc Gassot ja Eero Milonoff tähdittävät uutta Suden hetki -draamasarjaa, ja Toni Koistinen on Marc Gassot’n hahmo, eroguruksi itseään kutsuva terapeutti, joka vetää sarjan nimeä kantavaa yksinomaan miehille tarkoitettua eroterapiaryhmää.

10. huhtikuuta ilmestyvä Suden hetki on Juha Lankisen ohjaama kahdeksanosainen draamasarja. Seija-Liisa Eskolan ja Laura Immosen alkuperäiseen konseptiin perustuva ja Immosen käsikirjoittama sarja sai alkunsa parisuhde- ja eropohdinnoista, ja niihin liittyvistä tarinoista. Suden hetkessä kadonnutta aviomiestään Jannea (Sampo Sarkola) etsivä parisuhdeterapeutti Heta (Malla Malmivaara) päätyy eroterapeutti Toni Koistisen radikaaleihin metodeihin perustuvaan eroterapiaryhmään, jossa eri taustoista tulevat ja erilaisia eroja käsittelevät miehet ottavat Hetan vastaan epäröiden.

Ohjaaja Juha Lankinen kertoo sarjan leikittelevän subjektiivisella, ihmisen omaan näkökulmaan perustuvalla, ja objektiivisella, asioiden todelliseen tilaan perustuvalla, kerronnalla.

Charlie Chaplinia lainatakseni: elämä on traagista läheltä elettynä ja koomista etäältä tarkasteltuna, Lankinen heittää.

Kuvassa Antsa (Ville Keskinen)
Eroterapiaan kuuluu myös juosta lähikaupan käytävillä ilman vaatteita. Kuvassa Antsa (Ville Keskinen) Kuva: Teppo Hägman / Warner Bros. Finland Suden hetki

Suden hetki sekä sarjana että terapiamuotona pitää sisällään lukuisia, katsojana hyvin viihdyttäviä metodeja eron käsittelyyn. Yhdessä hetkessä vietetään päivää haudassa, toisessa juostaan lähikaupan käytävillä ilman rihman kiertämää, ja kolmannessa soitetaan ensimmäiselle seksikumppanille (ja mahdollisesti harrastetaan tämän kanssa seksiä). Sarjan näyttelijät kollektiivisesti tyrmäävät eroterapeutin menetelmät, mutta onko yhtäkään metodia, jota he voisivat edes kokeilla?

– Jos pitää valita niistä niin ottaisin maratonjuoksun. Se fyysinen juttu on kuitenkin universaali siinä mielessä, että liikunta auttaa aika moneen. Ylimääräiset kelat tippuu pois, jolloin pystyy ehkä vähän rauhallisemmin käsitellä asioita, Malla Malmivaara miettii.

Sarjassa oman erosurunsa rampauttavaa miestä esittävä Eero Milonoff ei löydä menetelmistä yhtäkään itselleen sopivaa.

– Uskon että ihmistä ei voi repiä auki, vaan se pitää hellästi ja rakkaudella avata. Haavat ovat usein niin kipeitä, että jos ne repii auki väkivalloin niin mä en usko että se aiheuttaa muuta kuin tuhoa, Milonoff summaa.

Mutta ainahan se on helpommin sanottu kuin tehty. Millaista eroterapiaa näyttelijät itse sitten järjestäisivät? Marc Gassot’n maailmassa tasavertainen kommunikaatio vie kirkkaasti voiton.

– Järjestäisin sellaista terapiaa, jossa olisi molemmat läsnä. Se olisi semmonen ideaali, että terapeutti voisi auttaa ihmisiä eroamaan. Saisi putsattua pöydän niin hyvin kuin mahdollista ennen kuin ihmiset jatkavat eri teille.

Malla Malmivaaran terapia pitäisi sisällään taidetta ja juurtuneiden ajattelutapojen tarkistamista.

– Veikkaisin että siihen sisältyisi punaviini ja joitain filosofista pohdintaa sisältäviä elokuvia, jotka on pakko katsoa, ja kirjoja, joita on pakko lukea. Sitten niistä ja mahdollisista vastareaktioista pitäisi keskustella ja sitoutua tarkastamaan asioita syvällisesti uudelleen.

Malmivaara tunnistaa yhden elämän haastavissa jumituskohdissa auttaneen keinon ylitse muiden.

– Tanssi olisi hirveen tärkeetä kaikille. Usein se ihmisten ilmoille lähteminen ja ihanien ihmisten kanssa tanssiminen on se paras tapa. Tai itsekseenkin tanssiminen voi toimia, why not.

Ei kuulostaa yhtään hassummalta.

Suden hetki kokonaan Areenassa ja Yle TV2:ssa 10.4. alkaen. Sarjan alkamista odotellessasi käy katsomassa traileri jo nyt! Rooleissa Marc Gassot, Malla Malmivaara, Sampo Sarkola, Jonna Järnefelt, Eero Milonoff, Tomi Alatalo, Elias Keränen ja Ville Keskilä.

Suden hetken on Ylelle tuottanut Warner Bros. International Television Production Finlandin Seija-Liisa Eskola ja Jarno Virtanen.

Keskustele