Hyppää pääsisältöön

Itse asiassa kuultuna: Tapani Brotherus – rohkea diplomaatti pelasti Chilessä tuhansia ihmisiä sotilasjuntan kynsistä

Suomalainen diplomaatti Tapani Brotherus pelasti työtovereineen tuhansia pakolaisia Chilen sotilasjuntan kynsistä 1970-luvulla.
Diplomaatti Tapani Brotherus kertoo elämästään ja tapahtumista Chilessä. Suomalainen diplomaatti Tapani Brotherus pelasti työtovereineen tuhansia pakolaisia Chilen sotilasjuntan kynsistä 1970-luvulla. Kuva: Anne Hämäläinen / Yle Yle TV1,Tapani Brotherus,Itse asiassa kuultuna: Tapani Brotherus

TV1 maanantaina 22.4.2019 klo 20.50 - 21.40, uusinta tiistaina 23.4. klo 15.50, Areenassa

Suomalainen diplomaatti Tapani Brotherus pelasti työtovereineen tuhansia ihmisiä Chilessä vuoden 1973 sotilasvallankaappauksen jälkeen.

Sankarillisen toiminnan ansiosta Brotherus on ollut Chilessä juhlittu hahmo.

Yle TV1 esittää huhtikuun 21. päivä tositapahtumiin perustuvan draamasarjan Invisble Heroes, joka kertoo Brotheruksen toiminnasta nuorena diplomaattina sotilasvallankaappauksen vuosina.

Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa Brotherus kertoo itse, mitä Chilessä 1970-luvulla oikein tapahtui ja kuinka pelastusoperaatio tehtiin.

Nuori diplomaatti keskellä vallankaappausta

Diplomaatti Tapani Brotheruksen suhde Chileen ei ole aivan tavanomainen.

Brotherus lähetettiin nuorena diplomaattina perustamaan Suomen edustustoa Chileen vuonna 1972. Maata hallitsi tuolloin sosialistipresidentti Salvador Allende. Edustusto haluttiin perustaa Suomen ja Chilen välisten kauppasuhteiden lujittamiseksi.

Tapahtumat saivat kuitenkin dramaattisen käänteen seuraavana vuonna, kun Augusto Pinochetin johtama sotilasjuntta teki vallankaappauksen.

Invisible Heroes -sarjassa diplomaatti Tapani Brotherusta näyttelee Pelle Heikkilä.
Invisible Heroes -sarjassa diplomaatti Tapani Brotherusta näyttelee Pelle Heikkilä. Invisible Heroes -sarjassa diplomaatti Tapani Brotherusta näyttelee Pelle Heikkilä. Kuva: Pedro Rojas Jorquera / Kaiho Republic / Yle Yle TV1,Pelle Heikkilä,invisible heroes

Allenden kannattajia ja hänen hallintonsa väkeä vangittiin ja surmattiin. Pidätettyjä ja kidutettuja oli yli 150 000. Vähintään 3000, ehkä jopa 4500 ihmistä sai surmansa.

Brotherus ja Jaamala auttoivat pakenemaan maasta

Useat merkittävissä asemissa olleet henkilöt hakivat suojaa ulkomaiden lähetystöistä – myös Suomen edustustosta ja Brotheruksen kodista.

Virallinen Suomi suhtautui sotilasvallankaappaukseen pidättyvästi. Vastoin esimiestensä ohjeita ja omalla vastuullaan Tapani Brotherus ja edustustossa työskennellyt varakonsuli Ilkka Jaamala auttoivat jopa yli 2000 ihmistä pakenemaan Eurooppaan.

Suoraan Suomeen päätyi 182 chileläistä ja DDR:ään noin 1700. Brotheruksen improvisoimilla muilla keinoilla turvaan pääsi noin 500 pakolaista.

Tapahtumat tulivat laajemmin tietoon vasta, kun professori Heikki Hiilamo julkaisi aihetta käsitelleen kirjan Kuoleman listat vuonna 2009. Brotheruksen ja Jaamalan toiminnasta on nyt kuvattu uusi, kuusiosainen draamasarja.

Kansainvälinen elämä ja ura

Kööpenhaminassa vuonna 1938 syntynyt Tapani Brotherus vietti ensimmäiset kymmenen elinvuottaan diplomaattivanhempiensa Heikki ja Katri Brotheruksen matkassa ulkomailla, muun muassa Oslossa. Ylioppilaaksi Brotherus kirjoitti vuonna 1957, valtiotieteiden kandidaatiksi hän valmistui vuonna 1963.

LYSA BROTHERUS (Sophia Heikkila) ja TAPANI BROTHERUS (Pelle Heikkila).
Invisible Heroes -sarjassa diplomaattipariskunta Tapani ja Lysa Brotherusta esittävät Pelle ja Sophia Heikkilä. LYSA BROTHERUS (Sophia Heikkila) ja TAPANI BROTHERUS (Pelle Heikkila). Kuva: Diego Araya Corvalan / Kaiho Republic / Yle Pelle Heikkilä,invisible heroes

Brotherus aloitti kansainvälisen uransa Unescon lukutaitoprojektissa Boliviassa ja siirtyi ulkoministeriön palvelukseen vuonna 1964. Ennen Chilen vuosiaan hän ehti työskennellä muun muassa Addis Abebassa Etiopiassa ja New Yorkissa Yhdysvalloissa. Suurlähettiläänä Brotherus on työskennellyt Iranissa ja Pakistanissa, Etelä-Afrikassa Ja Kreikassa. Eläkkeelle hän jäi vuonna 2003.

Tapani Brotherus on ollut avioliitossa Lysa Brotheruksen kanssa vuodesta 1962. Myös Lysa Brotherus on mukana draamasarjan Invisible Heroes tarinassa.

Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa Tapani Brotherusta haastattelee Juho-Pekka Rantala.

Tuotanto: Yle, 2019.

Tositapahtumiin perustuva draamasarja Invisible Heroes, TV1 sunnuntaisin 21.4. alkaen klo 21.05, katsottavissa Areenassa

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.