Hyppää pääsisältöön

Tyttären sairaus sai Tara Langen hurahtamaan vihermehuihin – oma suosikki on "nurmikkolitku"

Tara Lange pitelee vihanneksia ja hedelmiä sisältävää astiaa käsissään.
Tara Lange valmiina vihermehun puristamiseen. Tara Lange pitelee vihanneksia ja hedelmiä sisältävää astiaa käsissään. Kuva: Yle / Inkeri Kuisma Radio Suomen Ilta,Tara Lange,vihermehu

Tara Lange on satojen vihermehureseptien nainen. Lapsilleen hän surauttaa vihermehuiksi kaikkia sellaisia kasviksia, joita perhe ei muuten söisi, eli vaikkapa fenkolia, palsternakkaa ja selleriä.

Noin viisi vuotta sitten Hollywood-tähdet ja muut julkkikset menivät sekaisin vihermehuista. "Drink your greens" kehotettiin monessa julkaisussa, ja lauseen kirjoittaminen hakukoneeseen tuo nopeasti yli kolme miljoonaa tulosta.

Suomeen saapuessaan ilmiö näkyi katukuvassa, kun kauppakeskuksiin pulpahteli mehubaareja, joista ohikulkija voi napata terveysjuoman mukaansa.

Kuten kaikki muoti-ilmiöt, mehutkin olivat pinnalla aikansa, sitten kohina aiheen ympärillä tasaantui. Monen suomalaisen kahvallisiin lasituoppeihin mehut kuitenkin hiipivät jäädäkseen.

Villiyrteistä tehty "nurmikkolitku" on ärtsy herkku

Yksi mehuihin hurahtaneista on Tara Lange, satojen vihermehureseptien nainen. Hänen omaan suosikkimehuunsa ainekset löytyvät kesäisin kotipihasta. “Nurmikkolitku” on makupaletin ärtsyimmästä päästä.

– Odotan kovasti, että villiyrtit kasvavat. Pääsen keräilemään kaikkea mahdollista pihalta, puristan niitä lasin pohjalle – sinne tulee ihan muutama sentti. Sitten täytän loput joko kookosvedellä tai vedellä.

Langen mukaan villiyrttikurssilla pääsee hyvin alkuun, jos haluaa mehustaa kotipihan antimista jo heti alkukesästä.

– Voikukka, nokkonen ja siankärsämö ovat helppoja tunnistaa ja kerätä. Koivunlehdistä ja mustaherukan lehdistä tulee mieletön vivahde mehuihin!

Oranssia mehua valmiina mehulingon vieressä.
Haastattelun aikana puristetusta vihermehusta tuli oranssia, koska siinä käytettiin paljon porkkanaa. Oranssia mehua valmiina mehulingon vieressä. Kuva: Yle / Inkeri Kuisma Tara Lange,selleri,omena,mehut,Radio Suomen Ilta,mehulinko

Tyttären sairaus sai etsimään apua mehustamisesta

Tara Lange on kirjoittanut mehustuksesta monta kirjaa ja luotsaa Facebookissa suosittua Juice Finland -ryhmää. Hän luennoi hyvinvoinnista ja mehustuksesta ympäri Suomen, mutta mehustaja hänestä tuli sattuman kautta.

Lange alkoi mehustaa perheelleen noin kuusi vuotta sitten. Harrastuksen aloittamista vauhditti tyttären sairastuminen ja kortisonilääkityksen hurjat sivuvaikutukset.

– Halusin tarjota sairastuneelle lapselleni terveellistä vatsantäytettä turvallisista luonnon antimista.

Hän uskoo, että vihermehujen ansiosta kortisonilääkityksen aiheuttama syömishimo tasaantui ja nokkosrokko hellitti.

Nykyään Langen perheessä ei mehusteta enää joka päivä, mutta silti mehut ovat menossa mukana.

– Lapset tietävät, että jos syödään paljon herkkuja ja katsotaan leffaa, niin seuraavana päivänä juodaan sitten mehut. Ja jos on vähänkään tulossa kipeäksi, niin mehulinko alkaa laulaa, Lange naurahtaa.

Faktalatikko: Mitä vihermehu on?

Vihermehu tehdään mehulingolla tai -puristimella tuoreista (yleensä luomuista) raaka-aineista.

Joskus mehu on kuitenkin keltaista tai oranssia, raaka-aineista riippuen.

Hedelmillä saadaan mehuun makeutta. Kasvisten ja hedelmien suhteet voivat Langen mukaan olla esim. 80/20 tai 70/30.

Vihermehu ja smoothie ovat erilaisia

Omena päivässä pitää lääkärin loitolla. Vanha viisaus, jota Langekin tavallaan noudattaa. Jos ei halua syödä raakoja kasviksia puolta kiloa päivässä, niin ne voi mehustaa.

Mehut eroavat smoothieista. Jälkimmäisissä ainesosat sekoitetaan yhteen puristamisen sijaan.

Langen perheessä surrutellaan kumpiakin. Raa’at kasvikset mehuksi ja hedelmät ja marjat smoothieiksi.

Kovakuituiset, kuten inkivääri, selleri ja lehtikaali, ovat Langen mukaan sopivia mehuun. Silloin suolistoon päätyy vain pehmeitä kuituja.

– Totta kai kuidut ovat terveellisiä, mutta kun juot vihermehun aamulla, niin vatsa ja suolisto saavat lepoa. Sen jälkeen voit syödä kuitua vaikka koko loppupäivän, hän kertoo elintavoistaan.

Laseissa oranssia mehua.
Laseissa oranssia mehua. Kuva: Yle / Inkeri Kuisma mehut,Tara Lange,vihermehu

Kotona mehustetaan vain niitä kasviksia, joita ei muuten syötäisi

Kaikkia vihanneksia ja hedelmiä ei Langen perheessä pujoteta mehulinkoon.

– Kotona lapset syövät omenaa ja porkkanaa, joten niitä ei meillä mehusteta. Mehustetaan vain niitä, mitä emme syö eli fenkolia, palsternakkaa, selleriä eli sellaisia, mitä en saisi ikinä lapsia syömään.

Lange tuntuu suhtautuvan ravintoon ja ravitsemukseen rakkaudella. Hän kehottaa ihmisiä rohkeasti kokeilemaan ja kuulostelemaan, miltä mehujen juonti itsestä tuntuu ja millaiset mehut itse kullekin sopivat.

Jos vihermehut ja vihersmoothiet olivat pinnalla viisi vuotta sitten, mistä mehupiireissä nyt kohistaan?

– Selleristä… Kaikki tuntuvat seonneen sellerimehusta, Lange hymähtää.

Hän muistuttaa, että vihermehujen juominen kannattaa aloittaa maltilla ja omat allergiat huomioiden. Mehuista saa iloa ja väri arkeen.Kuuntele Tara Langen ja Riikka Porttilan intohimoinen keskustelu vinkkeineen Areenassa.Lue lisää aiheesta:
Luulitko, että smoothie on yksinomaan terveellinen juoma? – "Pitäisi suhtautua hampaita kuluttavina tuotteina"

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi