Hyppää pääsisältöön

Itse asiassa kuultuna: Irja Askola

Irja Askola oli ensimmäinen suomalainen naispuolinen piispa.
Irja Askola kertoo elämästään ja vuosistaan ensimmäisenä naispuolisena piispana. Irja Askola oli ensimmäinen suomalainen naispuolinen piispa. Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu Irja Askola,Yle TV1,Itse asiassa kuultuna: Irja Askola

TV1 lauantaina 23.11.2019 klo 13.30 - 14.20, uusinta maanantaina 25.11. klo 11.50, Areenassa

Irja Askola oli ensimmäinen suomalainen naispuolinen piispa. Kuinka vaikeaa hänen oli ottaa paikkansa?

Itse asiassa kuultuna -ohjelman haastattelussa Irja Askola kertoo muun muassa epäasiallisista palautteista ja uhkauksista, joita hän joutui ensimmäisenä naispuolisena piispana kokemaan.

Ensimmäisiä naispappeja

Askola opiskeli 1970-luvulla, jolloin edes pappisvihkimys ei ollut naisille mahdollinen – tämän hän koki suurena epäoikeudenmukaisuutena.

Kun naispappeus tuli mahdolliseksi vuonna 1988, Askola vihittiin papiksi Helsingin tuomiokirkossa ensimmäisten naisten joukossa.

1990-luvun Askola vietti kansainvälisissä tehtävissä, ja hän sai nähdä rautaesiripun repeämisen ja sen miten kirkot itäisessä Euroopassa rakentuivat uudelleen.

Milloin nainen arkkipiispaksi?

Irja Askola oli mukana Mikkelin piispanvaalissa vuonna 2008, mutta silloin aika ei vielä ollut kypsä naispiispan valitsemiseen.

Kaksi vuotta myöhemmin 2010 tilanne oli toinen. Irja Askola vihittiin Suomen luterilaisen kirkon ensimmäiseksi naispiispaksi Helsingin hiippakuntaan. Tästä tehtävästä hän jäi eläkkeelle lokakuussa 2017.

Askola pitää välttämättömänä, että naisia nähdään vastedeskin piispan tehtävissä. Sitä hän ei kuitenkaan uskalla veikata, milloin Suomen evankelisluterilaisella kirkolla on ensimmäinen naispuolinen arkkipiispa.

Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa Askolaa haastattelee toimittaja Juho-Pekka Rantala. Ohjelma on esitetty Ykkösellä edellisen kerran huhtikuussa 2019.

Tuotanto: Yle, 2019.