Hyppää pääsisältöön

Viikon 14 vinkit: Sarjauutuuksien superviikko!

Victor Hugon romaanin uusi sovitus kertoo toisiinsa kietoutuneista ihmiskohtaloista 1800-luvun Ranskassa.
Les Misérables - Kurjat alkaa keskiviikkona 3.4. Victor Hugon romaanin uusi sovitus kertoo toisiinsa kietoutuneista ihmiskohtaloista 1800-luvun Ranskassa. Kuva: Robert Viglasky / BBC Yle TV1,Les Miserables Kurjat

Viikko 14 on uutuuksia täynnä! Tarjolla on muun muassa uutta saksalaista ja brittiläistä draamaa, suomalaista komediaa, nuortensarjaa ja uutta keskusteluohjelmaa. Lisäksi jääkiekon naisten MM-kotikisat starttaavat!

Heti maanantaina pääsemme uuden suomalaiskomedian pariin, kun Anna Airolan tähdittämä AIKUISET - komediasarja parikymppisten kaupunkilaisten elämästä jossain lapsuuden, teini-ikäisyyden ja aikuisuuden epämääräisessä välimaastossa - alkaa. Parikymppinen milleniaali Oona (Airola) pyörittää pientä kahvilaa Kolmannella linjalla Helsingin Kalliossa ja potee jatkuvaa eksistentiaalista kriisiä milloin mistäkin aiheesta. Oonan kahvilan pahin kilpailija on Punavuoressa sijaitseva kahvila Raaka, jonka Oona kroonisessa kateudessaan yrittää päihittää kaikessa mahdollisessa. Raakaa pyörittää Oonan ex-poikaystävä Tuomas yhdessä uuden tyttöystävänsä Yolan kanssa. Tervehenkisyydessään ja kiiltokuvamaisuudessaan he ovat Oonan mielestä äärimmäisen rasittavia.

Saksalaisen uutuusdraaman pariin päästään Brecht-sarjassa, joka on uusi osoitus saksalaisen draaman vahvuudesta! Sarja puhaltaa hengen viimeisen saksalaisen runoilijan, Bertolt Brechtin elämäkertaan. Kuuluisa ohjaaja, Heinrich Breloer on kirjoittanut ja ohjannut neliosaisen minisarjan idealistisesta kirjailijasta, jonka tapa hahmottaa ympäröivää maailmaa oli moderni ja ennakkoluuloton, mutta myös ehdoton. Tarina alkaa Brechtin vanhuudesta, josta palataan muistoissa vuosikymmenien taa, viattomaan nuoruuteen, jonka ensimmäinen maailmansota runtelee. Myöhemmät jaksot kuvaavat, kuinka hänestä tuli maailman rakastama näytelmäkirjailija, joka vietti ison osan elämäänsä maanpakolaisena. Mikä Brechtille oli tärkeintä ihmisyydessä ja elämässä?

Saksalaisen draaman lisäksi tarjolla on uutta brittidraamaa. Andrew Davies on luonut uuden upean tulkinnan Victor Hugon Ranskan vallankumouksen levottomiin aikoihin sijoittuvasta romaanista. Kurjat on raastava tarina hyvyydestä ja pahuudesta, riistosta ja alistamisesta, mutta myös toivosta ja henkisestä vapautuksesta, joka voi lopulta koittaa, jos siihen jaksaa kylliksi uskoa.

Torstaina päästään jännittämään, miten Naisleijonien käy, kun joukkue kohtaa maailman huiput kotikisoissaan Espoossa 4.-14.4.2019. Vuoden 2017 MM-kisoissa naisten jääkiekkojoukkue otti ylivoimaisen voiton Saksasta ja sai pronssia. Mutta pystyykö Naisleijonat lyömään kiilaa Kanadan ja USA:n valtakaudelle?

Luontofaneille on tarjolla uusi, kolmiosainen Avaran luonnon sarja Eläinvauvat.

Viikko huipentuu lauantaina Jenni Pääskysaaren ja Mikko Kuustosen juontaman SuomiLOVE:n päätöskonserttiin, jossa musiikista vastaa tähtiartistien lisäksi Ako Kiiskin johtama LOVEband solisteinaan Johanna Iivanainen, Osmo Ikonen ja Noora Louhimo. Mukana menossa on myös Vantaan Viihdeorkesteri Ensemble sekä Higher Ground -kuoro johtajanaan Hanna-Maria Helenius. Sunnuntaina puolestaan päästään syvällisten keskustelujen pariin, kun juontaja Daniel Olin keskustelee luottamuksellisesti mutta pohdiskelevasti vieraansa kanssa nimeään kantavassa uudessa keskusteluohjelmassa.

Katso viikon kaikki tv-, radio- ja podcast-tärpit alta!

MAANANTAI 1.4.

Helium – Uusi sarja!

Yle Areena katalogina 1.4. – 28.9.2019 ja Yle Fem 21.4. alkaen sunnuntaisin klo 9.45
(Helium) 12-vuotiaat Martin ja Petter haaveilevat tyttöystävistä. Petterin autotallissa he tehtailevat youtube-videoita, joilla uskovat voivansa toteuttaa haaveensa. Kuten Petter toteaa: ”Jos on julkkis, saa tyttöystävän”. Tähän mennessä heidän ainoat seuraajat ovat kuitenkin he itse.

Eräänä päivänä samanikäinen Dalia muuttaa naapurustoon. Martin rakastuu oitis. Hän kerää rohkeutta kohdatakseen Dalian, mutta kun hän avaa suunsa, hänen äänensä muuttuu Aku Ankan ääneksi eli hän kuulostaa siltä kuin olisi hengittänyt ilmaa heliumpallosta. Lääkäri toteaa, että Martinin äänitorvet ovat menneet sydämen muotoiseen solmuun. Ainoa tarjolla olevat rohto on seurustelu Dalian kanssa. Jos näin ei käy, Martin menettää äänensä iäksi.

Martin yrittää lähestyä Daliaa, mutta asia vaikeutuu myös siksi, että Martinin perhe on pähkähullu. Kun koulun suosituin poika Christopher ihastuu Daliaan, on Martin yhä syvemmässä suossa. Mustasukkaisuus muuttaa nimittäin Martinin äänen pelottavaksi pirun ääneksi. Helium on feelgood-sarja rakastumisesta ja itsensä löytämisestä. Se on myyty kuuteen eurooppalaiseen maahan.

Käsikirjoitus: Morten Hovland ja Trond Morten Venaasen. Ohjaus: Liv Karin Dahlstrøm. Tuotanto: Fabelaktiv AS, Norja, 2018. 13 x 14 minuuttia. Suomen- ja ruotsinkielinen tekstitys

Docstop: 4xMYDAY

Yle Areena ja Yle TV2 3.4. klo 20.00
Lyhytdokumenttisarja kuvaa neljän nuoren arkea. Päihteet ja mielenterveysongelmat piinaavat Jeminaa, Benjaminia, Yolandaa ja Carlaa. Myös menneisyyden haamut jahtaavat ja nuorten arki on välillä sietämätöntä. Positiivinen asenne kuitenkin kannattelee. Ohjaajat Iiris Heikka ja Annika Haapanen seurasivat pääkaupunkiseudulla eläviä nuoria keväällä 2017.

Jemina taistelee ulkopuolisuutta vastaan ja hänen käytössään on ollut laaja kirjo erilaisia huumausaineita. Benjamin on puolestaan joutunut elämään lapsena isojen salaisuuksien ja häpeän kanssa. Hän pelkää tappaneensa luovuutensa viinalla. Yolanda ahdistuu väkijoukossa, uni ei meinaa tulla ja paniikkikohtaus voi iskeä milloin tahansa. Hän on taistellut pitkään oikeudestaan olla rikki. Carla nauttii bileistä, mutta välillä hänen elämäänsä rajoittaa hallitsematon tarve eristäytyä musta. Joskus kotiovi on kuitenkin avattava vaikka väkisin. Yksin ei saa jäädä. Yle Areena toistaiseksi

Neljä nuorta.
4xMYDAY Neljä nuorta. Kuva: Yle mielenterveysongelmat,mielenterveys,päihderiippuvuus,päihteet,huumeet,Docstop,nuoret,dokumenttisarjat,dokumenttiohjelmat,4xMYDAY

Historia: Tyttö menneisyydestä

Yle TV1 klo 19.00
(The Egtved Girl, Saksa 2017) Vuonna 1921 tanskalaiselta pellolta löytyi yli 3 000 vuotta sitten kuolleen tytön jäänteet. Kuka hän oli, ja miksi hänen hautansa oli täynnä lahjoja? Dokumentti vie meidät mukaan tytön elämän viimeiseen 15 kuukauteen. Yle Areena 91 päivää

Nuori nainen jonkinlaisessa avoimessa arkussa kivireunusten ympärillä. Toinen nainen asettelee hänen käsiään.
Historia: Tyttö menneisyydestä. Nuori nainen jonkinlaisessa avoimessa arkussa kivireunusten ympärillä. Toinen nainen asettelee hänen käsiään. Kuva: Stefan Lehmann / Yle Kuvapalvelu asiaohjelmat,Historia: Tyttö menneisyydestä

Sattumien taidetta

Yle Fem klo 19.00
Jörn Donner ja Bitte Westerlund eivät ole perinteisiä taiteenkeräilijöitä, vaikka omistavatkin merkittävän kokoelman nykytaidetta. Heille taide on ystävyyksien ja sattumusten summaa. Bitte Westerlundin mukaan taide tekee kodista kodin. Ohjelmassa Donner ja Westerlund keskustelevat Susanne Gottbergin kanssa taiteen merkityksestä. Ohjaus: Marianne Zilliacus. Tuotanto: dlc-media, 2019. Yle Areena toistaiseksi

Susanne Gottberg ja Jörn Donner istuvat pöydän äärellä ja katsovat toisiaan.
Sattumien taidetta. Susanne Gottberg ja Jörn Donner istuvat pöydän äärellä ja katsovat toisiaan. Kuva: Yle Kuvapalvelu / Teemu Koivisto asiaohjelmat,Sattumien taidetta

AIKUISET (12) 1/10 - Uusi sarja alkaa!

Yle TV2 klo 21.00 ja katalogina Yle Areenassa jo nyt

Parikymppinen milleniaali Oona (Anna Airola) pyörittää pientä kahvilaa Kolmannella linjalla Helsingin Kalliossa ja potee jatkuvaa eksistentiaalista kriisiä milloin mistäkin aiheesta. Oonan kahvilan pahin kilpailija on Punavuoressa sijaitseva kahvila Raaka, jonka Oona kroonisessa kateudessaan yrittää päihittää kaikessa mahdollisessa. Raakaa pyörittää Oonan ex-poikaystävä Tuomas yhdessä uuden tyttöystävänsä Yolan kanssa. Tervehenkisyydessään ja kiiltokuvamaisuudessaan he ovat Oonan mielestä äärimmäisen rasittavia.

AIKUISET on komediasarja parikymppisten kaupunkilaisten elämästä jossain lapsuuden, teini-ikäisyyden ja aikuisuuden epämääräisessä välimaastossa. Keskiössä on elämän absurdius, ystävyys ja ihmisen obsessoiva perusluonne. Yhdessä bestiksensä Artun (Elias Salonen) kanssa Oona itkee, nauraa, bailaa, kriiseilee ja vaiheilee ja yrittää samalla keksiä pitäisikö hänen deittailla ihanaa Kuismaa (Mikko Kauppila) vai onko Kuisma yksinkertaisesti liian hyvä ihminen hänelle. Lisää kierroksia Oonan elämään tuottaa Oonan isä Markku (Ville Myllyrinne), joka muuttaa tyttärensä kämppään hometaloa pakoon.

Sarjan on Ylelle tuottanut Yellow Film & TV. Muissa sarjan rooleissa nähdään muun muassa Aksa Korttila, Eppu Pastinen, Linnea Leino, Manuela Bosco, Biniyam Schelling ja Joonas Nordman. Yle Areena toistaiseksi

Anna Airolan hahmo Oona seisoo taidenäyttelyssä pettyneen näköisenä.
AIKUISET. Anna Airolan hahmo Oona seisoo taidenäyttelyssä pettyneen näköisenä. Kuva: Hanna-Maria Gronlund aikuiset,Anna Airola

TIISTAI 2.4.

Brecht 1/4 - Uusi sarja alkaa!

Yle Teema ti-pe klo 20.00 ja katalogina Yle Areenassa
(Brecht) Jälleen uusi osoitus saksalaisen draaman vahvuudesta puhaltaa hengen viimeisen saksalaisen runoilijan, Bertolt Brechtin elämäkertaan. Kuuluisa ohjaaja, Heinrich Breloer on kirjoittanut ja ohjannut neliosaisen minisarjan idealistisesta kirjailijasta, jonka tapa hahmottaa ympäröivää maailmaa oli moderni ja ennakkoluuloton, mutta myös ehdoton.

Tarina alkaa Brechtin vanhuudesta, josta palataan muistoissa vuosikymmenien taa, viattomaan nuoruuteen, jonka ensimmäinen maailmansota runtelee. Myöhemmät jaksot kuvaavat, kuinka hänestä tuli maailman rakastama näytelmäkirjailija, joka vietti ison osan elämäänsä maanpakolaisena. Mikä Brechtille oli tärkeintä ihmisyydessä ja elämässä? Dokumentaarinen draama viljelee autenttisia ääninäytteitä sekä lukuisia Brechtin lähipiiriin kuuluneiden ihmisten muisteloita. Brechtin elämänviisaus kuului: rakkaus kestää, tai sitten ei. Suomen- ja ruotsinkielinen tekstitys. Yle Areena 90 päivää

Mies ja nainen seisovat ehkä työhuoneessa tai ateljeessa, mies seisoo naisen takana ja katsoo häntä.
Brecht. Mies ja nainen seisovat ehkä työhuoneessa tai ateljeessa, mies seisoo naisen takana ja katsoo häntä. Kuva: Bavaria Fernsehproduktion / Yle draamasarja,Brecht

Eduskuntavaalit 2019: Pienpuolueet

Yle TV1 klo 21.00
Millä ohjelmilla pienpuolueet haastavat eduskuntapuolueet eduskuntavaaleissa 2019? Pienpuolueiden vaalitentti nähdään heti suurempien puolueiden jälkeen. Pienpuolueiden puheenjohtajia tenttaa Jari Niemelä.

Lue lisää tästä

Eduskuntavaalit 2019 pienpuolueiden tentin vetää toimittaja Jari Niemelä.
Eduskuntavaalit 2019: Pienpuolueet. Eduskuntavaalit 2019 pienpuolueiden tentin vetää toimittaja Jari Niemelä. Kuva: Jyrki Valkama Yle TV1,Jari Niemelä,Eduskuntavaalit 2019

Kino Suomi: Emmauksen tiellä (7)

Yle Teema klo 21.40
(2001) Emmauksen tiellä on burleski komedia tuhlaajapoika Ranesta, joka palaa lapsuutensa maisemaan. Ohjaus: Markku Pölönen. Rooleissa: Puntti Valtonen, Aake Kalliala, Vieno Saaristo, Mika Nuojua ja Sanna-Kaisa Palo. Uusinta. Yle Areena 31 päivää

Kaksi miestä seisoo taustalla nurmikkoa.
Kino Suomi: Emmauksen tiellä. Kaksi miestä seisoo taustalla nurmikkoa. Kuva: Fennada-Filmi Oy / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Kino: Emmauksen tiellä

KESKIVIIKKO 3.4.

Kokkaa kuvasta - Uusi tuotantokausi!

Yle Areena ja Summerin Youtube
Summerin viime kesän hittisarja Kokkaa kuvasta saa jatkoa. Sarjan toinen tuotantokausi starttaa Yle Areenassa ja Summerin Youtube-kanavalla 3.4.2019.

Kokkaa kuvasta on ruokasarja, jossa Summerin juontajat Alma ja Veeti kilpailevat toisiaan vastaan kokaten pelkän kuvan perusteella. Ensimmäinen kokki valitsee kuvan perusteella ainekset, valmistaa siitä aterian sekä ottaa annoksesta kuvan toista kokkia varten. Sitten onkin jo melkoinen soppa valmiina, kun molemmat kokit yrittävät tulkita annoskuvaa omalla tavallaan.

Kokkausta ovat koemaistamassa Summerin juontajat Emma ja Milla sekä kommentoimassa tuomari Väinö, joka arvioi annokset tylyllä asenteellaan. Molemmalla kilpailijalla on oikeus pränkätä toista kilpailijaa, ja sitä he todella tekevätkin, sillä kumpikaan ei halua hävitä. Häviäjä syö nimittäin jokaisessa jaksossa jotain todella ällöttävää. Sarjan ensimmäisen tuotantokauden voi käydä ahmimassa Yle Areenassa.

Etsiväpari Shakespeare & Hathaway (12) - Uusi tuotantokausi!

Yle TV1 klo 17.10
(Shakespeare & Hathaway - Private Investigators, S2) Britanniassa katsojat ja kriitikot hurmannut nokkela rikossarja jatkuu toiselle kaudelleen, ja uunituoreita jaksoja on jälleen 10.

Onnahtelevaa yksityisetsivän uraa aloitellut entinen poliisi Frank Hathaway taisi saada toimistonsa vihdoinkin tilit plussan puolelle, mistä kiitos kuuluu pitkälti tomeralle yhtiökumppanille. Luella Shakespeare ei malta pitää näppejään erossa myöskään etsiväkeikoista, joten tulosta syntyy silläkin rintamalla. Sarja sijoittuu suuren Bardin kotikaupunkiin, jossa maailma on yhtä suurta näyttämöä ja kadonneet ihmiset, rötöstelijät ja yksityisetsivät sen näyttelijöitä. Sarjan viehättävyyttä lisää se, että mielenkiintoisia teatteriviitteitä on vilisemällä. Tarinatkin ovat erityisen nokkelia. Tuotanto: BBC, Britannia 2019. Yle Areena 22 päivää

Lue lisää tästä

Rento brittidekkarisarja Etsiväpari Shakespeare & Hathaway kertoo epätavallisista salapoliiseista.
Etsiväpari Shakespeare & Hathaway. Rento brittidekkarisarja Etsiväpari Shakespeare & Hathaway kertoo epätavallisista salapoliiseista. Kuva: BBC Studios 2019 Yle TV1,Annette Badland,Gillian Bevan,Etsiväpari Shakespeare & Hathaway

Luonto-Suomen kalaruokailta

Yle Radio Suomi klo 18.02 ja Yle Areena
Suomalaiset ovat aina halunneet valmistaa ruokaa tuoreista kaloista - olivat ne sitten ihan itse lähivesiltä pyydettyjä tai vaikkapa marketin tiskiltä noudettuja. Yhä useammin kala kuitenkin ostetaan ruotojen pelossa valmiiksi käsiteltynä. Kalankäsittelyn kansalaistaito näyttää olevan huolestuttavasti häviämässä.

Kalaruokiin liittyviä asioita ja reseptejä tarjoillaan Luonto-Suomen kalaruokaillassa. Asiantuntijavieraana suorassa parituntisessa lähetyksessä on keittiömestari Markus Maulavirta. Toimittajina Olli Ihamäki ja Juha Blomberg.

Prisma: Muovi - ihmeaineesta inhokiksi

Yle TV1 klo 19.00
(Plastic Everywhere) Muovi oli mullistava keksintö, jonka haitat on tajuttu vasta vuosikymmenien kuluttua. Valtamerien kelluvat muovivuoret sekä mikromuovit ravintoketjussa ovat pelottava muistutus siitä, että ympäristöongelmat on otettava vakavasti. Miksi muovin aiheuttamaa ongelmaa ei ole saatu ratkaistua? Yle Areena 90 päivää

Muovia
Prisma: Muovi - ihmeaineesta inhokiksi. Muovia Kuva: Yle Kuvapalvelu asiaohjelmat,Prisma: Muovi - ihmeaineesta inhokiksi

Jalkapallon Saksan cup: Schalke - Werder Bremen

Yle TV2 klo 21.30
Jalkapallon Saksan cupin puolivälieräottelussa toisistaan mittaa ottavat Schalke ja Werder Bremen. Selostus Matti Härkönen.

Les Misérables - Kurjat (16) 1/6 - uusi sarja alkaa!

Yle TV1 klo 22.00 ja katalogina Yle Areenassa
(Les Misérables) Andrew Davies on luonut uuden upean tulkinnan Victor Hugon Ranskan vallankumouksen levottomiin aikoihin sijoittuvasta romaanista.

Englantilaiset ovat kukistaneet Napoleonin joukot Waterloossa, ja maa on punaisenaan sotilaiden verestä. Tuolloin ihmisten köyhyys ja kurjuus oli Ranskassa käsinkosketeltavaa. Kovaonninen rangaistusvanki Jean Valjean on viettänyt 19 vuotta elämästään pakkotyössä, kahlittuna ja sadististen vanginvartijoiden armoilla.

Toisaalla, Pariisissa sievä nuori nainen löytää helposti ihailijan. Tarina kuitenkin kertoo, että häntä pidetään vain hetken ilolintusena. Nuoret säätyläiset tuskin tekevät köyhästä tytöstä morsiantaan, niin on aina tapahtunut. Viaton Fantine on yksi komean ihailijan saavista naisista, joka jaksaa uskoa oikeaan rakkauteen. Mutta kun miesten oikea luonto paljastuu, nuori nainen jää yksin pienen tyttärensä Cosetten kanssa, vailla turvaverkkoa ja elantoa. Hänen on pakko lähteä pois Pariisista uutta elämää etsimään. Valjeanin ja Fantinen tiet risteävät aikanaan, ja kohtaaminen jättää syvän jäljen heistä kumpaankin. Mutta kun koston Jumala menneisyydestä, vanginvartija Javert, astuu näyttämölle, syöksykierre alkaa.

Kurjat on raastava tarina hyvyydestä ja pahuudesta, riistosta ja alistamisesta, mutta myös toivosta ja henkisestä vapautuksesta, joka voi lopulta koittaa, jos siihen jaksaa kylliksi uskoa.

Pääosissa: Dominic West, David Oyelowo, Lily Collins, Adeel Akhtar, Josh O´Connor, Ellie Bamber, Olivia Colman. Ohjaus: Tom Shankland. Tuotanto: BBC Studios, A Lookout Point, Masterpiece, Britannia, 2019. Yle Areena 90 päivää

Lue lisää tästä

Victor Hugon romaanin uusi sovitus kertoo toisiinsa kietoutuneista ihmiskohtaloista 1800-luvun Ranskassa.
Les Misérables - Kurjat Victor Hugon romaanin uusi sovitus kertoo toisiinsa kietoutuneista ihmiskohtaloista 1800-luvun Ranskassa. Kuva: Robert Viglasky / BBC Yle TV1,Les Miserables Kurjat

Cornelius, ulvova mylläri (12)

Yle Teema klo 22.00
(Cornelius le Meunier Hurlant) Cornelius ilmestyy kylään joka on elänyt leivättä pitkään, ja kaikkien iloksi hän perustaa myllyn. Ilo jää kuitenkin lyhyeksi, kun mylläri alkaa ulvomaan öisin. Miehen ainoa puolustaja on häneen rakastunut Carmen, jonka sulhanen aloittaa mustasukkaisena Corneliuksen karkottamisen. Fantasianomainen ranskalaisversio Arto Paasilinnan romaanista. Ohjaus: Yann Le Quellec 2017. Pääosissa: Bonaventure Gacon, Anais Demoustier, Denis Lavant. Yle Areena 31 päivää

Cornélius ja Carmen istuttamassa kasvimaata elokuvassa Cornelius, ulvova mylläri
Cornelius, Ulvova mylläri. Cornélius ja Carmen istuttamassa kasvimaata elokuvassa Cornelius, ulvova mylläri Cornelius, ulvova mylläri,teeman elokuvat

TORSTAI 4.4.

Harald Andersén - suomalaisen kuorolaulun uudistaja

Yle Radio 1 klo 11.00 ja Yle Areena
Harald Andersénin (1919 - 2001) syntymästä on 4.4.2019 kulunut 100 vuotta. Kuoronjohtaja, Sibelius-Akatemian kirkkomusiikkiosaston johtaja, professori, säveltäjä ja sovittaja on saanut lisänimen suomalaisen kuorolaulun uudistaja, eikä syyttä. Hän ei pelkästään perustanut ja johtanut useita merkittäviä suomalaiskuoroja, vaan hän sai toiminnallaan monet suomalaiset säveltäjätkin kiinnostumaan kuorolaulusta. Inari Tilli esittelee uusintana vuodelta 2017 kuultavassa ohjelmassa Harald Andersénin elämäntyötä.

Dokumenttiprojekti: Pian hän tulee

Yle TV1 klo 19.00
Äiti kaappaa lapsen Suomesta Irakiin ja estää isän yhteydenpidon poikaan. Alkaa isän epätoivoinen taistelu pojan saamiseksi takaisin Suomeen, kaikkia mahdollisia keinoja käyttäen. Miten isä kestää eron pojastaan, kun kaikki yritykset näyttävät kariutuvan? Mihin kaikkeen vanhemmat ryhtyvät, kun ero kärjistyy peliksi lapsen olinpaikasta? Ja mikä on lopulta lapsen etu? Kati Juuruksen intiimi dokumenttielokuva etenee kuin jännitysdraama aina yllättävään loppuratkaisuunsa asti. Sen aihe tulee lähelle yhä useampaa meistä, kun globalisaatio tekee parisuhteista – ja eroista - kansainvälisiä. Yle Areena toistaiseksi

Mies istuu pallo  kädessä pöydän ääressä ja puhuu videokameralle.
Dokumenttiprojekti: Pian hän tulee. Mies istuu pallo kädessä pöydän ääressä ja puhuu videokameralle. Kuva: Yle Kuvapalvelu Dokumenttiprojekti,Pian hän tulee

Jääkiekon naisten MM-kotikisat alkavat!

Ensimmäinen peli 4.4. FIN-USA ,TV2 ja Areena klo 19.10-22.00
Naisleijonat kohtaa maailman huiput kotikisoissaan Espoossa 4.-14.4.2019. Vuoden 2017 MM-kisoissa naisten jääkiekkojoukkue otti ylivoimaisen voiton Saksasta ja sai pronssia. Mutta pystyykö Naisleijonat lyömään kiilaa Kanadan ja USA:n valtakaudelle? Millaiseen lentoon yleisön tuki siivittää joukkueen kotikisoissa?

Naisten mitalijahtia selostaa Ylen kanavilla Matti Härkönen. Studiota juontavat Inka Henelius ja Sami Laine. Asiantuntijoina toimivat Saara Niemi ja Tuomas Tarkki.

Naisleijonien joukkue iloisissa tunnelmissa
Jääkiekon naisten MM-kotikisat alkavat! Naisleijonien joukkue iloisissa tunnelmissa Kuva: Tomi Hänninen / Yle Kuvapalvelu Jääkiekon naisten MM 2019

Eduskuntavaalit 2019: Ilmasto

Yle TV1 klo 21.00
Kuinka rajuihin toimiin puolueet ovat valmiita ilmastonmuutoksen vuoksi? Kysymykseen syvennytään kahdessa eduskuntavaalien Ilmasto-teemalähetyksessä. Lähetyksen juontavat Sanna Savikko ja Antti Koistinen. Yle Areena toistaiseksi

Eduskuntavaalit 2019 teemakeskustelun vetävät Sanna Savikko ja Antti Koistinen.
Eduskuntavaalit 2019: Ilmasto. Eduskuntavaalit 2019 teemakeskustelun vetävät Sanna Savikko ja Antti Koistinen. Kuva: Jyrki Valkama Yle TV1,Eduskuntavaalit 2019

Kino Klassikko: Avaruuden pirut

Yle Teema klo 21.00
(Invaders from Mars, USA 1953) Scifi-elokuvan kultti-klassikko sittemmin tutusta juonikuviosta. Ufo syöksyy maahan pienen maatilan lähettyvillä ja pieni poika tajuaa, että avaruusolennot ovat vallanneet tuttujen ihmisten mielet. Ohjaus William Cameron Menzies. Yle Areena 7 päivää

Muokattu, sininen kuva, jossa on poikia ja nainen
Kino Klassikko: Avaruuden pirut. Muokattu, sininen kuva, jossa on poikia ja nainen Kuva: Lions Gate / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Kino Klassikko: Avaruuden pirut

Arkistomatka 1/5 - Uusi sarja alkaa!

Yle Teema klo 22.25 ja Yle Areena katalogina maanantaina 1.4.
Uuden Arkistomatka-sarjan ensimmäisen esityskauden ohjelmat liittyvät Ylen I love muovi -kamppanjaan ja käsittelevät muun muassa jätteiden ja vaatteiden kierrätystä sekä muovista tehtävää taidetta.

Noin 20 minuutin mittaisissa dokumenteissa toimittaja Marko Gustafsson kohtaa mielenkiintoisia ja tunnetujakin henkilöitä, joiden maailma ja intohimon kohteet avautuvat katsojalle. Nykypäivän ilmiöt rinnastuvat sarjassa lähihistoriaan. Sarjan aloittaa intohimoinen ympäristöaktivisti ja roskien keräilijä, näyttelijä Marja Salo (4.4.). Vaatesuunnittelija Paula Malleus on pioneeri tekstiilien uusiokäytössä (11.4.) ja taiteilija Toni Kitti rakastaa muovia (18.4.). Hollywoodissa uraa tekevä näyttelijä Jasper Pääkkönen on tunnettu myös kalamiehenä ja vesien suojelijana (25.4.). Taiteilija Kaisa Salmi on suurten eleiden nainen ja suunnitteilla on massiivinen muovitaideteos Suomen EU-puheenjohtajakauden avajaisiin kesällä 2019 (2.5.).

Sarja kuuluu Teeman Elävän arkiston kokonaisuuteen ja Arkistomatkan jälkeen Teemalla uusitaan muovia ja kierrätystä käsitteleviä ohjelmia.

Nainen ja mies kyykistyneenä maahan tarkkailemaan muovinpalasta muovipussi kädessä.
Arkistomatka. Nainen ja mies kyykistyneenä maahan tarkkailemaan muovinpalasta muovipussi kädessä. Kuva: Yle Kuvapalvelu dokumenttiohjelmat,Arkistomatka

PERJANTAI 5.4.

Kino: Minä, Daniel Blake (7)

Yle Teema klo 21.00
(I, Daniel Blake, Englanti 2016) Hyvinvointiyhteiskunnan rapautumista koskettavasti käsittelevä elokuva 59-vuotiaasta puusepästä, jonka elämä suistuu raiteiltaan ja hän putoaa yhteiskunnan turvaverkon sijasta byrokratian rattaisiin. Ken Loach palkittiin tästä ohjaustyöstään Cannesissa ja Euroopan elokuvapalkinnolla. Yle Areena 15 päivää

Poika, mies ja nainen istuvat jonkinlaisella odotuspenkillä.
Kino: Minä, Daniel Blake. Poika, mies ja nainen istuvat jonkinlaisella odotuspenkillä. Kuva: Scanbox Entertainment / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Kino: Minä, Daniel Blake

LAUANTAI 6.4.

Avara luonto: Eläinvauvat 1/3 - Uusi sarja!

Yle TV1 klo 18.45
(Animal Babies) Dokumenttisarja vie katsojan keskelle nuorten eläinten hellyttävää mutta haasteita täynnä olevaa maailmaa. Ensimmäisessä jaksossa savanneilla on kilpailu kovaa. Sieltä löytyvät maailman suurimmat kasvinsyöjät ja vaarallisimmat pedot. Toisessa osassa monet vesien eläimet syntyvät maalla, ja jo veteen pääsy ja ensimmäiset uinnit voivat koitua ongelmaksi. Viimeisessä jaksossa tutustutaan vaaralliseen vuoristoympäristöön, jossa äärimmäiset sääolosuhteet ja ruuan vähyys koettelevat eläinvauvoja. Tuotanto: BBC, Iso-Britannia. Yle Areena 14 päivää

Lue lisää tästä

Dokumenttisarja hellyttävistä poikasista, jotka varttuvat vaativissa elinympäristöissä.
Avara luonto: Eläinvauvat. Dokumenttisarja hellyttävistä poikasista, jotka varttuvat vaativissa elinympäristöissä. Kuva: Villiers Steyn / BBC Yle TV1,Avara luonto: Eläinvauvat

Teemalauantai: Stephen Elliott

Yle Teema klo 21.00 alkaen
Teemaillassa australialaisen elokuvan hurmaavan kauhukakaran Stephen Elliottin suuri läpimurtoelokuva Priscilla sekä upouusi teinimuistelo, jossa ohjaaja palaa juurilleen sekopäiselle 1970-luvulle.

Liekehtivät lapset (Flammable Children) Yle Areena 30 päivää
Priscilla, aavikon kuningatar Yle Areena 7 päivää

Liekehtivät lapset (12)
Yle Teema klo 21.00
(Flammable Children/Swinging Safari, Australia 2018) Elokuvanteosta innostuneen 14-vuotiaan Jeffin maailma pyörii vinhasti eri tavoin, kun hän ihmettelee naapurin tytön kanssa omalaatuisten vanhempiensa elämää, tapoja ja räikeän mauttomia muotivillityksiä 1970-luvun Australiassa. Ohjaaja Stephen Elliottin peitellysti omaelämäkerrallisen elokuvan pääosissa ovat Guy Pearce, Kylie Minogue, Radha Mitchell ja Julian McMahon. ”Stunt-temppuja, seksimaniaa, mätänevän valaan hajua sekä niin vakava teiniromanssi, että omaa hyvinvointiaan potevat vanhemmatkaan eivät voi olla puuttumatta siihen. Stephan Elliott on totisesti tehnyt 70-luvusta sellaisen elokuvan, että vuosikymmenen jälkeenkin syntyneet voivat kokea, miten täyssynteettinen kangas syttyi ja kärysi.” (Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin esittelystä, 2018). Yle Areena 31 päivää

Priscilla, aavikon kuningatar
Yle Teema klo 22.30
(The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert, Australia 1994) Kolme drag-artistia kiertää bussinrämällä kuivan kuumaa mannerta bloody Abbaa kuunnellen Stephen Elliottin hauskassa ja unohtumattomassa elokuvassa. Pääosissa Hugo Weaving, Guy Pearce ja Terence Stamp. Uusinta. Yle Areena 8 päivää

Guy Pearcen näyttelemä drag queen lähikuvassa, täydessä loistossaan. Kuva elokuvasta Priscilla, aavikon kuningatar.
Priscilla - aavikon kuningatar. Guy Pearcen näyttelemä drag queen lähikuvassa, täydessä loistossaan. Kuva elokuvasta Priscilla, aavikon kuningatar. Kuva: AccuSoft / MGM Priscilla, aavikon kuningatar,Stephan Elliott,Teemalauantai,Guy Pearce,drag queen,teeman elokuvat

SuomiLOVE - Suora konsertti!

Yle TV1 klo 21.15
SuomiLOVEn käynnissä oleva tuotantokausi päättyy huhtikuun 6. päivä Helsinki Areenalla järjestettävään päätöskonserttiin. Illan artistivieraina loistavat muun muassa Sunrise Avenue, Elastinen, Juha Tapio, Gasellit, Samae Koskinen ja Ida Paul & Kalle Lindroth.

Jenni Pääskysaaren ja Mikko Kuustosen juontaman päätöskonsertin musiikista vastaa tähtiartistien lisäksi Ako Kiiskin johtama LOVEband solisteinaan Johanna Iivanainen, Osmo Ikonen ja Noora Louhimo. Mukana menossa on myös Vantaan Viihdeorkesteri Ensemble sekä Higher Ground -kuoro johtajanaan Hanna-Maria Helenius.

Jo julkistettujen esiintyjien lisäksi Areenalla nähdään ja kuullaan muitakin kotimaisia eturivin artisteja, joiden nimiä ei voida etukäteen paljastaa, jotta ohjelman ja konsertin konseptiin kuuluvat yllätykset säilyisivät loppuun saakka. Konsertti päättyy tuttuun tapaan yleisöäänestyksellä valittuun kauden suosituimpaan lauluun. Yle Areena toistaiseksi

SuomiLOVEn juontajat Jenni Pääskysaari ja Mikko Kuustonen
SuomiLOVE - Suora konsertti. SuomiLOVEn juontajat Jenni Pääskysaari ja Mikko Kuustonen Kuva: Atte Mäläskä SuomiLOVE,Mikko Kuustonen,Jenni Pääskysaari

SUNNUNTAI 7.4.

Radioteatteri esittää: Kaikkien menetysten äiti

Yle Radio 1 klo 15.00 ja Yle Areena
Ensilähetys. Nainen herää työpaikallaan tutunturvalliselta varastohyllyltä, tuttujen ja turvallisten rutiinien keskeltä, vieraalle näyttämölle, jolla pimeyden keskellä on valokeilassa ruumis. Alkaa matka, jossa tutuin on tuntematonta, ja ainoa tie ulos on haroa tämän unenomaisen maaston läpi törmäillen ja tunnustellen.

Kuunnelman on dramatisoinut kirjailija Marjo Niemi oman, vuonna 2018 Runeberg-palkinnon voittaneen romaaninsa pohjalta. Käsikirjoitus: Marjo Niemi. Ohjaus: Milla Pelkonen. Äänitys: Tiina Luoma. Äänisuunnittelu: Pinja Mustajoki. Tuottaja: Soila Valkama, Radioteatteri. Rooleissa: Noora Peltokukka, Matti Ristinen, Vuokko Peltokukka, Taisto Reimaluoto ja Tiina Weckström.

Daniel Olin - Uusi sarja alkaa!

Yle Fem klo 20.00
Nimeään kantavassa uudessa tv-ohjelmassa juontaja Daniel Olin keskustelee luottamuksellisesti mutta pohdiskelevasti vieraansa kanssa ruotsiksi. Vieraat ovat tuttuja yhteiskunnan eri aloilta. Ensimmäisessä jaksossa Daniel Olinin vieraana on taloustieteilijä ja emeritusprofessori Sixten Korkman. Miten Vaasan pojasta tuli maan arvostetuin talouden asiantuntija ja miltä Suomen tulevaisuus näyttää hänen mielestään?

Daniel Olin katsoo kädet puuskassa kameraan.
Daniel Olin. Daniel Olin katsoo kädet puuskassa kameraan. Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu keskusteluohjelmat,Daniel Olin

Betoniyö (12)

Yle TV1 klo 21.05
Betoniviidakon sydämessä, kesäisenä yönä, Simo seuraa ihailemaansa isoveljeä tämän viimeisenä iltana ennen vankilaa. Arvesta kasvaa pelko, pelko muuttuu väkivallaksi. Pirjo Honkasalon elokuva Pirkko Saision romaanista. Mustavalkoinen. Uusinta. Yle Areena 7 päivää

Lue lisää tästä

Betoniyö, Johannes Brotherus, Pirjo Honkasalo
Betoniyö. Betoniyö, Johannes Brotherus, Pirjo Honkasalo Kuva: Katja Hagelstam Pirjo Honkasalo,Betoniyö

Ajankohtaista vaalikuunneltavaa jo nyt:

Täydellinen maailma - Puoluejohtajat utopiavaihteella
Podcast ja YleX
Pääosin sosiaalisessa mediassa toimiva, mediasisältöjä nuorille tuottava Yle Kioski on tuonut kuunneltavaksi ensimmäisen podcastinsa. Eduskuntavaaleihin liittyvä 11-osainen Täydellinen maailma julkaistiin kokonaisuudessaan Yle Areenassa maanantaina 11.3. Täydelliseen maailmaan on kutsuttu haastateltaviksi kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Aluksi puheenjohtajan kanssa visioidaan minkälaista elämä olisi ko. puolueen utopistisessa, Täydellisessä maailmassa, ja lisäksi puhutaan suomalaisen demokratian merkityksestä ja nuorille suunnatuista lupauksista. Toimittajana on YleX:n Etusivu-ohjelman toimittaja ja juontaja Jussi Latvala.

Jaa, ei, tyhjiä, poissa - Kun pelkkä mielipide ei riitä
Podcast
Mitä saadaan, kun palkittu radiotoimittaja Olli Seuri, Pressiklubin taustavoima Helmiina Suhonen ja Ylioppilaslehden entinen päätoimittaja Robert Sundman pannaan yhteen? Saadaan Ylen ensimmäinen, viikoittainen politiikka-podcast. Jaa, ei, tyhjiä, poissa, tuttavallisemmin #jetp sopii pari-kolmekymppisille, jotka haluavat kuunnella älykästä ja viihdyttävää asiaohjelmaa vaikkapa työmatkan tai lenkin ajan.

Lupaus on yksinkertainen: toimittajat syventyvät joka perjantai vieraansa kanssa viikon yhteen ajankohtaiseen puheenaiheeseen 30–40 minuutin ajan. Analyysi viedään pintakuohuista ajattelun syvään päätyyn. Ensimmäinen jakso julkaistiin 8.3,. ja siitä eteenpäin jaksoja tulee Areenaan joka perjantai.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua