Hyppää pääsisältöön

Prisma: Tutkimuskohteena rehellisyys – Onnistuuko viikko valehtelematta?

Kolme brittiä yrittää olla viikon valehtelematta.
Tubettaja Ehiz (vas.), pappi Ruth ja markkinointikonsultti Mo yrittävät olla viikon valehtelematta. Kolme brittiä yrittää olla viikon valehtelematta. Kuva: Thoroughly Modern Media Production / BBC Yle TV1,Prisma: Tutkimuskohteena rehellisyys

TV1 keskiviikkona 10.4.2019 klo 19.00 - 19.55, uusinta sunnuntaina 14.4. klo 10.00 ja maanantaina 15.4. klo 23.40, Areenassa

Epärehellisyys on olennainen osa ihmisluontoa. Arvioiden mukaan valehtelemme jopa yhdeksän kertaa päivässä.

Entä jos loisimme maailman, jossa ei voi valehdella? Pystyykö ihminen olemaan täysin rehellinen ja onko rehellisyys aina hyvä asia?

Kolme brittiä, pappi Ruth, markkinointikonsultti Mo ja tubettaja Ehiz, osallistuu uudenlaiseen tutkimukseen, jossa havainnoidaan valehtelua arjen keskellä. He yrittävät olla viikon valehtelematta kertaakaan.

Kolmikolle uudet valheenpaljastuslaitteet

Uraauurtavat eurooppalaiset psykologian asiantuntijat toteuttavat kokeen, jossa ei saa valehdella.

Testihenkilöt Ruth, Mo ja Ehiz varustetaan uusilla valheenpaljastuslaitteilla, joiden avulla tutkijat huomaavat, jos testissä valehdellaan. Tutkimusvälineisiin kuuluu rannesensori, joka havainnoin sykkeen ja hikoilun muutoksia.

Valehtelu lisää aivojen kognitiivista rasitusta, mikä voi vaikuttaa kehon liikkeisiin. Testihenkilöiden käyttämissä ainutlaatuisissa puvuissa on 17 kiihtyvyysanturia, jotka havainnoivat pienetkin liikkeet. Niiden avulla tutkijat erottavat valheen 82 prosentin tarkkuudella.

Tutkijat käyttävät apunaan myös kielianalyysiä, jolla etsitään valehtelun kielellisiä tunnusmerkkejä.

Minkälainen olisi maailma ilman valheita?

Ihminen saattaa valehdella, kun hän yrittää suojella itseään salatakseen jotain. Jätämme myös kertomatta asioita, jotka saattavat olla tärkeitä. Suhtaudumme vilppiin yksilöllisesti ja jokaisella on oma syynsä valehdella.

Kokeessa tutkitaan, mikä merkitys vilpillä on sosiaalisessa kanssakäymisessä. Onko valehtelussa henkilökohtaisia eroja? Miten valehteleminen vaikuttaa mielialaan ja miten se vaikuttaa ihmissuhteisiin?

Brittiläisessä Prisma-dokumentissa Tutkimuskohteena rehellisyys testataan rehellisyyden rajoja eri keinoin. Ruth, Mo ja Ehiz joutuvat pohtimaan omaa käyttäytymistään uudessa valossa. Olisiko maailma parempi vai pahempi paikka ilman valehtelua?

The Honesty Experiment. Tuotanto: BBC, Britannia, 2019.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.