Hyppää pääsisältöön

Avaruusromua: Sumutorvia, tuhkaa, aaltoja ja aavekaupungin ääniä

puiden latvoja sumussa
puiden latvoja sumussa sumu

"Yhtäkkiä tajusin, että tein kaiken aivan väärin", toteaa amerikkalainen säveltäjä Steve Moore.

"Pyrin aina luomaan jotakin, jolla ei ole alkua eikä loppua", kuvailee amerikkalainen elektronimuusikko Taylor Deupree.

"Tahdon kertoa äänillä samalla tavoin kuin elokuvaohjaajat kertovat kuvilla", selittää australialainen musiikintekijä Martin Kay.

"Musiikkini liittyy usein paikkoihin", sanoo kanadalainen säveltäjä Steve Naylor.

"Me emme tiedä luonnosta vielä juuri mitään", väittää japanilainen äänitaiteilija Yoshio Machida. Mutta mitä hän tarkoittaa sanoessaan, että "unohdus liittyy aineen ja ajan suhteeseen"?

Huhtikuun Avaruusromut tarjoavat outoja äänimaisemia, kummallisia ajatuksia ja omalaatuista musiikkia.


Outojen äänien jäljillä Simon Whethamin seurassa.

Sunnuntaina 7.4.2019 Avaruusromussa kuunnellaan paikkoja ja maisemia, ääniä ja tunnelmia, muistoja ja mielikuvia erilaisista paikoista. Käymme muun muassa iltatorilla Thaimaassa, syvällä viidakossa haaksirikkoutuneen lentokoneen jäänteillä ja Varoshan aavekaupungissa Kyproksella. Musiikkia esittävät Steven Naylor, Simon Whetham, Ravi Shardja sekä Yannis Kyriakides.

"Niin lineaarista kuin musiikki onkin", sanoo amerikkalainen musiikintekijä Taylor Deupree, "ajattelen kuitenkin aina sitä tehdessäni epälineaarisesti". Hän sanoo että me tarvitsemme rauhaa ja hiljaisuutta, aikaa ajatella, aikaa vain olla. 14.4.2019 Avaruusromussa kuunnellaan epälineaarista musiikkia ja päästään myös retrotunnelmiin ja ainakin symbolisesti teatterin lavalle. Musiikkia esittävät Taylor Deupree, Steve Moore, Manuella Blackburn, Ghost Time ja Stephan Mathieu.

"Joskus uusi teknologia luo enemmän kuin tuhoaa. Joskus se tuhoaa enemmän kuin luo", sanoi mediatutkija Neil Postman. Pääsiäissunnuntaina 21.4.2019 Avaruusromussa selaillaan kahta kirjaa, joilla on ikäeroa tasan 60 vuotta: Kai Ekholmin ja Jussi T. Kosken Pysähtymiskirjaa vuodelta 2013 ja Julian Huxleyn kirjaa Luova kehitys vuodelta 1953. "Viestinnän tarjonta on rajaton, mutta ihmisen kyky prosessoida on rajallinen", kirjoittavat Ekholm ja Koski. Musiikkia esittävät Twile, Vangelis, Brian Eno, Tomita, Frederik Rousseau, Mike Dickson ja Cluster.

Pop-ambienttia, taukoja ja muinaisia ääniä luostarisaarelta kuunnellaan Avaruusromussa 28.4.2019. Miltä kuulostaa, kun japanilainen sattumamusiikkia harrastava kaksikko yrittää esittää musiikkiaan lavalla? Tai kun klassisesti koulutettu kiinalaismuusikko yhdistää itää ja länttä? Toimiiko australialainen elektroakustinen elokuvamusiikki ilman elokuvaa? Miltä kuulostaa Lindisfarnen luostarisaarella koillisessa Englannissa, tai tarkemmin sanoen millaiselta siellä mahtoi kuulostaa 1300 vuotta sitten? Millainen laite on Buddha Machine? Musiikkia esittävät Gaston Arevalo, Illuha, Christiaan Virant, Mountain Black ja Chris Watson.

Avaruusromussa 5.5.2019 kuunnellaan, kuinka italialainen äänitaiteilija Luca Forcucci lumoutui sumutorvien äänistä Los Angelesissa. Kuullaan myös, kuinka australialainen Tattered Kaylor teki ääniä vedessä ja kuinka Seaworthy ja Taylor Deupree kuljeskelivat Sandy-hurrikaanin jäljillä jäisessä metsässä Yhdysvalloissa. Lisäksi japanilainen Yoshio Machida haluaa kertoa äänikollaaseillaan ihmeellisestä luonnosta.

 • Avaruusromua: Meri on vapauden symboli

  Metalliset kuulat ovat muistoja menneistä kokemuksista.

  Meren aallot lupaavat vaihtelua elämään. Ne lupaavat uusia asioita. Näin kertoo eräs unikirja meren symboliikasta. Metalli puolestaan symboloi unessa lujuutta ja päättäväisyyttä. Metalliset kuulat ovat muistoja menneistä kokemuksista, kertoo toinen kirja. Jokainen ihminen näkee vähintään kolme unta joka yö, sanovat unitutkijat. Kaikki näkevät unia, mutta kaikki eivät niitä muista. Unet puhuvat meille kuvin ja symbolein. Ja unet voivat myös muuttua musiikiksi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Arkielämän taistelusignaalit eivät anna meille rauhaa

  Pitkien vapaiden jälkeen moni kokee arjen taisteluna.

  Vanhoissa lännenelokuvissa saapuvan ratsuväen tunnusmerkki oli signaalitorvi, mutta nykyajan soturin ympärillä on paljon erilaisia signaaleja varoittamassa ja ohjaamassa.

 • Avaruusromua: Muuttaako kulttuuri koneita vai koneet kulttuuria?

  Uudet laitteet vaativat käyttäjiltään uusia asioita.

  Nykyinen tekniikka vaatii käyttäjältään enemmänkin tietoa kuin taitoa. Tietoa siitä, mitä täytyy tehdä ja missä järjestyksessä. Uudet laitteet vaativat käyttäjiltään uusia asioita, uudenlaista osaamista. Kun taito korvautuu tiedolla, meidän suhteemme tekniikkaan muuttuu. Pelkän käytön osaaminen ei ole lainkaan yhtä hauskaa kuin tekeminen, kirjoittaa professori Timo Airaksinen. Avaruusromussa kuunnellaan poimintoja vuoden 2019 ulkomaisesta musiikista. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri