Hyppää pääsisältöön

Tämä kaikki on tapahtunut sen jälkeen, kun Leaving Neverland sai ensi-iltansa – Michael Jackson -dokumentti on "tosielämän kauhuelokuva"

Scen ur dokumentärfilmen.
Scen ur dokumentärfilmen. Kuva: AMOS Pictures Production Leaving Neverland

Leaving Neverland -dokumentti saa ensiesityksensä Suomessa. Kaksiosaisessa dokumentissa käydään läpi Wade Robsonin ja James Safechuckin syytökset Michael Jacksonia kohtaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Tässä kaikki, mitä dokumentin parissa on tapahtunut aina sen ensi-illasta eteenpäin:

25.1. Elokuvan ensi-ilta

Leaving Neverland saa valkokangasensi-iltansa Yhdysvaltain Sundance-elokuvafestivaalilla tammikuun lopussa.

“Oli vaikea olla tuntematta, että pommi putosi”, Rolling Stone kirjoittaa tunnelmasta.

Paikalle oli järjestetty median mukaan "kolme kertaa suuremmat" turvatoimet kuin tavallisesti, paikalla oli esimerkiksi poliiseja ja vainukoiria pommien varalta. Mielenosoittajia ei ollut monta: Rolling Stonen mukaan elokuvasta ulos tulleita odotti sekalainen joukko “Michael: Syytön” -kylttejä kantavia henkilöitä.

28.1. Jacksonin perikunta kutsuu elokuvaa julkiseksi lynkkaukseksi

Michael Jacksonin perikunta kutsuu Leaving Neverlandia mustamaalaukseksi ja julkiseksi lynkkaukseksi, dokumentin sijaan. Perikunta mainitsi erikseen “haaskalla olevat twiittaajat”.

– Michael ei ole täällä puolustamassa itseään ja jos olisi, tällaisia väitteitä ei tehtäisi, perikunnan lausunnossa sanotaan.

Jo ennen ensi-iltaa perikunta julkaisi tiedotteen, jossa se sanoi dokumentin olevan “törkeä ja säälittävä yritys hyväksikäyttää Michael Jacksonia ja rahastaa hänen nimellään".

Wade Robson möter Michael Jackson för första gången.
Michael Jackson ja Wade Robson. Wade Robson möter Michael Jackson för första gången. Kuva: Amos pictures production. Michael Jackson,Wade Robson

Dokumentti saa kiittäviä arvioita

Arvosteluita kokoavan Rotten Tomatoes -sivuston mukaan 98 prosenttia kriitikoista kehuu dokumenttia. Sivusto kerää pääasiassa yhdysvaltalaisten kriitikoiden arvioita.

“Tosielämän kauhuelokuva”, Variety kirjoittaa Sundancen jälkeen. Hollywood Reporter kuvailee dokumenttia monimutkaiseksi ja sydäntäsärkeväksi. “Leaving Neverland tuskin on suurta elokuvaa, mutta se on tärkeä dokumentti”, Indiewire kuvailee.

29.1. Ohjaaja Dan Reed vastaa perikunnalle

Tammikuussa elokuvan ohjaaja Dan Reed kertoo saaneensa tuhansia vihaviestejä Michael Jacksonin faneilta. Syytteeseen mustamaalauksesta Reed vastaa näin:

– En luonnehdi Jacksonia ollenkaan elokuvassa[...] Se ei ole elokuva Michaelista… Elokuva on selonteko seksuaalisesta hyväksikäytöstä, siitä miten se tapahtuu ja sen seurauksista.

Hän sanoo, että kukaan haastatelluista ei saa rahallista hyötyä dokumentista.

21.2. Perikunta haastaa HBO:n oikeuteen ja uhkaa 100 miljoonan dollarin vahingonkorvauksilla

Michael Jacksonin perikunta haastaa HBO:n oikeuteen. Kanteen mukaan Leaving Neverland rikkoo vuodelta 1992 peräisin olevaa sopimusta HBO:n kanssa, jossa kiellettiin Jacksonin halveeraus kanavalla.

Perikunta vetoaa siihen, että Bukarestissa nauhoitettua konserttitaltiointia varten tehty sopimus kieltää laulajan halveeraamisen nyt ja tulevaisuudessa. Kanteen mukaan vahingonkorvaukset voisivat nousta yli 88 miljoonaan euroon, eli sataan miljoonaan dollariin.

HBO:n mukaan kanavan suunnitelmat dokumentin esittämiseksi “pysyvät muuttumattomina”.

Muutamaa viikkoa myöhemmin, samalla kun dokumentin ensimmäisen osa saa televisioensi-iltansa, samainen Bukarestin konsertti julkaistaan Michael Jacksonin Youtube-sivulla.

Leaving Neverland -dokumentin ohjaaja Dan Reed.
Leaving Neverland -dokumentin ohjaaja Dan Reed. Leaving Neverland -dokumentin ohjaaja Dan Reed. Kuva: Rex Features Ltd 2012/All Over Press Michael Jackson,Dan Reed,Leaving Neverland

26.2. Ohjaaja vastaa kysymyksiin dokumentista

Ohjaaja Dan Reed vastaa kysymyksiin dokumentista CBS This Morning -ohjelmassa. Yksi kysymys koskee sitä, miksi Robson ja Safechuck aiemmin puolustivat laulajaa 90-luvulla. Kyse on ohjaajan mukaan manipuloinnista.

– Ihmisten on vaikea ymmärtää, kuten minunkin oli dokumenttia tehdessä, sitä kiintymyssuhdetta, mikä muodostuu hyväksikäytetyn ja hyväksikäyttäjän välille tällaisessa pedofiilisessa grooming-toiminnassa.

– Niiden kahden vuoden aikana jona tein dokumenttia etsin mitä vain, joka asettaisi Waden ja Jamesin tarinat epäilyksen alaisiksi, enkä löytänyt mitään sellaista.

27.2. Jacksonien perhe esiintyy Yhdysvaltain televisiossa

Michael Jacksonin perheenjäsenet Tito, Marlon, Jackie ja Taj esiintyvät ensi kertaa yhdysvaltalaisessa televisiossa puolustamassa laulajaa. CBS This Morning -aamuohjelman haastattelussa he sanoivat dokumentin sisältävän runsaasti valheita.

– Hän on pikkuveljeni. Tunnen veljeni. Hän ei ole tuon kaltainen, Jackie sanoo haastattelussa.

Perheenjäsenet syyttävät dokumentissa haastateltuja rahantavoittelusta.

– Kyse on helposta rahasta, Marlon sanoo.

5.3. Dokumentti saa televisioensi-iltansa Yhdysvalloissa

Dokumentin ensimmäinen osa esitetään HBO:ssa maaliskuun alussa. Lähetystä seuraa Oprah Winfreyn keskusteluohjelma, jossa Winfrey haastattelee Robsonia ja Safechuckia. Yleisössä on pääasiassa seksuaalista väkivaltaa kokeneita.

– Minulle tämä hetki ylittää Michael Jacksonin. Hetki on paljon yhtä henkilöä suurempi ja antaa meille mahdollisuuden nähdä yhteiskunnan korruption. Se on kuin ruoska ihmiskunnalle, Winfrey sanoo.

Yhdysvaltain nimekkäimpiin televisiokasvoihin kuuluva Winfrey muistetaan myös muun muassa vuoden 1993 Jackson-haastattelusta, joka tehtiin vain kuukausia ennen ensimmäisiä julki tulleita syytöksiä.

Ensimmäiset reaktiot dokumentista

Dokumentti saa julkisuudessa reaktioita:

Skip Twitter post

Skip Twitter post

Poikkipuolinen sana kuultiin laulaja Barbra Streisandin henkilökuvassa brittilehti The Timesissa. Kohua aiheutti muun muassa seuraava sitaatti:

– [Robson ja Safechuck] ovat naimisissa ja heillä on lapsia, joten se ei tappanut heitä.

Myöhemmin Streisand pahoitteli tiedotteessa sanomisiaan ja sanoi, ettei tunne muuta kuin sympatiaa dokumentissa puhuneita kohtaan.

6.3. Radiokanavat Uudessa-Seelannissa ja Kanadassa lopettavat Jacksonin musiikin soittamisen

Uuden-Seelannin yleisradioyhtiö RNZ ja sen lukuisat kilpailijat vetävät Michael Jacksonien kappaleet pois soittolistoiltaan dokumentin ensiesityksen jälkeen. Kanavien kuulijakuntaan kuuluu reilu enemmistö maan kansalaisista. Aiemmin kolme kanadalaista radiokanavaa oli lopettanut Jacksonin kappaleiden soittamisen.

Brittien BBC kieltää laajalti uutisoidut huhut siitä, että yhtiö olisi poistanut soittolistoilta laulajan kappaleet. Yhtiön mukaan jokainen kappale arvioidaan niiden meriittien perusteella.

Suomessa vastaavista päätöksistä ei ole tietoa.

7.3. Simpsonit vetää pois Michael Jackson -jakson

Simpsonien tuotantoryhmä vetää animaatiosarjan jakson pois levityksestä, jossa Michael Jackson on ääninäyttelijänä. Simpsonien vastaavan tuottajan James L. Brooksin mukaan kyseessä “oli ainoa mahdollinen valinta”. Mies vaaleanpunaisessa mekossa -jaksoa ei enää esitetä suoratoistopalveluissa eikä televisiokanavilla. Brooks sanoo, että päätös oli tuottajien keskuudessa yksimielinen.

1991 ensiesityksensä saanut Mies vaaleanpunaisessa mekossa on sarjan kolmannen kauden ensimmäinen jakso, jossa Homer tapaa Michael Jacksonin ääninäyttelemän Leon Kompowskyn mielisairaalassa. Kompowsky uskoo olevansa Michael Jackson.

Taidemuseo Emmaan päänäyttely Michael Jacksonista

Suomessa modernin taiteen museo Emmassa valmistellaan syksyn päänäyttelyä Michael Jackson: Off The Wall. Näyttely esittelee teoksia yli 40 taiteilijalta Andy Warholista Grayson Perryyn ja Isa Genzkeniin. Ylen haastattelussa museojohtaja Pilvi Kalhama kommentoi dokumentin myötä esiin nousseita syytöksiä näin:

– Taidemuseona emme halua fanittavaa näyttelyä. Kävi ilmi, että näyttelyssä käsitellään hyvin tärkeitä yhteiskunnallisia teemoja, kuten etnistä alkuperää, sukupuolta, julkisuutta ja jopa fanikulttuurin nurjia puolia. Nimenomaan nämä tämä aspekti sai meidät tarttumaan näyttelyyn.

Docventures erikoislähetys: Leaving Neverland tiistaina 2.4. klo 20 alkaen Yle TV2 ja Yle Areena ja keskiviikkona 3.4. klo 14 Yle Puhe.

Kommentit