TV1 maanantaina 22.4.2019 klo 20.50 - 21.40, uusinta tiistaina 23.4. klo 15.50, Areenassa
Suomalainen diplomaatti Tapani Brotherus pelasti työtovereineen tuhansia ihmisiä Chilessä vuoden 1973 sotilasvallankaappauksen jälkeen.
Sankarillisen toiminnan ansiosta Brotherus on ollut Chilessä juhlittu hahmo.
Yle TV1 esittää huhtikuun 21. päivä tositapahtumiin perustuvan draamasarjan Invisble Heroes, joka kertoo Brotheruksen toiminnasta nuorena diplomaattina sotilasvallankaappauksen vuosina.
Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa Brotherus kertoo itse, mitä Chilessä 1970-luvulla oikein tapahtui ja kuinka pelastusoperaatio tehtiin.
Nuori diplomaatti keskellä vallankaappausta
Diplomaatti Tapani Brotheruksen suhde Chileen ei ole aivan tavanomainen.
Brotherus lähetettiin nuorena diplomaattina perustamaan Suomen edustustoa Chileen vuonna 1972. Maata hallitsi tuolloin sosialistipresidentti Salvador Allende. Edustusto haluttiin perustaa Suomen ja Chilen välisten kauppasuhteiden lujittamiseksi.
Tapahtumat saivat kuitenkin dramaattisen käänteen seuraavana vuonna, kun Augusto Pinochetin johtama sotilasjuntta teki vallankaappauksen.

Allenden kannattajia ja hänen hallintonsa väkeä vangittiin ja surmattiin. Pidätettyjä ja kidutettuja oli yli 150 000. Vähintään 3000, ehkä jopa 4500 ihmistä sai surmansa.
Brotherus ja Jaamala auttoivat pakenemaan maasta
Useat merkittävissä asemissa olleet henkilöt hakivat suojaa ulkomaiden lähetystöistä – myös Suomen edustustosta ja Brotheruksen kodista.
Virallinen Suomi suhtautui sotilasvallankaappaukseen pidättyvästi. Vastoin esimiestensä ohjeita ja omalla vastuullaan Tapani Brotherus ja edustustossa työskennellyt varakonsuli Ilkka Jaamala auttoivat jopa yli 2000 ihmistä pakenemaan Eurooppaan.
Suoraan Suomeen päätyi 182 chileläistä ja DDR:ään noin 1700. Brotheruksen improvisoimilla muilla keinoilla turvaan pääsi noin 500 pakolaista.
Tapahtumat tulivat laajemmin tietoon vasta, kun professori Heikki Hiilamo julkaisi aihetta käsitelleen kirjan Kuoleman listat vuonna 2009. Brotheruksen ja Jaamalan toiminnasta on nyt kuvattu uusi, kuusiosainen draamasarja.
Kansainvälinen elämä ja ura
Kööpenhaminassa vuonna 1938 syntynyt Tapani Brotherus vietti ensimmäiset kymmenen elinvuottaan diplomaattivanhempiensa Heikki ja Katri Brotheruksen matkassa ulkomailla, muun muassa Oslossa. Ylioppilaaksi Brotherus kirjoitti vuonna 1957, valtiotieteiden kandidaatiksi hän valmistui vuonna 1963.

Brotherus aloitti kansainvälisen uransa Unescon lukutaitoprojektissa Boliviassa ja siirtyi ulkoministeriön palvelukseen vuonna 1964. Ennen Chilen vuosiaan hän ehti työskennellä muun muassa Addis Abebassa Etiopiassa ja New Yorkissa Yhdysvalloissa. Suurlähettiläänä Brotherus on työskennellyt Iranissa ja Pakistanissa, Etelä-Afrikassa Ja Kreikassa. Eläkkeelle hän jäi vuonna 2003.
Tapani Brotherus on ollut avioliitossa Lysa Brotheruksen kanssa vuodesta 1962. Myös Lysa Brotherus on mukana draamasarjan Invisible Heroes tarinassa.
Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa Tapani Brotherusta haastattelee Juho-Pekka Rantala.
Tuotanto: Yle, 2019.
Tositapahtumiin perustuva draamasarja Invisible Heroes, TV1 sunnuntaisin 21.4. alkaen klo 21.05, katsottavissa Areenassa