Hyppää pääsisältöön

Eduskuntavaalit huipentuvat tulosiltaan Ylen kanavilla

Piia Pasanen ja Matti Rönkä seisovat vierekkäin
Piia Pasanen ja Matti Rönkä seisovat vierekkäin Kuva: Jyrki Valkama / Yle Piia Pasanen,Matti Rönkä,Eduskuntavaalit 2019,Yle,eduskuntavaalit,Yle TV1

Eduskuntavaalit järjestetään 14.4.2019. Viimeinen viikko ennen vaalien tulosiltaa alkaa Radio Suomen vaalitentillä ja jatkuu täydellä teholla vaalipäivään ja ylikin.

Radio Suomen Suuri vaalitenttipäivä maanantaina 8.4.

Valtakunnallinen tentti kuullaan Radio Suomen keskipäivässä klo 10.40–12.00.
Vaalipiirittäiset tentit ovat vuorossa Radio Suomen illassa aluelähetyksinä klo 18.00–20.00. Poikkeuksena Helsingin vaalipiiri, jonka tentti lähetetään aluelähetyksenä klo 16.10–18.00.

Kaksikielinen vaalikeskustelu Yle Femillä maanantaina 8.4. klo 20–21.30

Yhdeksän eduskuntapuolueen puheenjohtajat ottavat yhteen Svenska Ylen kaksikielisessä vaaliväittelyssä. Puheenvuoroja jakavat Jonna Nupponen ja Marianne Sundholm.

Yle Puheen vaalitentit

Yle Puheen Politiikkaradion puheenjohtajien vaalitentit jatkuvat 12.4. saakka. Tenttijöinä toimittajat Tapio Pajunen ja Linda Pelkonen.

Tenttijärjestys:
Ma 8.4. Pekka Haavisto (vihr.)
Ti 9.4. Sari Essayah (kd.)
Ke 10.4. Jussi Halla-aho (ps.)
To 11.4. Petteri Orpo (kok.)
Pe 12.4. Sampo Terho (sin.)

Teemakeskustelu työstä ja sen merkityksestä tiistaina 9.4. klo 21–22.30

Miten entistä suurempi osa suomalaisista saadaan töihin? Millaisia keppejä ja porkkanoita tarvitaan työn murroksen keskellä? Yhdeksän aihepiiriin perehtynyttä eduskuntavaaliehdokasta keskittyy Yle TV1:llä työn ja toimeentulon kysymyksiin puolentoista tunnin ajan. Juontajina Sanna Savikko ja Jyrki Hara. Teemakeskustelu nähdään samaan aikaan viitottuna Yle Areenassa.

Yle Vaalisohva Remix

Mistä Yle Vaalisohvilla keskusteltiin? Suomalaiset kutsuivat eduskuntavaaliehdokkaita koteihinsa puhumaan politiikkaa. Kokosimme herkullisimpia hetkiä kotisohvilta. Nyt sohvasurffataan Suomea laidasta laitaan. Vaalisohva Remix -lähetys nähdään keskiviikkona 10.4. Yle TV1:llä klo 21.05. Kaikki vaalisohvat löytyvät Yle Areenasta.

Toinen suuri vaalikeskustelu TV1:ssä torstaina 11.4. klo 21–23

Yhdeksän eduskuntapuolueen puheenjohtajaa kohtaa suorassa, suuressa vaalikeskustelussa. Kaksi tuntia tiukkaa asiaa TV1:ssä klo 21 alkaen. Mikä puolueita erottaa? Mikä yhdistää? Mikä herättää keskustelua? Juontajina Seija Vaaherkumpu ja Sakari Sirkkanen. Seuraavan päivän uusinta nähdään viitottuna.

Nuoret keskustelevat Oodissa perjantaina 12.4.

Nuorten vaalikeskustelu 12.4. on suora lähetys Helsingin Oodi-kirjastosta, ja sen juontavat Ylen Perjantai-ohjelmasta tuttu Rosa Kettumäki sekä Matti Riitakorpi Kioskista. Ohjelmassa on tiukkaa keskustelua puolueiden nuorisojärjestöjen puheenjohtajien kesken tulevaisuuden Suomen suunnasta. Nuorten vaalikeskustelu näkyy suorana TV1:ssä ja Yle Areenassa klo 21.00–22.30.

Tulosilta huipentaa vaalit ja vaaliohjelmiston

Vaalien tulokset summataan tulosillassa 14.4. Se nähdään Yle TV1:llä, Yle Femillä ja kuullaan Radio Suomessa ja Yle Vegalla. Tulosilta viitotaan suorana.

Eduskuntavaalien voittajat ja häviäjät selviävät suorassa lähetyksessä, kun puolueiden puheenjohtajat kokoontuvat yhteisiin valvojaisiin ja kommentoivat tulosta tuoreeltaan. Juontajat Matti Rönkä ja Piia Pasanen analysoivat eduskuntavaalien tulosta asiantuntijoiden ja studiovieraiden kanssa. Tulosilta on paikalla vaalijännityksen ytimessä eduskunnan Pikkuparlamentissa, puolueiden omissa valvojaisissa ja ääneen pääsevät myös läpimenijät eri puolilta maata.

Tulosilta sunnuntaina 14.4. Yle TV1:ssä klo 19.30 alkaen, Radio Suomessa klo 19.50

Ylen aluetoimitukset seuraavat vaalituloksen valmistumista Radio Suomen ja Yle TV1:n tuloslähetysten osana sekä verkossa välittäen oman vaalipiirinsä tulokset ja tunnelmat.

Yle.fi seuraa ääntenlaskentaa ja vaalipäivän tapahtumia hetki hetkeltä. Sivustolta voi myös lukea teräviä analyyseja ja siirtyä Ylen tulospalveluun, jossa pääsee tarkastelemaan vaalitulosta monelta kantilta. Tulospalvelu kertoo reaaliajassa, ketkä ovat nousemassa eduskuntaan ja ketkä putoamassa, ja näyttää tulokset niin valtakunnan tasolla kuin yksittäisessä kunnassa tai kaupungissakin.

Niitä varten, jotka eivät jaksa valvoa vaali-iltaa, Aamu-tv, Ylen radiokanavat ja Yle.fi tarjoavat vaaleja seuraavana aamuna laajan koosteen tuloksesta ja vaali-illan dramaattisimmista hetkistä. Vaaleja analysoivat niin Ylen omat toimittajat kuin ulkopuoliset asiantuntijatkin.

Ruotsinkieliset vaalivalvojaiset su 14.4.2019 klo 19.50 Yle Teema Femillä, Yle Vegalla klo 19.52

Ketkä voittavat, ketkä häviävät? Svenska Ylen ruotsinkielisissä vaalivalvojaisissa seurataan ääntenlaskentaa ja analysoidaan eduskuntavaalien tulosta vaaliasiantuntija Göran Djupsundin, poliitikkojen ja muiden studiovieraiden kanssa. Katsojat voivat lähettää kommentteja ja esittää kysymyksiä svenska.yle.fi-nettisivujen kautta. Toimittajat: Anna Bäck, Carin Göthelid ja Peik Österholm.