Hyppää pääsisältöön

Yle Shortdox 2019 - Aiheena oma identiteetti

mies parvekkeella Helsingin kattojen yllä
mies parvekkeella Helsingin kattojen yllä Kuva: Pekka Luokkala radio-ohjelmat

Monen radiodokumentin aiheena on oma identiteetti ja siihen liittyen ei yhtään vähempää kuin elämän tarkoituksen pohtiminen.

Shortdox 2019 -kilpailuun osallistui yhteensä 52 teosta. Kategoriat ovat suuntaa antavia ja useat teokset sopivat moneen eri kategoriaan.

POHJOISEN POIKA STADISSA (Pekka Luokkala)

mies parvekkeella Helsingin kattojen yllä
mies parvekkeella Helsingin kattojen yllä Kuva: Pekka Luokkala radio-ohjelmat

Olen Pekka Luokkala ja opiskelen Laajasalon opistossa kirjoittavaksi toimittajaksi. Teokseni käsittelee aikaa, jolloin jouduin alituisen koulukiusaamisen uhriksi. Päihitin kuitenkin demonit ja vietän nyt onnellista elämää Helsingissä. Kaikesta voi onneksi selvitä, jopa kiusaamishelvetistä.

MAATA PITKIN MAAILMALLE (Anna-Maria Talvio)

tienviittoja
tienviittoja Kuva: Anna-Maria Talvio radio-ohjelmat

Jos rakastaa kulkemista – oikeastaan enemmän kuin perillä oloa – kannattaa lähteä kauas ja pitää huoli siitä, että matkustaa hitaasti. Päämääräksi viime joulukuussa valikoitui Thaimaa, jonne mentiin maata pitkin. Hyppää mukaan, nyt lähdetään matkaan!

PÄÄN KAAOS (Emma Tattari)

nainen metsätiellä
nainen metsätiellä Kuva: Emma Tattari radio-ohjelmat

Olen elänyt monenlaisten oireiden kanssa pienestä asti. Aikuisiässä sain ADHD-diagnoosin ja aloin vihdoin ymmärtää, mistä oireet johtuvat. Mielestäni diagnoosista ei puhuta tarpeeksi ja tämän äänidokumentin avulla haluan valaista ihmisille omien kokemusten kautta, millaista on elää ADHD:n kanssa. Olen 24-vuotias nainen ja opiskelen Laajasalon opistossa Crossmedian linjalla. Äänidokumenttia on tehty osana Laajasalon opiston äänidokumenttikurssia.

KONTRASTI (Kaisa Järvinen)

ranta, taustalla satamaa ja kaupunkia
ranta, taustalla satamaa ja kaupunkia Kuva: Kaisa Järvinen radio-ohjelmat

”Kontrasti” kertoo muutoksista sekä niiden aiheuttamista sopeutumisvaikeuksista ja ristiriidoista, kun odotukset ja todellisuus eivät kohtaakaan. Kontrasti tutun ja turvallisen sekä uuden ja vieraan välillä saattaa joskus määrittää kokemusta liikaa. Teos on dokumentti kokemuksistani ulkomaille muuttamisesta.
Olen mediaopiskelija ja dokumentti on tehty osana Laajasalon opiston dokumenttikurssia.

KRUUNU (Leif Hagert)

hieno sormus
hieno sormus Kuva: Leif Hagert radio-ohjelmat

Tämä on teos kansani historiasta, Suomen historiasta, mutta tätä et ole koulun oppitunneilla kuullut. Tämä on selviytymistarina, joka kulminoituu ylpeyteen. Teos on kunnianosoitus edellisille sukupolville, niille romaneille, jotka elivät kovan elämän, mutta eivät ole saaneet suurempaa kiitosta tai huomiota, jonka he olisivat ansainneet. Nimeni on Leif Hagert ja audiodokumentti on tehty osana Laajasalon opiston dokumenttikurssia.

MUN TARKOTUS (Marika Kilpinen, Roosa Kosonen)

kymmenen sentin kolikko pystyssä pöydällä
kymmenen sentin kolikko pystyssä pöydällä Kuva: Marika Kilpinen radio-ohjelmat

Ääniteos kertoo elämän valintojen vaikeudesta ja oman polun etsimisestä nuoren ihmisen näkökulmasta kiireisessä ja vaativassa nyky-yhteiskunnassa.

MIKÄ MÄ OON? (Iina Tossavainen)

henkilön omakuva
henkilön omakuva Kuva: Iina Tossavainen radio-ohjelmat

Olen 19-vuotias ja opiskelen tällä hetkellä Laajasalon opistossa. Teokseni “Mikä mä oon?” kertoo niistä rasistisista kohtaamisista ja ennakkoluuloista joita kohtaan adoptoituna lähes päivittäin.

MIKÄ MUSTA TULEE ISONA? (Hanna Kölli-Karhu)

lapsen piirustus
lapsen piirustus Kuva: Hanna Kölli-Karhu radio-ohjelmat

Yhteiskunnassamme nuorilta vaaditaan melko paljon jo hyvin varhain. Elämä ei ehkä mene niin kuin toivoisi, mutta ammatinvalinta on yksi mullistavimmista päätöksistä nuoren elämässä. Tukijoita ei kuitenkaan aina ole ruuhkaksi asti.

OMA VALINTA (Samuli Kuula)

alikulkutunneli
alikulkutunneli Kuva: Samuli Kuula radio-ohjelmat

Olen ympäriston tuote; 90-luvun laman lapsi, jonka lähtökohtana oli lähiö, rikkinäinen perhe, viina ja väkivalta. Elämä on täynnä valintoja, mutta onko se oma valinta? Vai tulemmeko tänne vain, kuin höyhen tuulessa, riippumattomina omasta suunnastamme...omasta minuudesta. Olemmeko kaikki lähtökohtiemme uhreja? Tekijä on Laajasalon opiston radiotoimittajalinjan opiskelija.