Hyppää pääsisältöön

Jos teatterin pukuhuoneella olisi korvat, mitä se kuulisi? – Draamakomedia Melkein totta päästää katsojan kulissien taakse

Näyttelijättäret oven suussa uteliaina.
Heli Sutela, Emilia Sinisalo ja Hannele Lauri tähdittävät uutta draamakomediasarjaa. Näyttelijättäret oven suussa uteliaina. Kuva: Yle Hannele Lauri,Heli Sutela,Melkein totta

Teatterin pukuhuone on näyttelijöille levähdyspaikka, joka toimii usein myös näyttämönä teatterin sisäiselle draamalle. Mitä kaikkea pukuhuone kuuleekaan? Se selviää uudessa kotimaisessa draamakomediasarjassa Melkein totta.

Melkein totta on draamakomedia suomalaisen teatterin kulisseista. Sarjan pääosissa loistavat Heli Sutela, Hannele Lauri ja Emilia Sinisalo, jotka esittävät näyttelijättäriä kolmesta eri sukupolvesta. Naiset jakavat pukuhuoneen ja sen tuomassa turvassa ajatuksensa teatterin ja sen ihmisten tilasta.

– Teatteriin sijoittuvan sarjan tekeminen on ollut hauskaa ja helppoa – olenhan ehtinyt olla sen vaikutuspiirissä muutaman vuosikymmenen. Näyttelijättärien keekoilut ovat minusta aina olleet kiinnostavaa ja vitsikästä katsottavaa, ja ihanaa näyteltävää, sarjan käsikirjoittaja-näyttelijä Heli Sutela miettii.

Melkein totta vie katsojan sulkeutuneen esiripun taakse, kun tarinan keskiössä ja intohimoisissa keskusteluissa ovat milloin talouspaineet ja säästöt, milloin talviurheilulajien yhteensovittaminen teatteritaiteen kanssa. Keskeisessä roolissa ovat myös teatterissa kulloinkin esitettävät näytelmät. Klassikoiden ja modernien näytelmien aihepiirit peilaavat aina kunkin jakson teemaa teatterin värikkäässä arjessa.

Välillä draamakomediassa käsittelyssä ovat vakavammatkin aiheet, kun tarkasteluun joutuu sukupuolten välinen epätasa-arvo tai draama- ja komedianäyttelijöiden arvostuserot. Voiko olla vakavasti otettava draamanäyttelijä, jos lasten satunäytelmässä pehmeässä pupupuvussa lavalla loikkiminen olisikin salaa ihan kivaa? Entä mikä on ikääntyvän naisnäyttelijän arvo mieskollegaansa verrattuna?

Kevyempien aiheiden parissa viihdytään myös, kun mietitään, miten pyöritetään menestyksekästä pukudraamaa samaan aikaan hiihdon maailmancupin kanssa? Voiko näytelmän aikatauluttaa urheilun ympärille, siis ihan tosissaan?

Näyttelijättäret rivissä enkelinsiivet ja mustat pitsivaatteet päällään.
Melkein totta -sarjan näyttelijättäret antavat teatterille kaikkensa. Näyttelijättäret rivissä enkelinsiivet ja mustat pitsivaatteet päällään. Kuva: Yle Heli Sutela,Hannele Lauri

Hienovireisen komedian ja itseironiankin kautta teatterin arkea käsittelevä sarja on todellisten kokemusasiantuntijoiden käsialaa.

– Aihe on ainakin tekijöille tuttu, sillä laskimme, että taustatyöhön on käytetty aikaa yhteensä yli 100 vuotta, Heli Sutela toteaa.

Niin, ovathan sarjaa olleet tekemässä suomalaisen teatteri-, elokuva- ja tv-taiteen konkarit, jotka todella tuntevat alansa ainutlaatuisuuden, kauneuden ja myös ne ongelmakohdat, joista ammennetaan herkullista huumoria. Useista menestyselokuvista tunnettu Petri Kotwica on osa sarjan kolmen ohjaajan ryhmää. Elokuvaleikkaajana uraa tehnyt Kimmo Taavila sekä arvostettu teatterijohtaja Riku Suokas ovat muodostaneet yhdessä Kotwican kanssa tehokolmikon, joiden asiantuntemus näkyy sarjan jokaisessa käänteessä. Käsikirjoittajana on toiminut Heli Sutelan ja Riku Suokkaan lisäksi kokenut komediakäsikirjoittaja Heikki Syrjä.

Ei siis ihme, että näiden ammattilaisten käsissä kaiken komedian ja nokkelien kohtausten alta paistaa tekijöilleen tutun maailman kirkkain ydin; solidaarisuus kollegaa kohtaan, pitkien päivien ja pitkien tuntien aikana rakennettu ystävyys, ylpeys omasta työstä ja vilpitön rakkaus lajiin.

Melkein totta kokonaan Areenassa ja Yle TV1:ssä 13.4. alkaen.

Rooleissa nähdään Heli Sutela, Emilia Sinisalo, Hannele Lauri, Anna-Leena Sipilä, Ville Tiihonen, Eppu Salminen, Leena Uotila, Henry Hanikka, Markku Toikka, Marc Gassot ja Matti Onnismaa. Sarjan ovat käsikirjoittaneet Heli Sutela, Riku Suokas ja Heikki Syrjä. Ohjaajina Petri Kotwica, Kimmo Taavila ja Riku Suokas. Ohjelman on Ylelle tuottanut Aito Media Oy.

Keskustele