Hyppää pääsisältöön

Entiset elcoteqlaiset lähtivät taisteluun pankkeja vastaan – pankit ”ajoivat yhtiön konkurssiin tahallisesti ja tietoisesti”

Helsinki, Elcoteq Network Oyj. Komponentit. Verkkokortit. Kuvassa verkkokortin kokoonpanoa.
Helsinki, Elcoteq Network Oyj. Komponentit. Verkkokortit. Kuvassa verkkokortin kokoonpanoa. Kuva: All Over Press MOT,Elcoteq

Joukko elektroniikkavalmistaja Elcoteqin entisiä johtia ja omistajia on käynyt sotaan yhtiötä rahoittaneita pankkeja vastaan. Ainakaan toistaiseksi taistelu ei ole tuonut tulosta: viranomaiset eivät ole ryhtyneet tutkimaan, ajoivatko pankit ”tahallisesti ja tietoisesti” yhtiön konkurssiin.

Suomalainen Elcoteq kuului Euroopan suurimpiin elektroniikan valmistajiin. Yhtiön kasvua siivittivät etenkin tilaukset matkapuhelinvalmistajilta.

Elcoteq toimitti puhelinvalmistajille puhelimen osia ja jopa kokonaisia puhelimia. Parhaimmillaan noin joka kolmas Nokian puhelin oli Elcoteqin valmistama. Yhtiö valmisti vuosien ajan myös suuren osan Blackberry-mobiililaitteista.

Vuonna 2011 Elcoteq ajautui konkurssiin, kun se ei pystynyt saamaan toiminnalleen jatkorahoitusta.

Elcoteqin perustaja ja pääomistaja Antti Piippo sanoo edelleen, että yhtiö olisi ollut elinvoimainen.

– Elcoteq oli loppun saakka elinkelpoinen. Elcoteq piti laittaa konkurssiin, ja se kyllä myöskin näkyi eri vaiheissa, että se oli tarkoitus.

Antti Piippo
Antti Piippo Antti Piippo Kuva: Yle MOT MOT,Antti Piippo

Riippuvuus Nokiasta oli kohtalokas

Nokian ostot toivat parhaina vuosina puolet Elcoteqin neljän miljardin euron liikevaihdosta. Elcoteqin tarinan päätösluku alkoi, kun Nokian käytös yhtäkkiä muuttui.

Alkuvuoteen 2008 mennessä Elcoteq oli pystyttänyt vielä sadalla miljoonalla eurolla uusia tuotantolinjoja Nokiaa varten. Sitten tehtaiden tilauskirjoista alkoi putoilla pois puhelinjätin tilauksia.

– Nokia ajoi alas tuotantoaan ja edellytti samaan aikaan meiltä lisäinvestointeja. Väitti, että tämä on vain tilapäinen häiriö. Sitten tuli tietysti vaihe, että emme enää uskoneet selityksiä, ja meidän oli pakko ryhtyä järeämpiin toimiin, Antti Piippo kertoo.

Elcoteqin mukaan Nokia myönsi tammikuussa 2010, että Nokia oli rikkonut yhtiöiden sopimusta. Nokia lupautui rahoittamaan Elcoteqia monimutkaisella lainakuviolla, joka vahvisti Elcoteqin omaa pääomaa yli sadalla miljoonalla eurolla.

Nokia ilmoitti MOT:lle, että se ”ei kommentoi yksittäisiä toimittajiaan tai toimitussopimuksia”.

Elcoteq oli menettänyt parissa vuodessa lähes kaikki Nokian tilaukset, mutta yhtiö sai korvattua suuren osan menetyksistä muiden asiakkaiden avulla. Tilanne ei kuitenkaan ollut ongelmaton: uudet asiakkaat tarkoittivat aluksi rahanmenoa, koska niitä varten piti pystyttää uusia tuotantolinjoja.

Helsinki, Elcoteq Network Oyj. Komponentit. Verkkokortit. Kuvassa Anneli Larsson juottaa komponentteja verkkokorttiin.
Helsinki, Elcoteq Network Oyj. Komponentit. Verkkokortit. Kuvassa Anneli Larsson juottaa komponentteja verkkokorttiin. Kuva: All Over Press MOT,Elcoteq

Pankeilta kovat vaatimukset Elcoteqille

Elcoteqilla oli kansainväliseltä pankkiryhmältä viideksi vuodeksi 230 miljoonan euron vakuudeton laina. Kun laina 2009 piti uusia, pankkien suhtautuminen muuttui kertaheitolla.

MOT:n saamien asiakirjojen mukaan pankkiryhmä oli valmis myöntämään Elocteqille enää vain 100 miljoonan euron lainan – ja senkin kovilla ehdoilla.

Pankit vaativat uudesta luotosta monenlaisia palkkioita, jopa 12,5 prosentin korkoa ja kolminkertaiset vakuudet. Entisten elcoteqlaisten arvion mukaan ylimääräiset palkkiot ja korot tuottivat pankeille ainakin 20 miljoonaa euroa.

Rahamääräisten vaatimusten lisäksi pankit vaativat, että Elcoteqin perustajat – Antti Piippo, Henry Sjöman ja Jorma Vanhanen – muuttavat äänivaltaiset osakkeensa tavallisiksi osakkeiksi. Pankit vaativat myös perustajilta sitoumuksen äänestää yhtiökokouksissa kaikissa asioissa pankkien esitysten puolesta.

Yritimme olla niin kieli keskellä suuta kuin voimme.― Antti Piippo

Elcoteqin oli pakko suostua kaikkeen; 2007 alkaneen finanssikriisin takia yhtiöllä ei ollut käytännössä mahdollisuuksia löytää uutta pankkiryhmää rahoittajakseen.

– Yritimme olla niin kieli keskellä suuta kuin voimme ja tehdä kaikki sen eteen, että yhtiö pelastetaan. Sen takia suostuimme niihin pöyristyttäviin vaatimuksiin, joita pankki esitti meille, Piippo sanoo.

”RBS oli mielipidejohtaja”

Elcoteqin rahoittajapankkien toimia koordinoi kolmen pankin muodostama ohjausryhmä. Siihen kuuluivat Royal Bank of Scotland RBS, Danske Bank ja Skandinaviska Enskilda Banken SEB.

– Royal Bank oli mielipidejohtaja, jota Danske hyvin selkeästi seurasi. Skandinaviska oli passiivinen – totta kai se siinä ohjausryhmässä oli hiljaa, kun muut metelöivät, sanoo Hannu Krogerus, joka toimi Elcoteqin viimeisen hallituksen varapuheenjohtajana.

Entisten elcoteqlaisten mukaan etenkin RBS:n linja vaikutti pankkien päätöksiin. Elcoteq-asiakkuus oli siirretty pankin saneerausyksikköön, jonka toimia on tutkittu Britanniassa jo vuosia.

Britannian finanssivalvonnan raportin mukaan RBS:n saneerausyksikkö asetti finanssikriisin aikana ja sen jälkeen yleisesti asiakkailleen kohtuuttomia lainaehtoja.

Helsinki, Elcoteq Network Oyj. Komponentit. Verkkokortit. Kuvassa Tuula Saarinen tarkistaa verkkokorttia.
Helsinki, Elcoteq Network Oyj. Komponentit. Verkkokortit. Kuvassa Tuula Saarinen tarkistaa verkkokorttia. Kuva: All Over Press MOT,Elcoteq

Pankit ”käyttivät vaikeaa tilannetta häikäilemättä”

Entisten Elcoteqin johtajien ja osakkeenomistajien ydinjoukko on tehnyt Keskusrikospoliisille tutkintapyynnön pankkiryhmän toiminnasta. Ryhmän mukaan asia pitäisi tutkia Suomessa, koska yhtiön kaatanut lainasopimus tehtiin Elcoteqin luxemburgilaisen emoyhtiön Suomen-sivuliikkeen nimissä.

Elcoteqlaiset pyytävät KRP:tä tutkimaan, ovatko yhtiötä rahoittaneiden pankkien edustajat syyllistyneet törkeään kiskontaan.

Tutkintapyynnön mukaan pankit ”käyttivät Elcoteqin vaikeaa tilannetta häkäilemättä hyväkseen”.

Entiset elcoteqlaiset kirjoittavat, että yhtiö oli ”hädänalaisessa ja kaikissa tapauksissa pankkeihin nähden heikommassa ja niistä täysin riippuvaisessa asemassa”.

Tutkintapyynnön mukaan pankeilla ei ollut aikomustakaan oikeasti rahoittaa Elcoteqia. Sen sijaan pankit pyrkivät realisoimaan lainojen vakuudet, maksimoimaan omat palkkionsa ja ”tahallisesti ja tietoisesti ajoivat yhtiön konkurssiin”.

Keskusrikospoliisi päätti viime kuussa, että se ei ota asiaa tutkittavakseen. KRP:n mukaan syytä epäillä -kynnys ei ylity.

KRP viittaa 2012 antamaansa vastaavaan ratkaisuun, jonka se teki aiemmasta Elcoteqia koskeneesta tutkintapyynnöstä. Erityisesti KRP viittaa Finanssivalvonnan seitsemän vuotta sitten antamaan lausuntoon. Fiva lausui tuolloin, että ”kysymyksessä näyttää olevan tavanomainen syndikoitu” lainajärjestely.

Timo Rothovius
Professori Timo Rothovius Timo Rothovius Kuva: Yle MOT Timo Rothovius,MOT

Professorit: Lainaehdot kohtuuttoman kovia

Entiset elcoteqlaiset tilasivat Aalto-yliopiston rahoituksen professorilta Vesa Puttoselta selvityksen pankkien yhtiölle määräämistä ehdoista.

Puttosen selvityksen johtopäätös on tyly: ”Selvää on, että Elcoteqin lainasyndikaatin korkokustannukset ja erityisesti muut rahoituskulut olivat niin suuret, että yhtiö ei voinut niistä realistisesti selvitä.”

Pankit tiesivät varmasti, että yritys ei ehdoista selviä.― Timo Rothovius

MOT pyysi Vaasan yliopiston laskentatoimen ja rahoituksen professoria Timo Rothoviusta tutustumaan professori Puttosen raporttiin.

– Pankit tiesivät ihan varmasti, että yritys ei niistä ehdoista selviä, Rothovius sanoo.

Hän muistuttaa, että 2010–2011 elettiin edelleen finanssikriisin aikaa.

– Silloin pankeilla oli itselläkin isoja vaikeuksia, riskien kanssa ja muuten. Pankit halusivat putsata kaikki riskiyritykset pois omasta taseesta, koska niitä eivät taas keskuspankit katsoneet kovin suopeasti.

Elcoteq-tutkintapyynnön tekijät pyysivät maaliskuun lopussa KRP:tä harkitsemaan uudelleen esitutkinnan aloittamista. Pyynnön mukana KRP:lle on toimitettu professori Vesa Puttosen lausunto pankkien lainaehdoista.

Pankkien kommentit

Elcoteqin rahoittajapankkeja johtanut ohjausryhmä vastasi MOT:lle lyhyesti.

SEB:
”Pankki on osana pankkikonsortiota aikanaan toiminut asiassa ammattimaisesti ja taloudellisia ja oikeudellisia neuvonantajia kuullen pyrkinyt toteuttamaan tehtyjä sopimuksia. Emme halua kommentoida asiaa sen enempää.”

RBS:
”Pankki kiistää esitetyt väitteet kokonaisuudessaan.”

Danske Bank:
”Emme voi kommentoida yksittäisiä asiakkaita koskevia tietoja.”

MOT: Näin pankit kaatoivat pörssiyhtiön
Ma 8.4. Yle Areena klo 12 ja TV1 klo 20
Uusinta TV1 ti 9.4. klo 5.55
Kommentit