Hyppää pääsisältöön

Pelti rytisee ja nyrkit heiluvat – lähde tunnin tripille Venäjän vaarallisille teille

Dokumenttielokuva Road Movie on koostettu autokameroiden kuvaamasta videomateriaalista Venäjän teiltä. Katsoja saa eteensä heittelehteviä autoja ja arvaamattomia kaistapäitä jatkuvalla vyörytyksellä. Elokuvalla on paljon annettavaa etenkin opetusmielessä: älä tee näin, jos haluat päästä ehjin nahoin perille.

Dmitrii Kalašnikovin ohjaamassa Road Movie -dokumentissa kaiken saa nähtäväkseen kuin pelkääjän paikalta. Kaikki kuvamateriaali on kojelautakameroiden tallentamaa.

Tuulilasin eteen ilmestyy kuin tyhjästä villieläimiä, satunnaisia häiriköitä ja jopa laskuvarjohyppääjä. Vaarallisimmat kohtaamiset syntyvät, kun vastaan tai ohitse kiitää heittelehtivä ylinopeutta ajava auto.

Törpöt ovat dokumentin pääosassa

Yleisimmät Suomen maanteiden kuolemaan johtavat onnettomuudet ovat suistumisia tai kohtaamiskolareita. Näky on tuttu Venäjän teilläkin. Hirvittäviä vaaratilanteita syntyy etenkin järjettömistä ohituksista.

Joissakin tapauksissa on onni matkassa, kuten kolarissa, jossa vastaantuleva kuorma-auto törmää kääntyvän rekan kylkeen. Ilman turvavyötä ajava kuorma-auton kuljettaja sinkoaa tuulilasin läpi tielle jaloilleen vahinkoa ihmettelemään.

Oma lukunsa ovat onnettomuuspaikalta pakenijat. Eräs sulkuviivan välinpitämättömästi ylittävä kaahaaja palaa omalle kaistalleen ja törmää edessä ajavaan autoon suistaen tämän tieltä. Siitä piittaamatta hän jatkaa matkaansa ja ohittelua.

Tieraivo on tuttu liikenteen lieveilmiö Suomenkin teillä. Dokumentin kohtauksista voi saada vaikutelman, että itärajan takana ryhdytään helposti suoraan tekoihin ilman sanailua, jos joku tiellä liikkuja sattuu loukkaamaan omaa reviiriä. Paikalle saattaa jopa rynnätä puolisotilaallisen näköisiä köriläitä kurmottamaan ohittamista aikonutta autoilijaa.

Univormuihin pukeutuneita miehiä auton edessä tuijottaa tuulilasin läpi.
Nämä hymyttömät tielläliikkujat eivät tulleet toivottamaan turvallista matkaa. Univormuihin pukeutuneita miehiä auton edessä tuijottaa tuulilasin läpi. Kuva: Volia Films Road Movie

Tulta, jäätä – ja hyväsydämisyyttä

Vaaroja ja täydellistä tietämättömyyttä kohtaa dokumentissa tienvarsillakin, kuten eräällä talvisella huoltoasemalla, jossa autoaan tankkaava asiakas puuhastelee sytkärin kanssa. Jää epäselväksi, haluaako hän liekistä valoa vai lämpöä jään sulattamiseksi. Kemiallinen reaktio hätäännyttää naisen pahanpäiväisesti.

Liukkaus puolestaan tekee kepposet parivaljakolle, joka koettaa saada auton liikkeelle liukkaalla jäisellä pinnalla – kunnes tilanne karkaa käsistä.

Kaikki ei kuitenkaan ole rytinää, ryskettä ja tuulilasinsirpaleita. Matkassa on myös onnea ja hyvää tahtoa. Nuorelta Daša-nimiseltä naiselta jää laukku ja arvokasta omaisuutta taksiin, joka liukenee paikalta. Paikalle osuva mies auttaa naista tavoittamaan taksin ja saamaan omaisuutensa takaisin.

Dašan sekä Pašaksi esittäytyvän miehen ensikohtaaminen on kuin romanttisesta elokuvasta. Ehkä heidän yhteinen tarinansa on saanut jatkoa toisaalla nettivideoiden universumissa.

Uusi Kino: Road Movie on katsottavissa Areenassa 1.5.2019 asti.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua