Hyppää pääsisältöön

Panaman paperien avulla kerätty miljardi euroa maailmalla – Suomen verottaja on määrännyt maksuun muutamia miljoonia: ”Tapaukset ovat aikaa vieviä”

Kuvituskuva: kolme vuotta Panaman papereista
Kuvituskuva: kolme vuotta Panaman papereista Kuva: Camilla Arjasmaa & Riikka Kurki / Yle MOT,Panaman paperit,minna knus-galán

Kolme vuotta valtavan veroparatiisivuodon julkaisemisen jälkeen viranomaiset eri maista ovat tutkineet satoja veronkierto- ja muita talousrikoksia, jotka liittyvät Panaman papereihin. Suurimmat summat on kerätty Britanniassa, Saksassa ja Espanjassa veromätkyinä ja sakkoina. Suomessa verottaja on saanut valmiiksi ”muutamia tapauksia”.

Panamalaisesta asianajotoimistosta Mossack Fonsecasta peräisin ollut tietovuoto paljasti vuonna 2016 miten sadoilla valtionjohtajilla, poliitikoilla ja varakkailla kansalaisilla oli salaisia veroparatiisiyhtiöitä esimerkiksi Brittiläisillä Neitsytsaarilla, Panamassa ja Seychelleillä.

Saksalaislehti Süddeutsche Zeitungille vuodettua aineistoa tutki yhteensä noin 400 toimittajaa ympäri maailmaa, Suomessa Ylen MOT-toimitus on ainoa media, jolla on pääsy aineistoon.

Paljastukset poikivat satoja viranomaistutkintoja, joista monet ovat vielä kesken.

Panaman paperit –hanketta koordinoineen kansainvälisen toimittajajärjestön ICIJ:n selvityksen mukaan maailmalla on kerätty jälkiveroja ja sakkoja ainakin 1,2 miljardia dollaria eli yli miljardi euroa.

Todellinen summa on lähes varmuudella tätä suurempi. Useiden maiden viranomaiset eivät kerro julkisuuteen, miten tutkinnat etenevät tai minkälaisia määriä on onnistuttu keräämään valtion kassaan.

Esimerkiksi Kanada suunnittelee satoja uusia verotarkastuksia, jotka voivat kestää vuosia, koska veropäätöksistä on valitettu oikeuteen.

Kolumbiassa verottajan saamat ilmoitukset ulkomailla olevista varoista kasvoivat räjähdysmäisesti Panaman paperien paljastusten jälkeen.

Ecuadorissa seitsemän henkilöä on saanut vankeustuomion korruptiosta. Rikossyytteitä rahanpesusta on nostettu muun muassa Yhdysvalloissa, Panamassa, Bulgariassa ja Etelä-Koreassa.

Verohallinnon Yritysverotusyksikön valvontajohtaja Marko Myllyniemi
Verohallinnon yritysverotusyksikön valvontajohtaja Marko Myllyniemi Verohallinnon Yritysverotusyksikön valvontajohtaja Marko Myllyniemi MOT,Verohallinto,yritysverotus

Suomen verottaja: ”Tapausten selvittämiseksi tarvitaan kansainvälistä virka-apua”

Suomen verohallinnolla on ollut tai on vireillä ”muutama kymmenen juttua”, jotka liittyvät Panaman papereihin tai vuonna 2017 julkaistuihin Paratiisin papereihin. Paratiisin paperien aineisto on peräisin veroparatiisipalveluita tarjoavasta Appleby-yhtiöstä sekä muun muassa eri maiden kaupparekistereistä.

– Valmistuneissa tapauksissa on havaittu ilmoittamattomia tuloja eri tulotyypeissä yhteensä muutamia miljoonia euroja, Verohallinnon yritysverotusyksikön valvontajohtaja Marko Myllyniemi kertoo.

Tähän mennessä veroja on määrätty maksuun yhteensä 1–2 miljoonaa euroa.

Myllyniemen mukaan tapaukset ovat aikaa vieviä. Ne edellyttävät kansainvälistä virka-apua, mikä pitkittää tutkinta-aikaa.

– Vuotoaineistoista on voinut pääsääntöisesti todeta vain sen, että tietyillä henkilöillä on mahdollisesti ollut tietyllä hetkellä verokeidasyhtiö tai kytköksiä niin sanottuun verokeidasvaltioon rekisteröityyn yhtiöön, Marko Myllyniemi sanoo.

– Tästä havainnosta on vielä erittäin pitkä matka sen tiedon löytymiseen, onko yhtiötä käytetty esimerkiksi siihen, että sijoitusvarallisuuden tuottoja on jätetty Suomen verotuksessa ilmoittamatta.

Lyydia Kilpi
Vero- ja yritysvastuun asiantuntija Lyydia Kilpi Lyydia Kilpi Kuva: Esa Salminen MOT,lyydia kilpi

”Nakertaa tavallisten kansalaisten luottamusta verojärjestelmään”

Vero- ja yritysvastuun asiantuntija Lyydia Kilpi on seurannut Panaman paperit –juttuja ja niiden seurauksia ensin kehitysjärjestö Kepassa ja sittemmin kansainvälisessä korruptiota kaivos- ja öljyteollisuudessa torjuvassa Extractive Industries Transparency Initiative- järjestössä.

Eri maiden viranomaisten keräämä yli miljardi euroa on Kilven mukaan huikea summa ottaen huomioon, että vuotoaineisto oli yhdestä ainoasta asianajotoimistosta.

Panaman paperit oli jäävuoren huippu.― Lyydia Kilpi

Suomen verohallinnon määräämistä 1–2 miljoonan euron jälkiveroista Lyydia Kilpi kommentoi näin:

– Se on Suomen mittakaavassa merkittävä summa ottaen huomioon, että se on vaan jäävuoren huippu. Se osoittaa että tämä ongelma koskettaa myös Suomea.

– Vaikka meillä on maailman mittakaavassa pienet tulo- ja varallisuuserot niin Suomessakin on varakkaita ihmisiä, jotka käyttävät hyväksi veroparatiisitilejä ja -firmoja välttääkseen veroja.

– Se on iso oikeudenmukaisuuskysymys, joka nakertaa tavallisten kansalaisten luottamusta koko verojärjestelmään, yhteiskuntaan ja poliittisiin päättäjiin. Sillä on euromääriä suurempi vaikutus.

Nordeaskylt plockas ner i samband med ombyggnation av Nordeas huvudkontor i Stockholm.
Nordea on Panaman papereiden paljastusten jälkeen suurentanut riskienhallintaosastoaan. Nordeaskylt plockas ner i samband med ombyggnation av Nordeas huvudkontor i Stockholm. Kuva: Mostphotos / Olof Bergqvist Nordea,Ruotsi,pankit

Pankit ja veroparatiisitalous

Panaman papereista paljastui, että Nordea oli auttanut satoja varakkaita asiakkaitaan piilottamaan varojaan pöytälaatikkoyhtiöihin Panamaan tai Brittiläisille Neitsytsaarille.

Nordea pyysi julkisesti anteeksi ja yhtiön riskienhallintaosastoa kasvatettiin moninkertaiseksi. Joulukuussa 2017 Nordea sai Luxemburgin finanssivalvojalta sakot siitä, että se oli rikkonut maan rahanpesun torjuntaa koskevaa lainsäädäntöä.

Panaman papereiden jälkeen uudet tietovuodot ovat laajentaneet kuvaa pohjoismaiden pankkien roolista rahanpesun torjunnassa. Danske, Swedbank ja Nordea ovat kaikki nousseet esiin vuotojen paljastamien hämärän venäläisrahan verkostojen yhteydessä.

Uusimmat lainsäädäntömuutokset

Miksi siihen ei puututa poliittisesti ja miksei tukita porsaanreikiä?― Lyydia Kilpi

Vero- ja yritysvastuun asiantuntija Lyydia Kilpi ihmettelee, miksi aiheesta ei käydä keskustelua vaalien alla.

– Suomi on kohta EU-puheenjohtajamaa ja meillä olisi hyvä tilaisuus pitää teemaa esillä myös EU-tasolla.

– Kun keskustelemme arvokkaan vanhuuden turvaamisesta, olisi hyvä muistaa, että varoja valuu edelleenkin veroparatiiseihin. Olisi hyvä, ettei tarvitsisi uutta skandaalia herättelemään päättäjiä keskustelemaan tästä.

Kilpi toivoo seuraavalta hallitukselta konkreettisia toimia.

Panama-paperit

Kommentit