Hyppää pääsisältöön

Moriartyn juhlavat orkesterilaulusarjat

Yhdysvaltalaisen Richard Moriartyn (s.1946) säveltäjätarina on hieman tavallisuudesta poikkeava. Moriarty teki työuransa ensin patologina ja alkoi säveltää tosissaan vasta eläkkeelle siirryttyään. Nyt hieman yli seitsemänkymmenen vuoden ikäisen Moriartyn tuotannosta on taltioitu kaksi laajaa solisteille, kuorolle ja orkesterille kirjoitettua teosta.

richard moriarty äänitteen kansi
richard moriarty äänitteen kansi Theodore Kuchar

Varsin nopeasti käy ilmi ettei Moriarty ole mikään pienmuotojen tai orkesteridetaljien kanssa väkertelijä. Melodiset linjastot vievät musiikillista kerrontaa eteenpäin ja kannattelevat sävelistöä. Melodioita puolestaan leimaa selkeys ja luonteva ylös- ja alaspäin kulkeva aaltoliike. Pätevästi kirjoitetuissa teoksissa on liikuttava ja aidon oloinen ote.

We that Wait (2015) sopraanolle ja orkesterille on 7-osainen laulusarja. Tekstilähteenä toimivat naisten kirjoittamat Yhdysvaltain sisällissodan aikaiset runot. Vaikka osissa on keskinäistä vaihtelevuutta, olisi silti pieni tiivistäminen tehnyt laulusarjalle terää. Nyt paksusti soiva orkesterisatsi ja suureellinen ilmaisu eivät aivan jaksa kantaa teoksen yli kolmenkymmenen minuutin kestoa. Sopraano Sofia Soloviyn voimakkaassa äänessä on ilmaisuvoimaa, joka soi parhaimmillaan äänialan ylärekisterissä.

Missa Adsum! Celebrating Women! (2013) sopraanolle, baritonille, kuorolle ja orkesterille jakaantuu yhdeksään osaan. Moriarty taitaa yllättävän hyvin suuren esityskoneiston liikuttelun ja näyttämöllisen ilmaisun. Yli neljänkymmenen minuutin kestoinen teos soi ylevän juhlallisesti. Sopraano Antonina Lisohorska, barotoni Vladislav Tlushch, Ukrainan festivaalikuoro sekä Ukrainan festivaaliorkesteri tekee kapellimestari Theodore Kucharin johdolla luotettavaa jälkeä.

Richard Moriarty. Missa Adsum!, We that Wait. Sofia Soloviy, sopraano, Antonina Lisohorska, sopraano, Vladislav Tlushch, baritoni, Ukrainan festivaalikuoro, Ukrainan festivaaliorkesteri, joht. Theodore Kuchar. Toccata (TOCC0503)

Kuuntele Uudet levyt 2.4.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.