Hyppää pääsisältöön

Sæunn Thorsteinsdóttirin läsnäolo välittyy

Islantilainen sellisti Sæunn Thorsteinsdóttir tulkitsee uudella äänitteellä pitkälti itselleen kirjoitettuja islantilaisia sooloselloteoksia. Kaikkia äänitteen neljää säveltäjää (Páll Ragnar Pálsson (s. 1977), Þuríður Jónsdóttir (s.1967), Halldór Smárason (s.1989), Hafliði Hallgrímsson (s. 1941) yhdistää hiljaisuuden arvostus ja keinovarojen selkeä rajaaminen.

Saeunn Thorsteinsdottir äänitteen kansi
Saeunn Thorsteinsdottir äänitteen kansi Páll Ragnar Pálsson

Tasalaatuisesta kokonaisuudesta nousee kaksi teosta. Páll Ragnar Pálsson otsikoi sooloteoksensa osuvasti: Sellokonserton Quake vanavedessä valmistunut yksiosainen Afterquake rahisee, vingahtelee, huojahtelee ja hiljenee. Sävelistö hyökkää, sipsuttaa ja maleksii. Näppäilyjen huiluäänet tuovat mukaan keveyttä ja leijuntaa. Nipin napin jaksaa vähäeleinen ja karu, vaikkakin keinovaroiltaan moninainen teos pitää kuulijan mielenkiinnon yllä kestonsa loppuun asti.

Äänitteen kohokohdaksi nousee sellistinakin toimineen Hafliði Hallgrímssonin 90-luvun alussa valmistunut Solitaire. Se jakautuu viiteen osaan lyhyehköön. Ensimmäinen osa Oratuon valjastaa melodiat ja Serenade luotailee näppäillen metalliriffejä. Sarjan kestoltaan pisin kolmas osa Nocturne sekoittaa arkaaiseen kaksiääniseen tekstuuriin vasemman käden näppäilyjä. Voimasointuihin kiertyy haurasta vikkelää kihnutusta. Liikkuvampi Dirge johdattaa teoksen päättävään Jig-osaan. Se sahaa ja rouhii intensiivisimmin.

Saeunn Thorsteinsdottirin soitossa on jotain kehollista ja kokonaisvaltaista. Instrumentin ääni tuntuu tulevan syvältä oikeiden emotionaalisten kipupisteiden painelusta ja asioiden ymmärtämisestä. Ymmärrystä seuraa toteutus, ja toteutus on puhdasta läsnäoloa. Se välittyy.

Vernacular. Saeunn Thorsteinsdottir, sello. Sono Luminus (DSL-92229)

Kuuntele Uudet levyt 2.4.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.