Hyppää pääsisältöön

Yle Shortdox 2019 - Draamadokumentit, parodiat

lehmän pää ihmisen ruumiissa
lehmän pää ihmisen ruumiissa Kuva: Matias Kylliäinen radio-ohjelmat

Dokumentaariseen ilmaisuun voidaan yhdistää fiktiiviisiä elementtejä. Tai sisältö voidaan viedä överiksi tai parodiaksi.

Shortdox 2019 -kilpailuun osallistui yhteensä 52 teosta. Kategoriat ovat suuntaa antavia ja useat teokset sopivat moneen eri kategoriaan.

RIISTANAUHOITE (Matias Kylliäinen)

lehmän pää ihmisen ruumiissa
lehmän pää ihmisen ruumiissa Kuva: Matias Kylliäinen radio-ohjelmat

Opiskelen toista vuottani Metropoliassa elokuva- ja tv-käsikirjoittamista, ja teen sketsimuotoisia kuunnelmia harrastuksena YouTubeen sekä SoundCloudiin. Kuunnelmat ovat loistava tapa saada mielikuvitustani esille, koska äänellä kaikki on mahdollista. Riistanauhoite sketsissä yhdysvaltalaisen metsästäjän riistanauhuri on napannut todisteen isojalan olemassaolosta. Asiasta reportoi paikallinen uutisohjelma Cow News.

UUTISKASTI (Juhani Hyvärinen)

linkkitorni
linkkitorni Kuva: Pixabay radio-ohjelmat

Uutiskasti: Ylihuomisen uutiset jo toissa päivänä! Uutiskasti: Faktapubissa on nyt happy hour - iso uutinen vain 3 euroa! Uutiskasti: Uutistaivaan kirkkaimmat faktähdet! Minä olen Juhani Hyvärinen, Uutiskastin pääfakta - lähetyksemme aiheita: Sotamuseossa on paljastunut useita vakavia juoksuhautojen hyväksikäyttötapauksia! Eduskuntatalon peruskorjauksessa puutteita - rakennus tarvitsee huomattavasti nykyistä enemmän koomisia elementtejä! Ja lisäksi kysymme: Kuka maksaa herneemme? Uutiskasti: Uutisvirran koukuttavimmat faktaperhot!

HELSINIGIN ENSIMMÄINEN PUHELINKIOSKI - MOKUMENTTIKOLLAASI (Juho Nieminen, Suvi Nurmi, Lyyti)

pienoismalli Tapiolan terveyskeskuksessa
pienoismalli Tapiolan terveyskeskuksessa Kuva: Juho Nieminen radio-ohjelmat

Helsinki tunnetaan maailmalla lokeistaan sekä Linnanmäen huvipuistosta. Mutta helsinkiläiset itse ovat ylpeitä puhelinkioskeistaan, etenkin siitä ihka ensimmäisestä. Tämä radiodokumentti kertoo Helsingin vanhimmasta yleisöpuhelimesta, joka vihittiin käyttöön muutama vuosisata ennen kaupungin perustamista. Teksti: Juho Nieminen & Kevätpörriäinen 2000, äänitekniikka ja editointi: Suvi Nurmi, alkutunnarin on säveltänyt sekä esittää Lyyti.

TIMMY (Matias Gustafsson, Ingrid Weckström)

piirros, kukkia ja ihmisen läpileikkaus
piirros, kukkia ja ihmisen läpileikkaus Kuva: Ingrid Weckström, Matias Gustafsson radio-ohjelmat

Tv Åbo (Matias Gustafsson och Ingrid Weckström) presenterar en intervju med Timmy som valt att leva fattig - världens hemligaste tv-kanal sänder i det finlandssvenska undermedvetna.

NELJÄN TÄHEN ILLALLINEN (Tuuli Teelahti, Saara Hakkarainen)

pihviateria lautasella
pihviateria lautasella Kuva: Tuuli Teelahti radio-ohjelmat

Olemme dokumentaarisen elokuvan opiskelijat Tuuli Teelahti ja Saara Hakkarainen. Radiodokumenttimme Neljän tähen illallinen kertoo oman mukavuusalueen rajojen ylittämisestä.