Hyppää pääsisältöön

Hankkisinko penin, huvikseen?

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko
Kajom päätä, ulkopuolelta katsoen. Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen ajatusten miljoonalaatikko

Kun oli päässä tyhjä hetki ja yllättäen myös tyhjä paikka asi’ienkäsittelymuistissa, niin siihen rakoon kiilasi ajatus: hankkisinko penin, huvikseen.

Ensiksi harmitti, että miksei kiilannut kysymys, hankkisinko kissan huvikseen, koska melu- ja johdonmukaisuussyistä (tai oikeastaan meluttomuus- ja johdonmukaisettomuussyistä) pidän juuri kissoista varsin paljon.

Silti!

Koiraa piti nyt miettiä, kerta juuri se eläin oli joutavaan muistipaikkaani kiilannut.

Minulla on hyvin herkkä hajuaisti. Haistan, kun talon hississä on kuljetettu koiraa. Haistan senkin, kun hissikuljetetuita koiria on ollut yli 1.

Märällä koirat haisevat [minusta] erityisen pahalle; se on otettava ehdottomasti huomioon.

Kissan kai voi opettaa sontimaan vessanpönttöön, peninronttia kait ei.

Jos on tarpeeksi karkeaa juuttikangasta tapetit ja katto, kissa voi kiivetä vaikka kattoon ja tarkkailla tilannetta sieltä ylös-alaisin kuin lepakko (viroksi ”nahkhiir”).

Koira voi tarkkailla ylös-alaisin vain selällään rellottaen lattialta, mikä mikä on dramaatittomampaa ja kiehtoo vieraita paljon vähemmän kuin katto-kissa.

Toisaalta, koiranomistajia pidetään veri-urhoollisina mutta kissanomistajia pelkureina ja nerdeinä.

Tosin, Lassiessa oli jotain nössöä. Liian kuoropoika oli jokapaikan sankariksi Lassie; ei osannut käyttää likaisia temppuja päin vastoin kuin Karate-Ensio Rotta-Aho (”Likaisten temppujen Franz Schubert”) tai Monni.

Ei ole moottoripyöräjengien liivikuvissa Lassiea eikä Rin-tin-tintä.

(Ei toisaalta Pekka Töpöhäntääkään).

Luulen että hyvä, lihava kissa olisi kilohinnaltaan halvempi kuin laihankelmeä rotukoira.

Iso peni sontii paljon enemmän, mutta toisaalta elää vähemmän aikaa kuin joku sitkeä kissa, joten loppupeleissä saattaa olla kissa/koira sontamäärä aika tasoissa.

Vaan jos kissa käy vessassa, mutta Bernin paimenkoiraa joutuu sonnattamaan hankeen viimassa, niin kyllä kissa voittaa siinä osakilpailussa.

Koirilla on Kennel.

Kissoilla ei ole ammattiliittoa.

Vaikka ostaa koiran, saattaa päätyä kissanomistajaksi:

Jos on itse esim. ostanut ison koiran, ja se koira vahingossa onkin koirankopissa jonka naapurin jolpit vappuna huvikseen räjäyttävät Sempexillä™, niin vakuutusyhtiö saattaa antaa sen kalliin koiran tilalle vaikka kolme kissaa, jos vakuutusyhtiöllä on kissejä paljon, mutta on sillä hetkellä paha pula korvauskoirista. Että ota tai jätä! Että meille on ihan sama.

Kuumalla koiria hiostaa.

Kissa mielellään nukkuu uunin pankolla. Että jos pankko on myös vävyn lempipaikka, voi tulla rähinää siittä.

Jos on päässä kylmä, kissan voi nostaa päähän lämmittämään. Koira ei oikein pysy siinä. Luisuu koira!

Kissa saattaa kiivetä puuhun, eikä tule alas. Voi siis joutua ostamaan uuden kissan, vaikka entinen on täysin ehjä ja tallella pihapuussa, kun ei siitä siellä puussa mitään iloa ole tälle.
Että pulita vain rahat toisesta kissasta melkein heti ensimmäisen perään. Eikä mitään takuuta ole, ettei nouse se uusikin kissa puuhun jo samana iltana! Ja taas ollaan ilman kissailoa.

Kissan voi opettaa niin että se käy naapurustossa jonkun toisen luona syömässä. Sapuskakulut nolla euroa!

Jos unohtuu pullat pöydälle, niin peni voi syödä niitä niin kauan kuin niitä riittääpi, ja sitten tulee se kipeäksi ja se pitää viedä eläinlääkärin tykö yrjöämään.

Kissat saattavat mouruta johonkin vuodenaikaan - onkohan se kevät - mutta monet ihmiset mouruavat kuka mistäkin ympäri vuoden. Kuuntele sitä sitten, samojen ihmisten mouruamista vuodesta toiseen. Ei ole hääviä elämää se. Kysykää vaikka keltä.

Joskus koirat vinkuvat haikeasti tai pitävät sellaista poskikaikuista pientä mouru-ulinaa. Ei ole hullumpia ääniä ne.

Kissoilla on joskus pieni messinkinen kulkunen kaulapannassa. Siinä on kiva hilinä-ääni. Jos koirilla on kulkusia, ne ovat takapäässä ja niissä on aina mute päällä: ei kilise kilise kulkuset heillä.

Hankkisinko siis koiran, vai en, vai kissan?

Ei voi tietää vielä. Täytyy tarkkailla tilannetta, ja kuulla kommentteja omistajilta joilla on joko kissi tai koira, tahi - rikkaimmilla - peräti molemmat!

Toivoo:

Nimim.

Yksi monten puolesta.

Kommentit
 • Kopioelämää

  Monenlaista saisi aikaan vaikka jo 150 miljardilla.

  "Ilomantsilaisbaarista poistuvien humalikkaiden ad hoc kännirallatuksistakin jouduttaisiin maksamaan tekijänoikeusmaksu"

 • Koulun hiihtopäivä (!!)

  Näin riivaa Saatana meitä, opinahjojen avulla.

  Pieni hiihtäjäparka uursi latua niin syvällä monimetrisessä hangessa, ettei sieltä hanki-urasta illalla hiihtäessään nähnyt kuin noin 2° kapean viirun tähtitaivasta, jos pipo silmillä edes jaksoi yrittää katsoa lumisesta ”ojastaan” ylös kuin Oscar Wilde.

Uusimmat sisällöt - Näkökulmat

 • Kopioelämää

  Monenlaista saisi aikaan vaikka jo 150 miljardilla.

  "Ilomantsilaisbaarista poistuvien humalikkaiden ad hoc kännirallatuksistakin jouduttaisiin maksamaan tekijänoikeusmaksu"

 • Koulun hiihtopäivä (!!)

  Näin riivaa Saatana meitä, opinahjojen avulla.

  Pieni hiihtäjäparka uursi latua niin syvällä monimetrisessä hangessa, ettei sieltä hanki-urasta illalla hiihtäessään nähnyt kuin noin 2° kapean viirun tähtitaivasta, jos pipo silmillä edes jaksoi yrittää katsoa lumisesta ”ojastaan” ylös kuin Oscar Wilde.

 • Pieniä lämmön pilkahduksia

  Itsen varhaiskasvattumismuistelua, vaatimattomin annein.

  Koska noihin aikoihin ei ollut tietokoneita, nettiä, eikä paljon mitään muutakaan (paitsi verot, sairausvakuutustoimisto, invaliidien kioski, perunannosto, kuolema ja poliisi), piti lapsena keksiä jotakin tekemistä, että olisi ollut jotakin tekemistä.

 • Täti

  Erinomaisesta tädistään kertoo hra Kajo.

  Jos olisi aikoinaan pidetty täteyden olympialaiset, minun kelpo tätini olisi voittanut kaikki mitalit, ja yleisöäänestyksen.

 • Ihan väärin koettu

  Roina ihmisen tunnemuistina yli-elähdyttää Kajoa.

  Jouduttuaan tahtomattaan setvimään läpi elämänmittaista tavaranäytteiden otosta ja arvottaessaan elämänsä hetkiä niiden pohjalta ensin tuntuu, että..

 • Taas mietin aika- ja paikkakonetta

  Aikakoneella saattaisi teleporttautua ojasta allikkoon hän.

  Kauan sitten oli harvinainen auringonpimennys. Sellainen YOLO-homma, joka sattuu vain kerran about tuhannessa vuodessa tai jotain - ja minä satuin olemaan juuri oikealla kohdalla maapalloa näkemään sen.