Hyppää pääsisältöön

Muovinlajittelu on maailman helpoin kotityö – laitatpa jätteesi moderniin putkeen tai perinteisempään keräysastiaan, se käy käden käänteessä

Nainen laittaa muovisen jogurttipurkin muovinkeräysastiaan.
Nainen laittaa muovisen jogurttipurkin muovinkeräysastiaan. Kuva: Yle, Sini Vuorikivi muovijäte

Ota muovin lajittelu osaksi arkisia rutiinejasi! Kerää kaikki muovipakkauksesi ja vie keräysastiaan! Niin yksinkertaista se on. Pakkaukset on kätevintä koota esimerkiksi kaupan muovikassiin.

Lähes kaikki kodin pakkausmuovit sopivat keräykseen. Ainoastaan 03-merkittyjen PVC-muovipakkausten kohdalla kannattaa valpastua. Ne eivät sovi muovinkeräykseen. Onneksi PVC-pakkaukset ovat melko harvinaisia. Järkikin sanoo, että muovinkeräykseen ei saa laittaa vaarallisen aineen jäämiä sisältäviä pakkauksia, kuten moottoriöljykanistereita.

Jätteiden lajittelu helpointa uusissa kiinteistöissä

Helsingin uusissa kaupunginosissa, kuten Jätkäsaaressa ja Kalasatamassa lajittelu on helppoa. Kaikki jäte menee niin sanotusti putkeen.

Asunto osakeyhtiö Aikalisän seinustalla Jätkäsaaressa nököttää viisi keruupyttyä eri jakeille. Ne on sijoitettu lähelle taloyhtiön uloskäyntejä. Putkikeräysjärjestelmässä on omat lukitut keruupytyt jokaiselle jätelajille: sekajäte, biojäte, paperi, kartonki ja muovipakkaukset.

– Kotona minulla on neljä eri pakkausjäteastiaa jokaiselle jakeelle. Lisäksi kerään yhteen muovikassiin muovipakkaukset, kertoo taloyhtiön lajittelun puuhamies ja muovin kierrätyksen puolestapuhuja, toimitusjohtaja Erkki Laiho EhoPlace Oy:stä.

Asunto osakeyhtiö Aikalisän jätteidenkeräysputket löytyvät rakennuksen seinustalta pääoven vierestä. Keräyspisteet tyhjentävät itse itsensä, automaattisesti. Jätteet suhahtavat maan alla olevalle keräysasemalle, josta ne viedään kierrätykseen.
Asunto osakeyhtiö Aikalisän jätteidenkeräysputket löytyvät rakennuksen seinustalta pääoven vierestä. Keräyspisteet tyhjentävät itse itsensä, automaattisesti. Jätteet suhahtavat maan alla olevalle keräysasemalle, josta ne viedään kierrätykseen. Asunto osakeyhtiö Aikalisän jätteidenkeräysputket löytyvät rakennuksen seinustalta pääoven vierestä. Keräyspisteet tyhjentävät itse itsensä, automaattisesti. Jätteet suhahtavat maan alla olevalle keräysasemalle, josta ne viedään kierrätykseen. Kuva: Helena Raunio muovijäte

Putsaa pakkausmuovisi

Vietpä tyhjät muovipakkauksesi putkeen tai perinteisempään astiaan, ennen keräykseen laittamista ne kannattaa huuhtaista nopeasti kylmällä vedellä tai pyyhkäistä puhtaaksi. Se käy nopeasti ja näppärästi, suitsait! Keräykseen sopivat niin voirasiat, jogurttipurkit, pesuainepakkaukset kuin muovikassitkin.

Jos pakkaus on niin likainen, että tekisi mieli pestä se lämpimällä vedellä, voi ympäristön kannalta olla parempi laittaa se sekajätteeseen.

Muoviset korkit ja kannet kannattaa irrottaa pakkauksista ja laittaa muovinkeräysastiaan. Vinkiksi, että samanlaiset jogurtti-, viili- yms. muovipakkaukset voi laittaa sisäkkäin, mutta niiden sisälle ei saa laittaa esimerkiksi muovipussia, koska lajittelu tunnistaa vain ulkokuoren.

Tulevaisuudessa muovin musta väri ei ole enää kierrätyksen jarru

– Optinen lajittelu ei tunnista mustan muovin laatua ja “hylkää” sen, sanoo HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti. Silti mustat muovipakkaukset saa laittaa keräykseen. Lähivuosina otetaan käyttöön tekniikoita, joissa myös musta muovi pääsee mukaan kiertoon.

– Vuoden, kahden sisällä saadaan hiilenmustakin tunnistettua muovijalostamolla. Jo tällä hetkellä muovi saadaan eroteltua ja kierrätettyä, jos tuotteessa on 40 prosenttia muuta kuin mustaa väriä, Suomen Uusiomuovi oy:n toimitusjohtaja Vesa Soini sanoo.

Vaalea ja kirkas muovi kiertävät parhaiten. Puhdistus- ja lajitteluprosessit sekä pakkausten suunnittelu kehittyvät koko ajan. Uudet, prosesseissa tunnistettavat väripigmentit korvaavat jatkossa hiilenmustaa. Tällä hetkellä käytössä olevista pakkauksista noin 30 prosenttia ovat sellaisia, joita ei voida nykyteknologialla kierrättää.

Muovipussissa on granulaatteja, eli pieniä muovinappuloita. Granulaateista voi valmistaa uusia muovituotteita.
Muovipussissa on granulaatteja, eli pieniä muovinappuloita. Granulaateista voi valmistaa uusia muovituotteita. Muovipussissa on granulaatteja, eli pieniä muovinappuloita. Granulaateista voi valmistaa uusia muovituotteita. Kuva: Yle, Sini Vuorikivi muovijäte

Kiinteistökohtainen muovinkeräys yleistyy

Suomessa on tällä hetkellä tarjolla kiinteistökohtaista pakkausmuovin keräystä kahdeksan jätelaitoksen alueella, Suomen kiertovoima ry:n viestinnän asiantuntija Kaisa Halme kertoo.

– Joillain alueilla selvitetään elinkaaritarkastelulla pakkausmuovin keräämisen tapaa ja laajuutta.

Kiinteistökohtainen kerääminen yleistyy, koska jätehuoltomääräyksissä pakkausmuovien keräysvelvoite on yhä useamman jätelaitoksen alueella. Laajempi kerääminen varmasti kasvattaa muovipakkausten keräysmääriä jo tämän vuoden aikana.

Jos omasta kotipihasta ei löydy muovinkeräysastiaa, toinen vaihtoehto ovat kauppojen pihoissa ja muissa vilkkaissa kulkupaikoissa olevat Rinki-ekopisteet. Lisäksi osa kuntien jätelaitoksista täydentää Ringin ekopisteverkostoa. Lähin alueellinen muovinkeräyspisteesi löytyy täältä:

Pääkaupunkiseudulla muovipakkausten kiinteistökohtainen keräys on järjestetty kuntayhtymän eli HSY:n toimesta lähes 3,5 vuoden ajan. Keräys on laajentunut tasaisesti, vaikka onkin toistaiseksi vapaaehtoista.

Kuluttajilta kerätty muovipakkausjäte ohjataan Fortumin muovijalostamoon Riihimäelle. Muovipakkaukset lajitellaan optisesti, murskataan, pestään ja kuivataan. Lopputuotteita ovat granulaatit eli muovirakeet. Rakeista voidaan valmistaa esimerkiksi muovikalvoja ja -pusseja sekä putkia. Prosessiin kelpaamaton materiaali päätyy polttoon, eli energiaksi.

Kauhakuormaajan kauha ottaa muovia kasasta Riihimäen muovinjalostamolla.
Kuormaajan kauha ottaa muovia kasasta Riihimäen muovijalostamolla. Kauhakuormaajan kauha ottaa muovia kasasta Riihimäen muovinjalostamolla. Kuva: Yle muovijäte

Pakkausmuovien tuottaja maksaa jätehuollon kustannukset

Muovipakkauksien kierrätys koskee tuotteita, jotka on käytetty myytävän tuotteen pakkaamiseen. Siksi tyhjänä ostettu pakasterasia on muovituote, joka kuuluu sekajätteeseen.

Muovituotteiden valmistajat ja maahantuojat ovat velvollisia järjestämään jätehuollon kustannuksellaan, kun tuotteet poistetaan käytöstä. Sama tuottajavastuu koskee pakkausmuovin lisäksi monia muitakin materiaaleja, kuten paristoja, akkuja, pahvia, kartonkia, paperia, lasia, metallia, puuta.

Suomen Uusiomuovi Oy on muovipakkausten virallinen tuottajayhteisö, jonka tehtävä on vastata yli 2300 yrityksen tuottajavastuun toteutuksesta.

– Yritysten on hoidettava palvelut niille kuluttajille ja yrityksille, jotka käyttävät heidän muoviin pakattuja tuotteita, sanoo Suomen Uusiomuovi Oy:n toimitusjohtaja Vesa Soini.

Vastuullisuuden ratkaisee se, kenen tuotemerkistä on kyse: jos elintarviketeollisuusyritys tuo pakattuja tuotteita markkinoille omalla brändillään, niin teollisuus on vastuullinen tuottaja.

Jos taas kauppa tuo myyntiin tuotteen omalla kaupan merkillään, niin kaupalla on tuottajavastuu.

Teksti: Helena Raunio

Juttu on julkaistu alunperin I love muovi -kampanjan yhteydessä keväällä 2019.