Hyppää pääsisältöön

Yle Shortdox 2019 - Äänikompositiot

kuvamanipulaatio, jossa leivontakulhossa liikennemerkki ja este
kuvamanipulaatio, jossa leivontakulhossa liikennemerkki ja este Kuva: Krista Kierikka radio-ohjelmat

Tarinan kertominen äänillä laittaa kuuntelijan assosiaation liikkeelle. Kyse ei ole musiikista vaan Ars Acusticasta, jossa voivat yhdistyvä puhe ja äänet. Joskus puhetta käsitellään äänenä, joskus viesti kerrotaan ilman sanoja.

Shortdox 2019 -kilpailuun osallistui yhteensä 52 teosta. Kategoriat ovat suuntaa antavia ja useat teokset sopivat moneen eri kategoriaan.

ON THE LINE (Juuso Oksala)

sähkölinjat taivasta vasten
sähkölinjat taivasta vasten Kuva: Juuso Oksala radio-ohjelmat

Ääniteos On the Line käsittelee informaatioyhteiskunnan vaikutusta elämääni. Olen helsinkiläinen elokuvaäänisuunnittelun opiskelija. Kiitos Jasmina Hämäläinen.

MITÄ JOS NE LÖYTÄÄ MUT? (Saara, Elina, Tino, Laura, Heidi, Veera ja Sanna)

ihminen istuu nahkasohvassa jalat ristissä
ihminen istuu nahkasohvassa jalat ristissä radio-ohjelmat

Päänsisäinen myrsky raivoaa. Mikä on totta, mikä ei? Silta-Valmennus yhdistys ry:n Numa-pajan toisen pienryhmän kuunnelmassa istahdetaan terapeutin vastaanotolle.

KUKKIA VAINIOLLA - RAJAAMATONTA RAJA-AIDATONTA (Kukka-automaatti)

palmun oksia
palmun oksia radio-ohjelmat

"Kukkia vainiolla – rajaamatonta raja-aidatonta" on lyyrinen, vapaasti soiva henkilökuva ja romantisoimaton kunnianosoitus arjen idealisteille, hiljaisille ja huomaamattomille äärettömyyden haravoijille. Teoksen äänimaailmassa on tavoiteltu olohuoneen kotoisasti kohisevaa tunnelmaa ja leirinuotiotyyppistä illan tuntua, hetkeä, jolloin epävireinen kitara soi ja kipinät räiskähtelevät yötaivasta vasten. Kukka-automaatin kaikkihalaava maailmankatsomus paistaa teoksesta läpi kuin lempeä auringonvalo pyykkinarulle ripustetusta reikäisestä lakanasta.

7 OIKEIN - SUOMALAISIA UNELMIA (Marja Vehkanen)

vanha nainen istuu junassa
vanha nainen istuu junassa Kuva: Marja Vehkanen radio-ohjelmat

Työskentelen radioalalla ja kirjoitan sen minkä ehdin. Minulla on tapana tehdä kirjoitusharjoituksia iltapäivälehtien otsikkojen inspiroimana, sillä niihin latautuu rutkasti draamaa ja ne saavat mielikuvituksen liikkeelle. Fiktiivinen teokseni sisältää iltapäivä- ja aikakauslehdistä sekä verkkokeskusteluista poimittuja otteita. Mitä unelmat kertovat sosiaalisesta luokasta tai suomalaisista?

LEINIKKI (Eemeli ja Amanda Hakoköngäs)

vanhoja maitotonkkia
vanhoja maitotonkkia Kuva: Suomen valokuvataiteen museo: Kulutusosuuskuntien Keskusliiton kokoelma radio-ohjelmat

Arki katoaa. Pysähdymme harvoin miettimään miltä jokin jokapäiväinen asia tuoksuu, maistuu tai kuulostaa. Kun pysähdymme, on tuo asia jo kadonnut. Se on menneisyyttä ja voimme tavoittaa sen enää muistoissamme. Ehkä tuntona sormenpäissä tai kaikuna korvissa. Jokin uusi on tullut sen tilalle osaksi arkea, odottamaan vuoroaan kadota ja muuttua muistoksi.

ELÄMÄN MONET SÄVYT (Suvi Kosunen)

kuusien takaa näkyy taivasta
kuusien takaa näkyy taivasta Kuva: Suvi Kosunen radio-ohjelmat

Olen Helsingissä asustava kuopiolainen, jolla on jalka ovenraossa media-alalle. Teoksessani 'Elämän monet sävyt' kerron kaverini tarinan, joka jossain muodossa kuulostaa varmasti tutulta ja josta monella on jossain roolissa kokemusta. Miltä siis kuulostaa tiivis entisen narkkarin elämäkerta?

00:15 (Esa Kurkimaa, Pasi Derrida)

havunoksa
havunoksa Kuva: Esa Kurkimaa radio-ohjelmat

Kello 00.15, yyrit kemiallisen lomapäivän jälkeisenä yönä mudassa epätoivosi syvyyttä. Kello 00.15 rypööt lehtokotiloiden, leppäkerttujen, kaatuneiden tietokoneiden ylitse Keskustorin poikki kohti Kukkulaa. Kello 00.15, pientä rahinaa, risujen katkeilemisia, kuvittelua. Kello 00.15, kun ovi suljetussa seinässä sulkeutuu. Kello 00.15, silkan todellisuuden palava kirkkaus. Kuulkaa korpeimme kuiskintaa, kuulkaa luonto kulttuurin kontekstissa! Teoksen on toteuttanut lahtelainen Zeit unter Entstehung – Esa Kurkimaa (huokaukset, tuuli ja kotiintulo) & Pasi Derrida (pyykkikone, tietokone).

OMA PYSÄKKI (Janette Leino)

korkealta vuorelta otettu kuva kaupungista
korkealta vuorelta otettu kuva kaupungista Kuva: Janette Leino radio-ohjelmat

Olen Janette Leino ja minua inspiroi uudet ympäristöt ja matkustelu. Se, että päättää lähteä oman uteliaisuutensa perään, vaatii usein totutulta reitiltä poikkeamista. Koska meillä on vain tämä yksi elämän mittainen matka, on terveellistä kuunnella itseään ja miettiä, millaisia pysäkkejä matkan varrelle haluaa. Miettimään ja unelmoimaan ei kuitenkaan kannata unohtua liian pitkäksi aikaa, ettei matka pysäkkeineen vilahda ohi.

UUSI LELU - KAUHUKOLLAASI (Juho Nieminen, Suvi Nurmi)

lelu kurkistaa ikkunasta sisään
lelu kurkistaa ikkunasta sisään Kuva: Juho Nieminen, Yavni Bar-Yam radio-ohjelmat

Tatun vanhemmat ovat hyvin korkeasti koulutettuja. He ymmärtävät kuinka lapset tulee kasvattaa, jotta heistä kehittyy sivistyneitä ja huomaavaisia aikuisia. Tatun ei tarvitse vierailla Kiasmassa, sillä heidän kotinsa on tulvillaan kulttuuria. Jopa hänen lelunsa ovat ainutlaatuisia. Tatun kaverit sen sijaan joutuvat leikkimään tusinaleluilla, jotka ovat viihteen ja mainonnan tuputtamaa krääsää. Ne taatusti opettavat lapsille aivan vääränlaisia elämänarvoja. Kertoja: Dxxxa D / Musiikki: Otto V. Käsikirjoitus: Juho Nieminen / Äänitekniikka: Suvi Nurmi. Kollaasi pohjautuu Kevätpörriäiseen 2012.

UUNITUOREITA RAKENNUKSIA (Krista Kierikka)

kuvamanipulaatio, jossa leivontakulhossa liikennemerkki ja este
kuvamanipulaatio, jossa leivontakulhossa liikennemerkki ja este Kuva: Krista Kierikka radio-ohjelmat

Olen Krista Kierikka ja opiskelen visuaalisen journalismin maisteriohjelmassa Tampereen yliopistossa. Tampereen lukuisilla rakennustyömailla leivotaan tällä hetkellä paljon uutta. Tämä äänikompositio tutkii työmaiden ja keittiön äänien yhtäläisyyksiä.