Radioesseet tarjoavat perusteltuja persoonallisia näkemyksiä maailmasta. Ne ovat puheenvuoroja, joskus provosoiva pamfletteja. Usein esseet ovat muodoltaan monologeja yhdistettynä äänimaailmaan.
Shortdox 2019 -kilpailuun osallistui yhteensä 52 teosta. Kategoriat ovat suuntaa antavia ja useat teokset sopivat moneen eri kategoriaan.
FAIJA HEI! (Jon Rauta)
Tiedän että menee hieman yli, mutta tahdoin että joku edes kuuntelee tämän.
ÄLÄ TEE KUTEN MINÄ (nimetön)
Miltä tuntuu, kun joku koskettaa sinua luvatta? Kuinka ajatuksesi juoksevat, kun fyysinen koskemattomuutesi rikotaan? Älä tee kuten minä on radioessee, joka pohtii näitä kysymyksiä omakohtaisen tositarinan kautta.
AIKA VOITTAA (Lassi Mäkinen)
Keski-iässä ajasta kehkeytyy tärkein mittayksikkö. Aika kulkee tasaisesti ja huomaamatta mutta rikkumattoman tasa-arvoisesti. Haluamme hallita aikaa, mutta se on hallintamme ulottumattomissa. Ajasta on niin ystäväksi kuin viholliseksi. Aika voittaa. Aina.
KYLMÄN HOHDE (Catharina Herlin)
Rakastan kylmää. Se rankaisee ja hivelee samaan aikaan. Se ajaa minusta esiin sen ytimen, josta en muuten ole edes tietoinen. Teokseni "Kylmän hohde" on kunnianosoitus sille suurelle voimalle, jota en pysty ymmärtämään, mutta jonka huomaan saan halutessani laskeutua ja eheytyä. Teoksen tekijänä on 29-vuotias helsinkiläinen mediaopiskelija, joka tasan vuosi sitten laskeutui elämänsä ensimmäistä kertaa avantoon ja vahingossa muutti elämänsä.
NATURE'S COURSE (Artlab)
Ihmisen osa luonnossa ei voi olla juuri nuken irtirevittyjä raajoja kummempi. Luonnossa, preerialla, ei ole teitä joista valita - on vain seurattava yksinkertaista, vääjäämätöntä sykettä. Suom.teksti Sanni Purhonen, engl. teksti Joonas Alapoti, äänisuunnittelu Jarmo Huhta, muusikko/lukija Joonas Alapoti, dramaturgi Kimmo Koskinen.
LÄNSIVÄYLÄ (Lassi Mäkinen)
Kantatie 51:n kainalossa sijaitsee Länsiväylä, moottoritie Helsingin ja Kirkkonummen välillä. Sitä pitkin sahaa kymmeniä tuhansia autoja vuorokaudessa. Rakastatko sinäkin omaa autoasi? Sukkuloitko sillä joka päivä töihin ja takaisin? Tiedätkö, paljonko hiilidioksidia päästelet?
USKO INSINÖÖREIHIN (Michaela Söderholm)
Audiodokumentti Usko insinööreihin kuvailee arjen haastavia hetkiä, jotka saavat pohtimaan omaa minuuttaan. Työ on tehty osana Laajasalon opiston äänityökurssia.
ASKEL ASKELEELTA (Juhani Laukkanen)
Tekijä harrastelee äänitteiden tekemistä. Tämä harrastus on perua jo 70-luvulta asti. Silloin ei ollut tietokoneita eikä digitekniikkaa. Silloin äänitettiin suoraan c-kasetille. Ensimmäiset äänitykset muistan tehneeni mamman kanssa virsiä laulellen. 80-luvulla tuli peräti 4-raitainen Fostex, mutta sekin analoginen, eli nyt sai tehdä c-kasetille neljälle eri raidalle. Se oli mullistavaa! Tänä päivänä äänitteiden tekeminen on lasten leikkiä. Itsellä on Pro Tools 9 ja sillä voi leikellä ja lisäillä efektejä kuin lapsi leluja siirrellen. Kilpailuteoksellani haluan kertoa omaa elämääni. Kuinka se on tähän asti mennyt, ja miten sen haluaisin päättyvän. En halua maata viimeisiä vuosiani paskavaipoissa toisten käänneltävänä. Haluan kaatua saappaat jalassa ja mieli kaikkein korkeimmalla. Siihen minulla on omat suunnitelmani, mutta siitä kerron ensi vuoden kilpailuteoksessani.
MUSIIKIN TAIKA (Mikko Sillfors)
Olen kulttuurintutkija ja harrastan monipuolisesti musiikkia. Soitan muun muassa eri bändikokoonpanoissa ja laulan kuoroissa. Dokumenttini käsittelee musiikin merkitystä itselleni ja ihmiselle ylipäänsä. Mitä musiikki on? Musiikin merkityksestä ei useinkaan puhuta, vaikka se on tärkeä osa niin ihmisten arkea kuin juhlaakin. Itselleni musiikki on tunteiden purkautumiskanava. Musiikki herkistää ja nostaa uudelle kokemisen tasolle. Musiikki myös yhdistää ihmisiä yli rajojen ja se sitoo aina nykyhetkeen, joka on ainoa, mikä viime kädessä on olemassa. Siinä on musiikin taika.
TIETEEN LOPPU (Manu Penttilä)
Olen 25-vuotias elokuvaäänen opiskelija Metropolia Ammattikorkeakoulusta. Teokseni Tieteen loppu käsittelee kirjailija Kersti Bergrothin (1886–1975) antroposofista maailmankuvaa. Teksti on alkujaan Bergrothin omaa, mutta olen vapaasti muokannut sitä; kääntänyt ruotsista suomeksi, muuttanut minä-muotoon sekä leikellyt ja yhdistellyt katkelmia eri teoksista. Ääniteokseni on siis auditiivinen tulkinta Bergrothin teksteistä ja vie kuulijansa toivottavasti lähemmäs kirjailijan kokemusmaailmaa.
TÄYDELLINEN KAHVI (Milla Pelkonen)
Monologi elämäntavasta, jossa kahvi ei ole vain kahvia.