Hyppää pääsisältöön

Avaruusromua: Sumutorvia, tuhkaa, aaltoja ja aavekaupungin ääniä

puiden latvoja sumussa
puiden latvoja sumussa sumu

"Yhtäkkiä tajusin, että tein kaiken aivan väärin", toteaa amerikkalainen säveltäjä Steve Moore.

"Pyrin aina luomaan jotakin, jolla ei ole alkua eikä loppua", kuvailee amerikkalainen elektronimuusikko Taylor Deupree.

"Tahdon kertoa äänillä samalla tavoin kuin elokuvaohjaajat kertovat kuvilla", selittää australialainen musiikintekijä Martin Kay.

"Musiikkini liittyy usein paikkoihin", sanoo kanadalainen säveltäjä Steve Naylor.

"Me emme tiedä luonnosta vielä juuri mitään", väittää japanilainen äänitaiteilija Yoshio Machida. Mutta mitä hän tarkoittaa sanoessaan, että "unohdus liittyy aineen ja ajan suhteeseen"?

Huhtikuun Avaruusromut tarjoavat outoja äänimaisemia, kummallisia ajatuksia ja omalaatuista musiikkia.


Outojen äänien jäljillä Simon Whethamin seurassa.

Sunnuntaina 7.4.2019 Avaruusromussa kuunnellaan paikkoja ja maisemia, ääniä ja tunnelmia, muistoja ja mielikuvia erilaisista paikoista. Käymme muun muassa iltatorilla Thaimaassa, syvällä viidakossa haaksirikkoutuneen lentokoneen jäänteillä ja Varoshan aavekaupungissa Kyproksella. Musiikkia esittävät Steven Naylor, Simon Whetham, Ravi Shardja sekä Yannis Kyriakides.

"Niin lineaarista kuin musiikki onkin", sanoo amerikkalainen musiikintekijä Taylor Deupree, "ajattelen kuitenkin aina sitä tehdessäni epälineaarisesti". Hän sanoo että me tarvitsemme rauhaa ja hiljaisuutta, aikaa ajatella, aikaa vain olla. 14.4.2019 Avaruusromussa kuunnellaan epälineaarista musiikkia ja päästään myös retrotunnelmiin ja ainakin symbolisesti teatterin lavalle. Musiikkia esittävät Taylor Deupree, Steve Moore, Manuella Blackburn, Ghost Time ja Stephan Mathieu.

"Joskus uusi teknologia luo enemmän kuin tuhoaa. Joskus se tuhoaa enemmän kuin luo", sanoi mediatutkija Neil Postman. Pääsiäissunnuntaina 21.4.2019 Avaruusromussa selaillaan kahta kirjaa, joilla on ikäeroa tasan 60 vuotta: Kai Ekholmin ja Jussi T. Kosken Pysähtymiskirjaa vuodelta 2013 ja Julian Huxleyn kirjaa Luova kehitys vuodelta 1953. "Viestinnän tarjonta on rajaton, mutta ihmisen kyky prosessoida on rajallinen", kirjoittavat Ekholm ja Koski. Musiikkia esittävät Twile, Vangelis, Brian Eno, Tomita, Frederik Rousseau, Mike Dickson ja Cluster.

Pop-ambienttia, taukoja ja muinaisia ääniä luostarisaarelta kuunnellaan Avaruusromussa 28.4.2019. Miltä kuulostaa, kun japanilainen sattumamusiikkia harrastava kaksikko yrittää esittää musiikkiaan lavalla? Tai kun klassisesti koulutettu kiinalaismuusikko yhdistää itää ja länttä? Toimiiko australialainen elektroakustinen elokuvamusiikki ilman elokuvaa? Miltä kuulostaa Lindisfarnen luostarisaarella koillisessa Englannissa, tai tarkemmin sanoen millaiselta siellä mahtoi kuulostaa 1300 vuotta sitten? Millainen laite on Buddha Machine? Musiikkia esittävät Gaston Arevalo, Illuha, Christiaan Virant, Mountain Black ja Chris Watson.

Avaruusromussa 5.5.2019 kuunnellaan, kuinka italialainen äänitaiteilija Luca Forcucci lumoutui sumutorvien äänistä Los Angelesissa. Kuullaan myös, kuinka australialainen Tattered Kaylor teki ääniä vedessä ja kuinka Seaworthy ja Taylor Deupree kuljeskelivat Sandy-hurrikaanin jäljillä jäisessä metsässä Yhdysvalloissa. Lisäksi japanilainen Yoshio Machida haluaa kertoa äänikollaaseillaan ihmeellisestä luonnosta.

 • Kertovatko suomalaiset rivot paikannimet enemmän nimien keksijöistä kuin itse paikoista?

  Suomen paikat on nimetty käyttäjien kokemuksien perusteella.

  Suomessa on 2944 paska-sanan sisältävää paikannimeä. Rivot paikannimet hihityttävät tai närkästyttävät kartanlukijoita. Miksi sukupuolielimet ja eritteet ovat olleet niin yleisesti nimeäjien käytössä? Paikkojen nimeäminen on perustunut yleensä joko kuvailemaan mitä ko. paikka muistuttaa muodoltaan, sen käyttökelpoisuuteen tai johonkin vahvaan kokemukseen paikassa.

 • Avaruusromua: Kuunnellaan jääleinikkiä!

  Miltä kuulostavat pohjoisen uhanalaiset kasvit?

  Onko kasveilla sielu? Muun muassa tätä pohti antiikin filosofi Aristoteles, ja oli sitä mieltä, että ei. Ei ole. Kasvit ovat kyllä eläviä, mutta eivät samalla tavoin kuin eläimet tai me ihmiset. Kasvit elävät erilaista elämää, selitti Aristoteles, ja puhui kasvisielusta ja sen luonteesta. Suomalainen Band of Weeds tekee musiikkia kasvien äänistä. Miltä kuulostavat pohjoisen uhanalaiset kasvit nuokkuesikko ja jääleinikki? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Lisää tilaa ajattelulle!

  Musiikkia, joka hengittää joogan tahtiin.

  Sana jooga on sanskriitin kieltä ja se tarkoittaa ihmisen ja kaikkeuden välistä yhteyttä. Muinaisen Intian joogit opettivat, että ihmisen kehon, tietoisuuden ja hengityksen välillä on yhteys. Joogaa harjoittamalla he pyrkivät tasapainoon: syvään keskittyneeseen tilaan, joka rauhoittaa kehon ja mielen. Musiikki on myös ollut keino etsiä sisäistä rauhaa ja tasapainoa. Musiikilla ja mietiskelyllä on pitkä yhteinen historia. Eikä ole mikään ihme, että musiikki ja jooga ovat kohdanneet monella taholla. Tapani Rinne tekee musiikkia, joka rauhoittaa ja antaa tilaa ajattelulle. Musiikkia, joka hengittää joogan tahtiin. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri