Hyppää pääsisältöön

Yle Shortdox 2019 - Omaa elämää ja ihmissuhteita pohdiskelevat dokumentit

ilmaisia halauksia tarjolla henkilöltä jolla on lehmän pää
ilmaisia halauksia tarjolla henkilöltä jolla on lehmän pää Kuva: Matti Kärki radio-ohjelmat

Oman elämän kautta voidaan kertoa tarinoita jotka saavat kuuntelijassa aikaan samastumisen reaktion. Taustalta löytyy jotakin yhteistä, yhteisyyden tunnetta.

Shortdox 2019 -kilpailuun osallistui yhteensä 52 teosta. Kategoriat ovat suuntaa antavia ja useat teokset sopivat moneen eri kategoriaan.

ERILAINEN JOULULAHJA (Markku J Riipi)

ohjelman tekijän kasvokuva
ohjelman tekijän kasvokuva Kuva: Markku J Riipi radio-ohjelmat

Olen media-alan kouluttaja ja freelancer-äänittäjä Keski-Pohjanmaalta. Erilainen Joululahja -dokumentti on tekijänsä omakohtainen kokemus siitä, kun sairastuu vakavasti ja äkillisesti.

MAISEMAN VAIHDOLLA ON MERKITYSTÄ (Pekka Halttunen)

mies esittelee kalasaalistaan
mies esittelee kalasaalistaan Kuva: Pekka Halttunen radio-ohjelmat

Tämä kuunnelma on tehty kalastusporukan viesteistä ja suunnitelmista, äänitteistä ja musisoinnista, jotka on yhdistetty kuunnelmaksi. Teemana on jokavuotinen kalareissu jonnekinpäin Suomea. Kuunnelman on koonnut Pekka Halttunen ja työryhmään kuuluivat Riku Ala-Pöllänen, Jussi Halttunen, Aarni Kivinen, Mika Jaatinen, Pasi Puukko, Hannu Salonpää ja Kimmo Suortamo.

VELVOLLISUUDENTUNTO (Samuli Reunanen)

ilmapallo kädessä
ilmapallo kädessä Kuva: Samuli Reunanen radio-ohjelmat

Perinteinen suomalainen sisu on ihailtavaa, mutta joskus se menee liiallisuuksiin. Pyrin tuomaan teoksessani omien kokemuksieni kautta esille liiallisen velvollisuudentunnon ongelmallisuutta.

PUUTTUVA SANA (Nina Schleifer)

vauva ja enkeli
vauva ja enkeli Kuva: Nina Schleifer radio-ohjelmat

Oman lapsen syntymä laittaa meillä useimmilla elämänarvot uusiksi. Vastuu pienestä ihmistaimesta nostaa onnen lisäksi pintaan myös menettämisen pelon. Olen Nina Schleifer, pieni osa sukupolvien ketjua – olen sisko, tytär, vaimo ja äiti. Olen joutunut kokemaan menetyksiä mutta päässyt myös nauttimaan läheisteni rakkaudesta. Tämä on tarinani. Teos on toteutettu osana Laajasalon opiston dokumenttikurssia. Se perustuu omakohtaisiin kokemuksiini, ja siinä käytetyn musiikin on soittanut pianolla tyttäreni Tiia Schleifer.

MITÄÄN RIKKOMATTA (Mia Sui)

viestejä kännykän näytöllä
viestejä kännykän näytöllä Kuva: Mia Sui radio-ohjelmat

Voivatko mies ja nainen olla parisuhteen kariutumisen jälkeen ystäviä? Mitä se vaatii ystävyksiltä, mitä tuumii ympäristö? Tällä ääniraidalla asiaa pohditaan miehen näkökulmasta ja yhden todellisen ystävyystarinan kautta.

SAANKO RAKASTAA? (Matti Kärki, Anne Al-Nasser)

ilmaisia halauksia tarjolla henkilöltä jolla on lehmän pää
ilmaisia halauksia tarjolla henkilöltä jolla on lehmän pää Kuva: Matti Kärki radio-ohjelmat

Tällä kilpailuteoksellamme haluamme kiinnittää kuulijoiden huomion nettideittailuun ja sen ominaispiirteisiin. Joillekin ihmisille nettideittipalvelut tuntuvat edelleenkin olevan kummajainen ja jopa häpeällinen asia. Suomessa on paljon yksinäisiä ihmisiä, joiden ei ole helppo löytää kumppania. Mielestämme nettideittailu on täysin normaali ja moderni tutustumistapa ihmisten välillä. Samalla toivomme dokumenttimme tavoittavan myös sellaisia henkilöitä, jotka turhaan loukkaavat vakavissa aikeissa deittipalveluissa kumppania etsiviä ihmisiä. Kohteliaisuus kunniaan!

KUN NUKUT, MINÄ VALVON (Suvi Tuuli Kataja)

naisen kasvot
naisen kasvot Kuva: Suvi Tuuli Kataja radio-ohjelmat

"Kun nukut, minä valvon" perustuu äänityksiini, joita teen niinä öinä, jolloin en saa unta. Se on yksinäinen ja humoristisen tummansävyinen äänipäiväkirja siitä, kuinka olen valveilla kun muut nukkuvat. Vaikka tapahtumat sijoittuvat keittiöön ja teoksen kuvaus on arkista, se liukuu lopulta aamuöiseen hetkeen, jolloin unettomuus voittaa musertavalla ylivoimalla.

TAKAPENKKI (Laura Karppinen)

auton alaosa, vähän kylkeä ja renkaat
auton alaosa, vähän kylkeä ja renkaat Kuva: Laura Karppinen radio-ohjelmat

Mustasukkaisuus, viha, ulkopuolelle jäämisen tunne, ja lopulta ymmärrys. Audiodokumentti Takapenkki kuvaa välähdyksenomaisen hetken automatkasta, jonka aikana koetaan suuria tunteita. Teos on toteutettu osana Laajasalon opiston audiodokumenttikurssia.