Hyppää pääsisältöön

Voivatko pankit tuhota yrityksiä? Ainakin Britanniassa näin on käynyt – yksi pankkien kuoppauslistalle joutuneista oli suomalainen elektroniikkavalmistaja Elcoteq

Royal Bank of Scotland, Lontoo
Royal Bank of Scotland on yksi Britannian suurimmista pankeista. Royal Bank of Scotland, Lontoo Kuva: EPA / AOP MOT,Lontoo,Elcoteq,Royal Bank of Scotland

Euroopan suurpankkehin kuuluva Royal Bank of Scotland on jäänyt kiinni asiakkaidensa tietoisesta vahingoittamisesta. Skandaalia on puitu Britanniassa vuosien ajan. Yksi RBS:n asiakkaista oli Elcoteq.

Yritysten ja niitä rahoittavien pankkien suhde voi olla hyvinkin ristiriitainen: kaikki mikä on hyväksi pankeille, ei aina ole hyväksi niiden asiakasyrityksille – ja päinvastoin. Joskus suhde muuttuu myrkylliseksi, ja pankeista tulee yritysten vihollisia.

Suuressa mitassa näin on käynyt varsinkin Britanniassa, jossa maan suurimpiin pankkeihin kuuluva Royal Bank of Scotland RBS on jäänyt kiinni asiakkaiden vahingoittamisesta. Vaikutukset ovat tuntuneet Suomessa saakka.

Lyhenteet

RBS = Royal Bank of Scotland
GRG = Global Restructuring Group, RBS-pankin saneerausyksikkö
FCA = The Financial Conduct Authority, finanssivalvonta

Britannian finanssivalvonta The Financial Conduct Authority tutki pankin saneerausyksikön toimintaa 2007 alkaneen finanssikriisin aikana ja sen jälkeen. FCA:n raportin mukaan saneerausyksikkö asetti laajamittaisesti ja järjestelmällisesti asiakkailleen kohtuuttomia ehtoja.

Osa saneerausyksikön hoiviin päätyneistä yrityksistä kertoi, että pankki pakotti ne konkurssiin ja myi sitten kaiken myytäväksi kelpaavan sijoittajille.

– 16 000 yritystä joutui saneerausyksikköön, ja vain hyvin harva selvisi, sanoo MOT:lle yrittäjä ja konservatiivipuolueen kansanedustaja Kevin Hollinrake.

– Noiden yritysten kohtelu oli skandaali. Ja sen teki meidän kaikkein luotetuin pankkimme.

Hollinrake johtaa eri puolueiden kansanedustajista koostuvaa ryhmää, joka yrittää luoda sääntöjä reilulle pankkitoiminnalle.

Palkkiojärjestelmä rohkaisi vahingoittamaan yrityksiä

Alan Tilley toimii hallituksen puheenjohtajana vaikeuksiin joutuneiden yritysten konsultointiin erikoistuneessa BM&T-yrityksessä Lontoossa. Hän kertoo, että RBS-pankki teki virheitä saneerausyksikköä rakentaessaan.

– Pankki laittoi saneerausyksikköön paljon kokemattomia ihmisiä. Sitten pankki otti käyttöön palkkiokulttuuurin, joka rohkaisi näitä ihmisiä pikemminkin vahingoittamaan kuin tervehdyttämään asiakasyrityksiään, Tilley sanoo MOT:lle.

Tilley kirjoittaa blogissaan, miten sanerausyksikön työntekijät ”tuhosivat usein vielä elinkelpoisia yrityksiä työntekijöiden, vakuudettomia lainoja antaneiden ja omistajien sekä koko kansantalouden kustannuksella”.

Alan Tilley
Yrityssaneerausyhtiö BM&T:n hallituksen puheenjohtaja Alan Tilley Alan Tilley Kuva: Henrik Leppälä / Yle MOT,Alan Tilley

Mitchellin yritys joutui saneerausyksikön kohteeksi

Yksi RBS:n saneerausyksikön uhriksi joutuneista yrityksistä oli kosketusnäyttöihin ohjelmistoja valmistanut brittiläinen Torex Retail. Pankki otti reilut kolme tuhatta henkeä työllistäneen yrityksen haltuunsa, ajoi velkasaneeraukseen ja myi yhdysvaltalaiselle sijoitusyhtiölle Cerberus Capital Managementille.

Torexia velkasaneeraukseen saakka johtanut Neil Mitchell kertoo, että myyntihinta vastasi yhtiön lainojen määrää. Osakkeenomistajat ja muut rahoittajat jäivät nuolemaan näppejään.

Mitchellin mukaan RBS:n saneerausyksikön toimintatapa on selkeä.

– Yksikkö ottaa yrityksen kohteekseen, seuraa sitä, ottaa liiketoiminnat valvontaansa, laittaa omat johtajat hallitukseen, perii kohtuuttomia järjestely- ja valvontapalkkioita sekä nostaa korkoja. Se hakee minkä tahansa tekosyyn päästäkseen mukaan yrityksen päivittäiseen toimintaan niin, että se ymmärtää yksityiskohdat paremmin – voidakseen valmistaa yrityksen myytäväksi, hän kertoo MOT:lle.

Neil Mitchell
RBS-pankin toimia penkova Neil Mitchell Neil Mitchell Kuva: Henrik Leppälä / Yle MOT,Neil Mitchell

”Viranomaiset sulkivat silmänsä”

Neil Mitchellin mukaan saneerausyksikön edustajat korostavat aluksi tulleensa auttamaan yritystä ja löytämään sille lisärahoitusta.

– Se, mitä he eivät kerro, on kätketty tavoite, todellinen tavoite: pankin lainaamien varojen hamuaminen takaisin.

Mitchellin mukaan pankin murtamaksi päätyneitä yrityksiä voi olla jopa kymmeniä tuhansia.

– Toiminta ei selvästikään ollut virhe, se oli järjestelmällistä ja organisoitua. Joidenkin mielestä kyse oli järjestelmällisestä rikollisuudesta. Ylin johto tiesi siitä, pankin hallitus tuki sitä. Viranomaiset sulkivat silmänsä. Kyseessä oli liiketoimintamalli.

Myös Elcoteq päätyi RBS:n sanerausyksikköön

Neil Mitchell kertoo löytäneensä viime aikoina viitteitä siitä, että saneerausyksikkö toimi myös muualla kuin Britanniassa. Yksi saneerausyksikön hoiviin joutuneista yrityksistä oli suomalainen elektroniikkayhtiö Elcoteq, joka ajautui konkurssiin 2011. MOT kertoo Elcoteqin tarinan maanantaina 8.4. verkkojutussa ja tv-ohjelmassa.

It-alan taustansa ansiosta Mitchell tuntee Elcoteqin tarinan. Hänen mukaansa Elcoteq joutui RBS:n murskaamaksi samalla tavalla kuin tuhannet muut yritykset.

– Kyse on samasta järjestelmällisestä toimintatavasta, hän sanoo.

Mitchellin mukaan RBS määräsi Elcoteqille muiden kohteiden tapaan valvontamaksuja, järjestelymaksuja ja yhä korkeampia korkoja. Pankki vaati vaihdoksia yrityksen hallitukseen ja edellytti, että hallituksen jäsenet äänestävät aina pankkien tahdon mukaisesti.

Royal Bank of Scotland on Englannin pankkimaailmassa aivan omassa sarjassaan.― Hannu Krogerus

Pankin toiminta ”muistuttaa anarkiaa”

Elcoteqin viimeisen hallituksen varapuheenjohtaja Hannu Krogerus kuvailee RBS:n toiminnan ”muistuttavan anarkiaa”.

– Kyllähän Royal Bank of Scotland on Englannin pankkimaailmassa aivan omassa sarjassaan, ja valitettavasti Elcoteq oli pantu pankin saneerausyksikköön, hän sanoo.

RBS ilmoitti MOT:lle kiistävänsä kaikki Elcoteq-tapaukseen liittyvät syytökset.

Britannian yleisradio BBC arvioi viime heinäkuussa, että RBS oli siihen mennessä tarjonnut kaltoinkohdelluille asiakkailleen korvauksia 125 miljoonan punnan eli noin 150 miljoonan euron edestä.

Neil Mitchellin perustama Banks Claims Group -yhtiö yrittää koota RBS:n entisiä asiakkaita yhteen haastamaan pankki oikeuteen. Joulukuussa perustetun yhtiön asiakkaiden korvausvaatimukset ovat tällä hetkellä yhteensä 15 miljardia puntaa.

Vuosi sitten Mitchell luovutti pääministeri Theresa Maylle selvityksen, jonka mukaan korvauksia tullaan vaatimaan vähintään 121 miljardin punnan edestä. Summa on niin suuri, että RBS kaatuisi.

”Pankeilla on täydellinen valta”

Finanssivalvoja FCA on ilmoittanut, että sillä ei ole valtuuksia ryhtyä toimiin RBS:ää ja pankin johtoa vastaan. Virasto sanoi, että tämä ei silti tarkoita RBS:n toimien hyväksymistä.

Kansanedustaja Kevin Hollinrake huomauttaa, että yrityslainat eivät Britanniassa kuulu viranomaisvalvonnan piiriin.

– 25 000 punnan ylittäviä yritysluottoja ei säädellä mitenkään. Pankeille ei ole asetettu vaadetta myöskään siitä, että asiakkaita pitäisi kohdella reilusti ja kohtuullisesti, Hollinrake sanoo.

Hänen mukaansa suurin osa yrityselämässä työskentelevistä ei ymmärrä tilannetta:

– He ajattelevat, että meillä on Finanssivalvonta, meillä on keskuspankki, meillä on valtiovarainministeriö, meillä on kaikki poliitikot, ja kaikki ne voivat auttaa meitä. Todellisuudessa emme voi auttaa ollenkaan. Pankeilla on täydellinen valta näissä tilanteissa.

Kevin Hollinrake
Brittiparlamentaarikko Kevin Hollinrake Kevin Hollinrake Kuva: Henrik Leppälä / Yle MOT,Kevin Hollinrake

Uusi skandaali ”ehdottomasti mahdollinen”

Neil Mitchellin mielestä RBS:n saneerausyksikössä nähdyt tapaukset koetaan vielä uudelleen.

– Ne tapahtuvat uudelleen, koska talouden seuraavassa laskusuhdanteessa olosuhteet ovat taas kypsät sille. Britanniassa ei ole minkäänlaista poliittista tahtoa tehdä sellaisia muutoksia lakeihin tai sääntelyyn, että ne osoittaisivat viimeksi kuluneesta kymmenestä vuodesta opitun jotain.

Hollinraken mukaan skandaalin uusiutuminen on ”ehdottomasti mahdollista, koska säännöt eivät ole muuttuneet kovinkaan paljon vuodesta 2008”.

Hollinrake on esittänyt erityistä rahoituspalveluoikeutta, jonka avulla kaltoin kohdelluksi tulleet yritykset voisivat saada pankkeja vastuuseen. Pankit vastustavat esitystä.

Mitchellin ehdotus on suoraviivaisempi: hänen mukaansa uuden skandaalin estäisi vain se, että pankkien johtohenkilöitä voitaisiin laittaa rikosoikeudessa henkilökohtaisesti vastuuseen pankkien tekemisistä.

MOT: Näin pankit kaatoivat pörssiyhtiön
Ma 8.4. Yle Areena klo 12 ja TV1 klo 20
Uusinta TV1 ti 9.4. klo 5.55
Kommentit