Luonto-Suomen kalaruokailta: herkkuja kalasta – sopasta citykukkoon
Luonto-Suomen suorassa lähetyksessä tarjoiltiin kalaruokia monessa eri muodossa. Juttu polveili savustusvinkeistä liemiresepteihin, mutta citykukko oli mainio yllätys. Asiantuntijavieraana studiossa oli keittiömestari Markus Maulavirta.
Maukkain kalaruoka syntyy tuoreista kaloista – olivat ne sitten ihan itse lähivesiltä pyydettyjä tai marketin tiskiltä noudettuja. Mistä tuoreen kalan sitten tunnistaa? Keittiömestari Markus Maulavirta antaa muutaman vinkin: heleänpunaiset kidukset, raikas tuoksu, kiiltävät silmät ja varsinkin lohikaloilla sateenkaaren värejä heijasteleva nahka.
Vanhoissa ruokakulttuureissa kalaa ei edes avattu ennen myyntiä, mutta nykyään ihmiset ostavat kalansa enimmäkseen fileinä, ja kalankäsittelytaidot ovat katoamassa. Kalastus ja kalaruuat kuitenkin kiinnostavat, ja Luonto-Suomen lähetyksen herkkureseptit ovat siitä hyvä esimerkki.
Japanilaiset muikut
soijaa
tuoretta inkivääriä
vehnäjauhoja leivitykseen
öljyä friteeraukseen
sokeria
väkiviinaetikkaa
Työvaiheet:
Laita muikut marinadiin, jossa on soijaa ja raastettua inkivääriä.
Leivitä marinoidut muikut vehnäjauhoilla ja friteeraa rapeiksi kuumassa öljyssä. Lopuksi kasta muikut kirpakkaan sokeri-etikka-soija -liemeen.
Vinkki: Marinoinnin tai jauhotuksen voi hyvin tehdä myös muovipussissa.
”Ei uskoisi syövänsä kalaa, mutta ei sen kalaruuan aina niin tarvitse kalalta maistuakaan.”
Keväthaukipullat
600 g haukea
1 dl pellavansiemenrouhetta
1 rkl sitruunapippuria
1 muna
1 dl kermaa
2 rkl hienonnettua tilliä
1 keskikokoinen sipuli
1 rkl sweet chiliä
suolaa
Työvaiheet:
Jauha haukifileet maksan ja mädin kanssa massaksi. Sekoita kaikki ainekset ja anna maustua noin tunti. Pyöritä haukipallerot ja paista voissa.
Sweet chili antaa makeutta ja terävyyttä.
Citykukko
2 ruisleipäpalaa (ei ihan tuoretta)
muikkuja sopiva määrä
pekonisiivuja
voita
suolaa ja pippuria
Työvaiheet:
Voitele leipäpalat. Lado pohjapalalle muikkuja kahteen kerrokseen.
Mausta, peittele muikut pekonilla ja laita kansipala päälle.
Kääräise leipä kahteen kertaan folioon ja paista pakettia 150 asteessa noin 2 tuntia. Kääntele puolen tunnin välein. Kukko on valmis, kun leipä on pehmennyt ja muikut kypsiä.
Vinkki: Samalla ohjeella voit valmistaa myös lanttukukon, kun korvaat muikut keitetyillä lantunpalasilla.
Citykukko nautitaan suoraan foliopaketista!
Maulavirran maukas kalasoppa
kotimaisia kaloja, punaisia ja valkoisia sekaisin
perunoita
purjoa
sipulia
perkeistä tehty kalaliemi
loraus kuohukermaa
suolaa ja pippuria
tilliä
laakerinlehti
Markus Maulavirta on yksinkertaisten makujen ystävä. Keittiömestarin perinteinen kalasoppa syntyy vain muutamasta perusaineksesta, mutta täyteläiseen makuun on silti omat niksinsä.
Työvaiheet:
Pyörittele kasviksia voissa pannulla 15-20 minuuttia, kunnes niihin tulee miellyttävä, pehmeä makeus. Lisää liemi. Kalanpalat lisätään vasta, kun keitto on muuten valmis. Nopea pyöräytys, loraus kermaa, voinokare, tilliä ja keitto on valmis!
Maulavirta suosii perinteistä: ei ruokakermaa eikä liemikuutioita tai fondeja, vaan aidot ainekset, mieluiten luomua.
Itsetehty liemi on kalakeiton sydän: Liemi valmistetaan kalojen perkeistä eli ruodoista ja päästä. Kidukset pois, nopea kiehautus, ja anna pulputtaa noin tunnin verran. Jäähdytä ja siivilöi.
Kun ainekset ovat kohdillaan, niin mausteita ei juuri tarvita.
Lisää kalaruokiin liittyviä asioita ja reseptejä: