Hyppää pääsisältöön

Liikaa muovia palaa yhä savuna ilmaan – Avuksi parempi pakkaussuunnittelu ja kuluttajien asennemuutos

kirsikkatomaatteja muovirasiassa
kirsikkatomaatteja muovirasiassa Kuva: Pixabay Yle Tiede,I love muovi

92 % suomalaisista on sitä mieltä, että on erittäin tärkeää saada mahdollisimman paljon materiaaleja kierrätykseen. Hyvä niin! Matka sanoista tekoihin olisi lyhyempi, jos muovipakkaukset olisivat paremmin kierrätettäviä ja jos me ihmiset oikeasti suosisimme kierrätysmateriaalista valmistettuja pakkauksia.

Euroopan Komissio julkisti äskettäin tavoitteeksi saada Euroopassa kaikki muovi kierrätyskelpoiseksi vuoteen 2030 mennessä. Tähän on vielä matkaa.

Parempi säilyvyys tarkoittaa usein huonompaa kierrätettävyyttä

– Kierrätyksen kannalta hyvä pakkaus on vain yhtä muovilajia ja väritön tai vaalea. Sellaisista muovipakkauksista saadaan parhaimman laatuiset raaka-aineet seuraavaan käyttöön, sanoo Joutsenmerkin asiantuntija Terhi Uusitalo.

Muovipakkauksen kierrätettävyys määräytyy isolta osalta pakkauksen suunnittelussa.

Polymeeri, muovien perusaine, on yksinkertaisimmillaan vain hiiltä ja vetyä. Mutta aivan tavallisissakin elintarvikepakkauksissa on usein monia erilaisia muovikerroksia, joiden ansiosta pakkaus suojaa paremmin esimerkiksi kosteudelta tai hapelta.

Monimateriaalisuus saattaa olla hyvä asia säilyvyydelle, mutta valitettavasti se myös vaikeuttaa kierrätystä. Hinta älypakkauksesta, jossa elintarvike säilyy viikkoja kaupan hyllyllä, on se, ettei sitä voi (yhtä helposti) kierrättää.

– Kierrätettävyys on kuitenkin vain kolikon toinen puoli, Uusitalo muistuttaa. Kierrätetyt materiaalit pitäisi saada myös käyttöön, jos haluamme oikeasti säästää resursseja ja pelastaa maailmaa.

Tehdään tästä trendi: harmaa on uusi valkoinen

Pakkaussuunnittelijoiden ensisijainen tavoite on lisätä myyntiä eli suunnitella sellaisia pakkauksia, joita me kuluttajat pidämme mahdollisimman houkuttelevina. Ja tässä päästään yhteen muovinkierrätyksen ongelmista:

– Värit, myös painovärit, tekevät uusiomateriaalista harmaata, mikä saa aikaan sen, että kierrätysmateriaalista valmistetut pakkaukset eivät ole kuluttajien silmissä yhtä houkuttelevia kuin neitseellisestä muovista valmistetut, Uusitalo selittää.
Kierrätysmuovin isompi läpilyöminen vaatii siis myös meiltä kuluttajilta asennemuutosta.

– Meidän pitää oikeasti nostaa kierrätys trendien kärkeen ja hyväksyä vähän eri näköisiä pakkauksia kuin mihin olemme tottuneet. Ja oikeastaan vaatia pakkauksiin kierrätettyä muovia.

muovipullon suu
Kierrätysmuovista valmistetut pakkaukset eivät ole kuluttajien silmissä yhtä houkuttelevia kuin neitseellisestä muovista valmistetut muovipullon suu Kuva: Yle / Johanna Reen Yle Tiede,I love muovi

Haasteena muovien sisältämät kemikaalit

– Jotta kierrätetystä materiaalista valmistetut muoviesineet olisivat turvallisia käyttää, niin meidän pitäisi hallita myös muovien kemikaalit nykyistä paremmin, Uusitalo lisää.

Muoviin lisätään mm. pehmentimiä, palonestoaineita, nanomateriaaleja, antioksidantteja ja mikrobien kasvua estävät aineita. Näillä lisäaineilla voidaan muokata muovien ominaisuuksia, mutta nekin saattavat vaikeuttaa kierrätystä ja heikentää uusiomateriaalin ominaisuuksia.

Muovi myös imee itseensä aineita. Siksi kierrätysmuovista ei voi tehdä esimerkiksi uusia elintarvikepakkauksia, vaan muovinkeräysastiaan heittämästäsi elintarvikepakkauksesta ei synny uutta pakkausta, vaan kukkaruukku tai terassilautaa.

Kuluttajilla pitäisi olla vaihtoehtoja

– Joutsenmerkki haluaa edistää kierrätysmuovien käyttöä, mutta esimerkiksi saatavuus on edelleen iso ongelma. Markkinoille tulee aina välillä erilaisia kierrätysmuovista valmistettuja pulloja tai vaikka meriroskasta valmistettuja pakkauksia, mutta valitettavan usein ne on yksittäisiä pilottihankkeita.

– Toivoisin, että me Suomessa päästäisiin näistä piloteista mainstreamiin aika pian. Eli että se olisi enemmän normi kuin poikkeus, että vaikka pesuainepullo sisältää jonkun verran kierrätettyä materiaalia, Uusitalo toivoo.

Mitä pitäisi tapahtua, että tähän päästäisiin? Ensinnäkin meidän kaikkien pitää alkaa lajitella muovia. Toiseksi kierrätettävyyden pitää olla jatkossa entistä keskeisemmässä roolissa pakkausten suunnittelussa. Kolmanneksi kierrätyslaitosten teknologioita pitää kehittää. Neljänneksi meidän kuluttajien pitää vaatia lisää kierrätysmuovia sisältäviä pakkauksia. Viidenneksi...

Terhi Uusitalo uskoo, että monin tavoin paras ratkaisu olisi muovin kemiallinen kierrättäminen.

– Siinä muovi hajotetaan takaisin molekyylitasolle eli tavallaan sulatetaan takaisin öljyksi, josta voidaan taas valmistaa uusia muoviesineitä. Tällaisia pilotteja on jo tehty. Ja jos se saadaan toimimaan isossa mittakaavassa, niin samalla voidaan erotella muovista myös epäpuhtaudet ja kemikaalit.

Juttu on julkaistu alunperin I love muovi -kampanjan yhteydessä keväällä 2019.

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.