Hyppää pääsisältöön

Kun muovi oli muotia ja sitä oli kaikkialla

Muovi eli Suomessa nousukauttaan 1950–1960-luvuilla, kun se alkoi syrjäyttää lasia, metallia ja kiviainesta muun muassa käyttöesineissä. Muovin nousukautta on pidetty modernin kulutusyhteiskunnan syntymisen symbolina. Artikkelin yhteydessä olevissa ohjelmissa perehdytään muoviin ja sen moniin käyttötarkoituksiin monien vuosikymmenten aikana.

Muoviksi kutsutaan kemianteollisuuden valmistamia aineita, joiden teknisesti tärkeimpänä ominaisuutena on muovattavuus. Sodan ja pula-ajan koettelemusten jälkeen värit ja uudet materiaalit valtasivat suomalaiset kodit, joissa aiemmin oli totuttu skandinaaviseen funktionalismiin. Enää pelkkä esineen tarkoitus, käytännöllisyys ja edullisuus eivät olleet keskiössä. Kirkkaat värit ja pyöreät muodot vetosivat ihmisiin. Muotoiluun ja taideteollisuuteen vaikutti vahvasti myös pop-taide. Se ilmensi sitä valtavaa kulttuurista muutosta, joka yhteiskunnassa tapahtui, kun hyvinvointi ja kuluttaminen alkoivat olla osa ihmisen arkipäivää.

Sisustusarkkitehti Eero Aarnio on ollut muovin käytön edelläkävijä, joka on tehnyt muovista elegantteja sisustuselementtejä tuoleista valaisimiin. Aarnion vuonna 1963 ja 1968 suunnittelemista Pallotuolista ja Kuplatuolista tuli designklassikkoja. Aarnio kertoo ohjelmassa Myhäilevät muodot (2010), että muovi on ollut vastaansanomaton valinta juuri muovattavuutensa vuoksi.

Kokeilevuus ja irtiotto perinteestä on liitettu vahvasti muoviin. Kupla rannalla -ohjelmassa (1967) tutustutaan taidenäyttelyyn muoviteltassa, joka on yhdenlainen kokeilu taiteen siirtämisestä galleriasta lähemmäs yleisöä. Insinööri Yrjö Ronkan suunnittelemassa muoviteltassa esitellään Ahti Lavosen, Veikko Eskolinin, Vuokko ja Antti Nurmesniemen töitä.

Muovin käyttöä myös talojen rakennusmateriaalina kokeiltiin 1960-luvulla. Matti Suurosen suunnittelemia lentävän lautasen muotoisia Futuroksi nimettyjä loma-asuntoja ehdittiin tehdä eri puolilla maailmaa vajaat sata, ennen kuin niiden valmistaminen kävi öljykriisin seurauksena liian kalliiksi. Muovinen, myös ufo-talona tunnettu rakennus edusti 1960-luvun tulevaisuudenvisioita ja kokeellista arkkitehtuuria.

Muovi kaikissa mahdollisissa muodoissa oli kuuminta muotia, kun suomalaisen teollisuuden tuotteita esiteltiin Tampereen messuilla vuonna 1959 ja Helsingin suurmessuilla vuonna 1960 ohjelmassa Uusinta uutta (1960).

Muoviset Tupperware-tuotteet rantautuivat Suomeen Yhdysvalloista 1965. Joustava muovi soveltui hyvin elintarvikkeiden säilyttämiseen. Samalla rantautui myös kotimyyntikonsepti, jota esiteltiin ohjelmassa Kotona kaupataan (1969). Tähän myyntitapaan vaikutti myös se, että ilmatiiviin kannen paikalleen loksauttaminen vaati kuitenkin omat niksinsä. Näitä oppeja annettiin kotikutsuilla.

Muoviaika (1982) ja Näin syntyy säästölipas (1982) kerrotaan, mitä muovi on ja mistä sitä valmistetaan ja mitä muovista voi tehdä. Muovilajeja on erilaisia ja niillä on monelaisia ominaisuuksia sekä käyttötarkoituksia. Sukkahousuja, neulepuseroja, paitoja, polkupyörän renkaita, ämpäreitä ja monia muita arkisia käyttöesineitä valmistetaan teollisuusbensiinistä, joka puolestaan on raakaöljyn yksi yksi jalostusvaihe. Maailman öljynkulutuksesta muoviteollisuus käyttää kolme prosenttia.

Juttu on julkaistu alunperin I love muovi -kampanjan yhteydessä keväällä 2019.

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto