Hyppää pääsisältöön

Sokeain kuunnelmapalkinnon 2018 sai Mielensäpahoittaja maailmalla -kuunnelmasarja ja Vuoden ääninäyttelijänä palkittiin Heikki Kinnunen

Kuvassa Heikki Kinnunen (Mielensäpahoittaja) ja Emilia Sinisalo (Rouva Insinööri)
Kuvassa Heikki Kinnunen (Mielensäpahoittaja) ja Emilia Sinisalo (Rouva Insinööri) Kuvassa Heikki Kinnunen (Mielensäpahoittaja) ja Emilia Sinisalo (Rouva Insinööri) Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu kuunnelmat,Mielensäpahoittaja,Tuomas Kyrö,Heikki Kinnunen,Emilia Sinisalo,radio (joukkoviestimet)

Näkövammaisten Kulttuuripalvelun Sokeain kuunnelmaraati on palkinnut vuoden 2018 parhaana kotimaisena kuunnelmana Tuomas Kyrön käsikirjoittaman ja Matti Ijäksen ohjaaman Mielensäpahoittaja maailmalla -kuunnelmasarjan. Palkinto julkistettiin perjantaina 5.4.2019.

Raadin perustelut:
Mielensäpahoittaja joutuu aivan uudenlaisiin tilanteisiin, kun matka kuolemaa tekevän veljen luo Fuengirolaan mutkistuu tuhkapilven vuoksi. Heikki Kinnunen tulkitsee sekä humoristisesti että lämpimästi vanhan jääräpään ajattelua ja toimintaa. Emilia Sinisalon oivallisesti tulkitsema Rouva Insinööri oppii näkemään matkakumppanissaan myös hämmentyneen ja apua tarvitsevan ikämiehen. Kuunnelman musiikkia ja äänisuunnittelua raati pitää erittäin onnistuneena.

Sokeain kuunnelmaraati valitsi toista kertaa myös Vuoden ääninäyttelijän. Palkinnon sai Heikki Kinnunen.
Raadin perustelut:
Heikki Kinnusen puhutteleva ja herkkäilmeinen ääni herättää kuulijassaan tunteen kuin esitys olisi tarkoitettu vain hänelle henkilökohtaisesti. Heikki Kinnusen työ vastanäyttelijän kanssa on koskettavaa. Näyttelijäntyön vaikuttavuus on inhimillisyyttä tulkitsevissa reaktioissa. Roolihenkilön koko persoonan esille tuominen pelkästään puheilmaisun keinoin on mitä vaativinta näyttelijän työtä. Sille raati haluaa antaa tunnustusta ja korostaa sen merkitystä draamatyöskentelyn koko kirjossa.

Mielensäpahoittaja maailmalla -kuunnelmasarja lähetettiin Yle Radio 1:ssä kesällä 2018. Kymmenenosaisesta sarjasta uusitaan kolmas jakso "Keihäs tanskalaisen sikalan seinässä" Yle Radio 1:ssä sunnuntaina 14.4.2019 klo 15.00. Jakson lisäksi kuullaan Tuomas Kyrön, Matti Ijäksen, Emilia Sinisalon ja Juha Pullin haastattelu.

Ohjaus: Matti Ijäs
Käsikirjoitus: Tuomas Kyrö
Dramaturgi: Antti Lehtinen
Äänisuunnittelu: Ari Mursula
Tuottaja: Pekka Ruohoranta.
Henkilöt:
Mielensäpahoittaja - Heikki Kinnunen
Rouva Insinööri - Emilia Sinisalo
Muusikko - Juha Pulli.

Kuvassa ohjaaja Matti Ijäs (vas.), äänisuunnittelija Ari Mursula, tuottaja Pekka Ruohoranta, näyttelijät Emilia Sinisalo ja Juha Pulli sekä käsikirjoittaja Tuomas Kyrö
Kuvassa ohjaaja Matti Ijäs (vas.), äänisuunnittelija Ari Mursula, tuottaja Pekka Ruohoranta, näyttelijät Emilia Sinisalo ja Juha Pulli sekä käsikirjoittaja Tuomas Kyrö. Kuvassa ohjaaja Matti Ijäs (vas.), äänisuunnittelija Ari Mursula, tuottaja Pekka Ruohoranta, näyttelijät Emilia Sinisalo ja Juha Pulli sekä käsikirjoittaja Tuomas Kyrö Kuva: Aatu Komsi, Näkövammaisten liitto kuunnelmat
 • Jumalanpalvelukset heinäkuussa

  Jumalanpalvelukset heinäkuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset heinäkuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.

 • Hartauspuhujat heinäkuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat heinäkuussa 2019

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta) Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Pyhyyden sanoittaminen on vaikeaa

  Lähes jokaiselle suomalaiselle jokin asia on pyhä.

  Kuuntelin radio-ohjelmaa pyhyydestä toukokuisena torstaina. Jäin miettimään, mitä pyhyys oikein on. Milloin viimeksi itse käytin sanaa pyhä tai kuulin jonkun toisen käyttävän sitä? Lähes jokaiselle suomalaiselle jokin asia on pyhä. Useimmille pyhiä asioita ovat rakkaus, läheiset ihmiset, rauha, turvallisuus, koti ja ihmisarvo.

 • Säveltäjät ja kirjoittajat tutkivat radioesseesarjassa energia- ja tavaratuotannon muutosta

  Kolmiosainen Tieto, valta, muutos -radioesseesarja

  Energia- ja tavaratuotantoon liittyvästä muutostarpeesta vallitsee maassamme kohtalainen yksimielisyys: molemmat on pantava uusiksi. Ongelma on kuitenkin laaja ja monimutkainen ja sitä tarkastellaan Yle Radio 1:ssä sunnuntaisin 19.5. - 2.6.2019 kuultavassa kolmessa radioesseessä. Kipukohtia: tietoa, valtaa ja muutosta tutkii kolme eri säveltäjää ja kirjoittajaa.