Hyppää pääsisältöön

Yle Shortdox 2019 - Dokumentaariset ja yhteiskunnallisia ja muita ilmiöitä tarkastelevat teokset

nainen makaa sängyllä
nainen makaa sängyllä Kuva: Pixabay radio-ohjelmat

Tämän ryhmän teoksissa tehdään havaintoja maailmasta, kerrotaan isoista ja pienistä ilmiöistä ihmisen tasolta.

Shortdox 2019 -kilpailuun osallistui yhteensä 52 teosta. Kategoriat ovat suuntaa antavia ja useat teokset sopivat moneen eri kategoriaan.

HETKESTÄ JOSSAIN VIERAASSA (Maria Mölsä)

kahvipannu nuotiolla
kahvipannu nuotiolla Kuva: Maria Mölsä radio-ohjelmat

Vuosi vaihtui ja yllätyksekseni löysin itseni keskeltä valtavaa punaista autiomaata kahden beduiinin kanssa. Olen 26-vuotias antropologi ja elokuva-alan opiskelija Helsingistä. Matkustan aina kun mahdollista ja matkoillani tallennan kulttuuria äänen ja kuvan keinoin. Tänä vihapuheen, valeuutisten ja sosiaalisen median ylivallan aikakautena kasvavat entistä tärkeämmiksi kuunteleminen, aidot kohtaamiset ja pysähtyminen hetkeen. Lyhyilläkin dokumenteilla voi raottaa jonkun toisen maailmaa ja luoda tähän epävakaaseen todellisuuteen hiukan lisää ymmärrystä - hiukan lisää hyvää. Suomenkielinen voiceover: Aleksander Rucidlo.

HISSI RIKKI (Pekka Halttunen)

ruutupaperille kirjoitettu Hissi rikki
ruutupaperille kirjoitettu Hissi rikki Kuva: Pekka Halttunen radio-ohjelmat

Pekka Halttunen on radion ja audion, äänimaisemien ja merisään ystävä Helsingistä. Tämä lyhytdokumentti kertoo siitä mitä tapahtuu kun helsinkiläisen viisikerroksisen kerrostalon hissi rikkoutuu kolmeksi kuukaudeksi. Dokumentin on tehnyt Pekka Halttunen ja tapahtumista kertoo Nina Kalland.

SAKSET (Sara Sumelahti)

nainen makaa sängyllä
nainen makaa sängyllä Kuva: Pixabay radio-ohjelmat

Rahalla saa kauneutta ja kauneudella saa hyvän elämän... Teos käsittelee kauneusleikkauksia ilmiönä fiktiivisen monologin ja todellisen haastattelun keinoin.

BROKE ME AND MADE ME (Henri Salonen)

miehellä toisessa kädessä termospullo ja toisessa tukku seteleitä
miehellä toisessa kädessä termospullo ja toisessa tukku seteleitä Kuva: Henri Salonen radio-ohjelmat

'Broke me and made me' on lyhyt radiodokumentti selviytymisestä ja pieni ikkuna Peter Pentzin elämään ennen ja jälkeen New Yorkin. Peterin rakastama kaupunki oli viedä järjen päästä, mutta myös lahjoitti jotain takaisin. Taustaa: Olin juuri muuttanut opiskelemaan New Yorkiin syyskuussa 2017, kun haahuillessani ympäri Greenpointin kaupunginosaa Brooklynissa törmäsin kadulla tavaroitaan myyvään Peteriin. Jäimme juttelemaan ja nauhoitin keskustelun puhelimellani. Oma alkuni kaupungissa oli ollut kaikkea muuta kuin helppo ja ehkä juuri siksi Peterin tarina puhutteli. Henri Salonen, vapaa toimittaja.

KAUSKILA (Anna Moriwaki, Mikko Solja)

metsä
metsä Kuva: Emmi Tulokas radio-ohjelmat

Lyhytdokumentti on koostettu Etelä-Karjalan museolle valmistetun audiosarjan osasta. Teos tutkii Kauskilan ruumiskalmiston nykyistä ja mennyttä äänimaisemaa. Olen äänisuunnittelija, työssäni minua inspiroi luontoon liittyvien äänien rekonstruointi, virheet ja poikkeamat. Äänisuunnittelu: Anna M, teksti Mikko Solja.

PALLO HALLUSSA (Karoliina Niemenkari, Laila Nieminen)

pöytäjalkapallopeli
pöytäjalkapallopeli Kuva: Karoliina Niemenkari radio-ohjelmat

Pallo Hallussa on Karoliina Niemenkarin ja Laila Niemisen 2018 HEO kansanopiston äänisuunnittelukurssilla työstämä äänidokumentti. Onko pöytäjalkapallon pelaaminen kuin lasten leikkiä? Haastateltavana Pöytäjalkapallon Suomen mestari Arttu Välimäki. Selostaja Matti Rantala, musiikki Kai Railanmaa.

VUODENAJAT (Marja Vehkanen)

kaksi pientä tyttöä meren rannalla
kaksi pientä tyttöä meren rannalla Kuva: Marja Vehkanen radio-ohjelmat

Lasten ääni on viime aikoina noussut esiin voimakkaammin ilmastokeskustelussa; he ovat tuoneet aikuisia kirkkaammin ja suoremmin esiin tunteet ja kiireen. Dokumentissa 6-vuotiaat Lumi ja Sonja esittävät havaintojaan muuttuvista kesistä ja lempivuodenajastaan talvesta. Pelottavien mielikuvien rinnalla heidän uppoutumisensa kauniisiin yksityiskohtiin voi kuulla toivon äänenä siitä, että sukupolvesta toiseen saataisiin todistaa rakkaiden vuodenaikojen saapuvan, koko upeudessaan.
Työskentelen radioalalla ja koen usein voimattomuutta ilmastonmuutoksen edessä. Ohjaus ja toteutus: Marja Vehkanen. Tekninen toteutus, äänisuunnittelu: Suvi Tuuli Kataja.

AVANTO (Tiina Ryynänen)

portaat avantoon
portaat avantoon Kuva: Tiina Ryynänen radio-ohjelmat

Olen 21-vuotias mediatuotannon opiskelija Metropolia Ammattikorkeakoulusta. Radiodokumenttini ”Avanto” on kertomus yhden ihmisen suunnittelemattomasta matkasta avantouinnin pariin.

PAJA (Matias, Miska, Ninni, Niina, Sina, Minna, Laura ja Helmi)

lapsen piirustus seinällä
lapsen piirustus seinällä Kuva: Kimmo Helen radio-ohjelmat

Silta-valmennus yhdistys ry:n Numa-pajalaisten pienryhmän kuunnelma siitä, mitä pajalaisten pään sisällä kuuluu, liikkuu ja tapahtuu pajan aamurutiinien aikana.