Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

YleX Nosteessa: Niina tekee utuista ja mystistä elektropoppia, jossa kuuluvat Twin Peaksin ja Drive-leffan soundit

Vaaleahiuksisen naisen pää keskellä pimeyttä, muutama valo näkyy taustalla. Kasvoihin heijastuu violetti valo.
Vaaleahiuksisen naisen pää keskellä pimeyttä, muutama valo näkyy taustalla. Kasvoihin heijastuu violetti valo. Kuva: Promokuva Nosteessa (YleX)

Uuden musiikin X -ohjelman Anne Lainto ja Ida Karimaa valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei ole vielä levytyssopimusta, tai jonka on sopimus pienen levy-yhtiön tai julkaisijan kanssa. Tällä viikolla vuorossa on Niina.

Niina tekee tanssittavaa elektropoppia.

Uuden musiikin X:n toimittajat Ida Karimaa ja Anne Lainto kommentoivat:

– Niina on uudehko tulokas kotimaisella elektropop-kentällä. Dark popiksi musiikkinsa määrittelevä artisti on vakuuttanut sinkku sinkulta enemmän ja tuorein julkaisu Hypnotized on oivallinen osoitus tunnelmaltaan hieman haikeasta ja utuisesta, mutta samalla tanssittavasta elektropop-kappaleesta, joka sopisi hyvin bailattavaksi klubin tanssilattialla. Etenkin Niinan aiemmissa kappaleissa kuulunut indierock-fiilistelytausta on Hypnotized-biisissä jäänyt hieman vähemmälle, mutta se antaa edelleen mausteensa poljentoon. Englanniksi samankaltaista elektropop-soundia tekevien artistien määrä on iso, joten eniten Niinan kohdalla mietityttää, mikä on juuri se faktori, joka erottaa hänet muista.

Mikä sai sinut aloittamaan musiikin tekemisen?

– Säveltäminen on aina tuntunut luontevalta tavalta ilmaista itseäni. Kitaransoittoa aloittaessa ei kiinnostanut opetella muiden biisejä, vaan keksin mieluummin omia riffejä. Tein ensimmäisen biisini 12-vuotiaana, mutta kunnolla biisinteko lähti käyntiin 16-vuotiaana, kun liityin bändiin.

Minkälainen musiikillinen menneisyys sinulla on?

– Sain ensimmäiset koskettimet 3-vuotiaana, ja yläasteella tartuin kitaraan ja bassoon. Soitin 8 vuotta kitaraa punkrock-bändissä, ja bändin lopetettua jatkoin biisien tekemistä. En ollut juurikaan laulanut julkisesti, joten ajatus sooloartistiksi hyppäämisestä vaati kypsyttelyä. Olen aina fiilistellyt vaihtoehtomusaa, varsinkin indierockia, mutta muutama vuosi sitten aloin kuunnella yhä enemmän myös elektronista musiikkia. Sooloprojekti alkoi muotoutua näiden vaikutteiden pohjalta vuonna 2015, kun löysin tuottajan.

Miten kuvailet musiikkiasi?

– Jos pitäisi valita yksi termi, se voisi olla "dark pop": tummanpuhuvaa ja utuista tunnelmaa yhdistettynä tanssittaviin rytmeihin. Tykkään sekoittaa eri genrejä ja soundimaailmoja, kuten analogisynia, rumpukoneita ja lofi-henkistä kitarasoundia.

Mitkä ovat tähänastisen urasi suurimmat saavutukset?

– Koen olevani vielä aika alussa sooloartistina, mutta on ollut mahtavaa, että biisejä on soitettu radiossa ja poimittu Spotify-soittolistoille.

Mitä keikkaa jännitit eniten?

– Vedin syksyllä ensimmäisen täysimittaisen setin sooloartistina. Sovitin keikkaa varten kappaleet akustiselle kitaralle ja loopperille. Livenä looppaaminen ja uuden materiaalin ensiesitys kuumotti etukäteen, mutta itse keikasta jäi hyvä fiilis.

Mitä ilman et keikkaile?

– Olen hieman neuroottinen, joten mukana on ainakin järjetön kasa plektroja ja varakielet.

Mitä bändiä tai artistia haluaisit päästä lämppäämään?

– Suurimpia innoittajiani ovat olleet The Neighbourhood ja The 1975: molemmilla on täysin oma soundinsa, mitä arvostan. Suomalaisista bändeistä olen fiilistellyt muun muassa Pariisin Kevättä. Näitä olisi siistiä päästä lämppäämään!

Mistä sanoituksesta olet erityisen ylpeä ja miksi?

Hypnotized kertoo epävarmuudesta, ihastumisesta, ja siitä, miten on tottunut sivustaseuraajan rooliin. Jos biisin kiteyttäisi muutamaan lainiin, ne olisivat nämä:

Feel like I’m blinded by colors
I’m watching how they play on your skin
I’m only used to staying in shadows

Feeling like they’re drawing me in

― Niina – Hypnotized

Jos Hypnotized soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?

– Kohtauksessa oltaisiin klubilla, jossa neonvalot välkkyvät, mutta tunnelma on utuinen ja unenomainen. Mystinen päähenkilö piileskelisi aluksi pimeässä nurkassa katsellen tanssilattialle, mutta päättäisi lopulta lähestyä ihailemaansa tyyppiä.

Miten kappale syntyi?

– Tein kappaleesta ensimmäisen demon jo loppuvuodesta 2017, ja huomasin palaavani siihen yhä uudestaan. Tapio Heinilä tuli tuottajaksi viime keväänä, ja tämä biisi valikoitui ensimmäiseksi, jota lähdimme työstämään. Studiossa puhuttiin muun muassa Twin Peaksin ja Drive-leffan viboista. Soundista ei haluttu tehdä liian siloiteltua, joten biisin jätettiin pari kotistudiossa äänitettyä demoraitaa.

Minkälaisia tulevaisuuden haaveita ja suunnitelmia sinulla on?

– Tällä hetkellä työstetään uusia biisejä, tavoitteena on julkaista EP. Tulevaisuudessa olisi tarkoitus jatkaa myös keikkailua.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!