Hyppää pääsisältöön

Krzywicki laatii vikkelästi ja sähäkästi etenevää äänistöä

Viime vuonna 70 vuotta täyttänyt säveltäjä Jan Krzywicki ei ehkä kuulu tunnetuimpien yhdysvaltalaisten säveltäjien joukkoon, mutta laatii silti kiinnostavia rytmisten tekstuurien ja melodisten elementtien yhdistelmiä. Uusi säveltäjän musiikkiin keskittyvä julkaisu sisältää vauhdikasta kamarimusiikkia levollisemmalla vokaalimusiikilla höystettynä.

Jan Krzywicki äänitteen kansi
Jan Krzywicki äänitteen kansi Jan Krzywicki

Äänitteen neljästä teoksesta kuulostuu monipuolinen kokonaisuus. Kuorolle, jousikvartetille, harpulle ja pianolle sävelletty Luuttumusiikkia on täynnä lempeiden resonanssien houkutuksia.

Yhtyeelle kirjoitettu Catching Light pysyy vikkelässä liikekannassa. Sävelistö lepattelee, kimaltelee, pulppuilee ja sinkoilee sinne tänne. Välillä se pysähtelee hiipuen vain uudestaan kiihtyäkseen.

Teoksista pisimmän korren vetää viululle, alttoviululle, sellolle ja pianolle kirjoitettu Kvartetto. Parinkymmenen minuutin kestoinen teos jakaantuu neljään tasapainoiseen ja laadukkaaseen osaan. Avausosa Scherzo vipeltää ja poukkoilee sähäköin rytmein. Pastoraali kuulostelee hiljaisesti ja vikertelee trillipunoelmissa tullen välillä voimallisemmin esiin. Toccata ampaisee heti liikkeelle ja pitää imevän rytmisen sykkeensä loppuun asti. Nopeasti vaihtuvissa aihelmissa on imua ja keksintää. Teoksen päättävä Fantasia hiipuilee ja summaa kuulostellen aiempien osien soivuuksia. Clarosa-kvartetti (Juliette Kang, viulu, Che-Hung Chen, alttoviulu, Thomas Kraines, sello, Natalie Zhu piano) soittaa laadukkaasti ja tikkaa erityisesti nopeissa osissa tuimasti ja täsmällisesti.

Jan Krzywicki. Catching Light. Ensemble Échappé, Clarosa-kvartetti, joht. Paul Rardin. Albany Records (TROY1748)

Kuuntele Uudet levyt 2.4.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nordic String Quartet (Heiðrun Petersen ja Mads Haugsted Hansen, viulu, Daniel Eklund, alttoviulu, Lea Emilie Brøndal, sello) lyö pöytään kuluvan vuoden toisen julkaisunsa. Alkuvuodesta se vakuutti Pelle Gudmundsen-Holmgreenin kvartettosarjassa moni-ilmeisellä ja vivahteikkaalla soitollaan.

 • Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Viulisti Pauline Kim Harris sekä taiteiden rajapinnoilla äänistöä luova Spencer Topel yhdistävät yhteisprojektissaan renessanssi- ja barokinajan sävelistöä elektronisiin äänimaisemiin. Yhteissoivuus matkaa ambientin ääniuniversumissa verkkaisesti ja vakaasti kohti tavoittamatonta. Äänite rakentuu kahden teoksen ympärille.

 • Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Vuosikymmenen alussa perustettu yhdysvaltalainen Neave Trio (Anna Williams, viulu, Mikhail Veselov, sello ja Eri Nakamura, piano) esittelee uudella julkaisullaan konserttimaisen kokonaisuuden.

 • Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Maija Hynninen (s. 1977) siirtyy teoksissaan synteettisen ja akustisen äänen välillä samalla niiden rajapintoja, yhteyksiä ja yhdistelmiä tunnustellen. Nyt julkaistut neljä teosta muodostavat läpileikkauksen Hynnisen 2010-luvun elektroakustisesta tuotannosta. Kaikissa teoksissa akustiset elementit limittyvät Hynnisen itsensä toteuttamaan elektroniseen äänistöön.