Hyppää pääsisältöön

Shortdox 2019 - Äänestys on päättynyt!

ryhmä nuoria on kokoontunut läppärin äärelle
ryhmä nuoria on kokoontunut läppärin äärelle Kuva: John Schnobrich/unsplash.com kannettavat tietokoneet,nuorisokulttuuri

Audiokilpailu Shortdoxin kymmenes finalisti on nyt selvillä! Yleisöäänestyksen voitti Samuli Reunanen audioteoksellaan Velvollisuudentunto. Teos sai 24.68% annetuista äänistä. Onnea finalistille!

Yleisöäänestyksen TOP3

Velvollisuudentunto (Samuli Reunanen): 24.68 %
Kruunu (Leif Hagert): 20.13 %
Helsingin ensimmäinen puhelinkioski (Juho Nieminen, Suvi Nurmi, Lyyti): 15.58 %

Voit kuunnella Ylen esiraadin finaaliin valitsemat teokset täältä.

Ehdolla yleisöäänestyksessä olivat seuraavat teokset:

SAKSET (Sara Sumelahti)

nainen makaa sängyllä
nainen makaa sängyllä Kuva: Pixabay radio-ohjelmat

Rahalla saa kauneutta ja kauneudella saa hyvän elämän... Teos käsittele kauneusleikkauksia ilmiönä fiktiivisen monologin ja todellisen haastattelun keinoin.

PÄÄN KAAOS (Emma Tattari)

nainen metsätiellä
nainen metsätiellä Kuva: Emma Tattari radio-ohjelmat

Olen elänyt monenlaisten oireiden kanssa pienestä asti. Aikuisiässä sain ADHD-diagnoosin ja aloin vihdoin ymmärtää, mistä oireet johtuvat. Mielestäni diagnoosista ei puhuta tarpeeksi ja tämän äänidokumentin avulla haluan valaista ihmisille omien kokemusten kautta, millaista on elää ADHD:n kanssa. Olen 24-vuotias nainen ja opiskelen Laajasalon opistossa Crossmedian linjalla. Äänidokumenttia on tehty osana Laajasalon opiston äänidokumenttikurssia.

FAIJA HEI (Jon Rauta)

Tekijän omakuva
Tekijän omakuva Kuva: Jon Rauta radio-ohjelmat

Tiedän että menee hieman yli, mutta tahdoin että joku edes kuuntelee tämän.

MAISEMAN VAIHDOLLA ON MERKITYSTÄ (Pekka Halttunen)

mies esittelee kalasaalistaan
mies esittelee kalasaalistaan Kuva: Pekka Halttunen radio-ohjelmat

Tämä kuunnelma on tehty kalastusporukan viesteistä ja suunnitelmista, äänitteistä ja musisoinnista, jotka on yhdistetty kuunnelmaksi. Teemana on jokavuotinen kalareissu jonnekinpäin Suomea.

VELVOLLISUUDENTUNTO (Samuli Reunanen)

ilmapallo kädessä
ilmapallo kädessä Kuva: Samuli Reunanen radio-ohjelmat

Perinteinen suomalainen sisu on ihailtavaa, mutta joskus se menee liiallisuuksiin. Pyrin tuomaan teoksessani omien kokemuksieni kautta esille liiallisen velvollisuudentunnon ongelmallisuutta.

KRUUNU (Leif Hagert)

hieno sormus
hieno sormus Kuva: Leif Hagert radio-ohjelmat

Tämä on teos kansani historiasta, Suomen historiasta, mutta tätä et ole koulun oppitunneilla kuullut. Tämä on selviytymistarina, joka kulminoituu ylpeyteen. Teos on kunnianosoitus edellisille sukupolville, niille romaneille, jotka elivät kovan elämän, mutta eivät ole saaneet suurempaa kiitosta tai huomiota, jonka he olisivat ansainneet. Nimeni on Leif Hagert ja audiodokumentti on tehty osana Laajasalon opiston dokumenttikurssia.

UUTISKASTI (Juhani Hyvärinen)

linkkitorni
linkkitorni Kuva: Pixabay radio-ohjelmat

Uutiskasti: Ylihuomisen uutiset jo toissa päivänä! Uutiskasti: Faktapubissa on nyt happy hour - iso uutinen vain 3 euroa! Uutiskasti: Uutistaivaan kirkkaimmat faktähdet! Minä olen Juhani Hyvärinen, Uutiskastin pääfakta - lähetyksemme aiheita: Sotamuseossa on paljastunut useita vakavia juoksuhautojen hyväksikäyttötapauksia! Eduskuntatalon peruskorjauksessa puutteita - rakennus tarvitsee huomattavasti nykyistä enemmän koomisia elementtejä! Ja lisäksi kysymme: Kuka maksaa herneemme? Uutiskasti: Uutisvirran koukuttavimmat faktaperhot!

VUODENAJAT (Marja Vehkanen)

kaksi pientä tyttöä meren rannalla
kaksi pientä tyttöä meren rannalla Kuva: Marja Vehkanen radio-ohjelmat

Lasten ääni on viime aikoina noussut esiin voimakkaammin ilmastokeskustelussa; he ovat tuoneet aikuisia kirkkaammin ja suoremmin esiin tunteet ja kiireen. Dokumentissa 6-vuotiaat Lumi ja Sonja esittävät havaintojaan muuttuvista kesistä ja lempivuodenajastaan talvesta. Pelottavien mielikuvien rinnalla heidän uppoutumisensa kauniisiin yksityiskohtiin voi kuulla toivon äänenä siitä, että sukupolvesta toiseen saataisiin todistaa rakkaiden vuodenaikojen saapuvan, koko upeudessaan. Työskentelen radioalalla ja koen usein voimattomuutta ilmastonmuutoksen edessä.

MUN TARKOTUS (Marika Kilpinen, Roosa Kosonen)

kymmenen sentin kolikko pystyssä pöydällä
kymmenen sentin kolikko pystyssä pöydällä Kuva: Marika Kilpinen radio-ohjelmat

Ääniteos kertoo elämän valintojen vaikeudesta ja oman polun etsimisestä nuoren ihmisen näkökulmasta kiireisessä ja vaativassa nyky-yhteiskunnassa.

HELSINGIN ENSIMMÄINEN PUHELINKIOSKI (Juho Nieminen, Suvi Nurmi, Lyyti)

pienoismalli Tapiolan terveyskeskuksessa
pienoismalli Tapiolan terveyskeskuksessa Kuva: Juho Nieminen radio-ohjelmat

Helsinki tunnetaan maailmalla lokeistaan sekä Linnanmäen huvipuistosta. Mutta helsinkiläiset itse ovat ylpeitä puhelinkioskeistaan, etenkin siitä ihka ensimmäisestä. Tämä radiodokumentti kertoo Helsingin vanhimmasta yleisöpuhelimesta, joka vihittiin käyttöön muutama vuosisata ennen kaupungin perustamista.

KUUNTELE VUODEN 2019 SUOMEN FINALISTIT TÄÄLTÄ!