Hyppää pääsisältöön

Mitä yhteistä on suomalaisilla ja intiaaneilla? Uutuusdokumentti avaa ainutlaatuisten fintiaanien kovan reservaattiarjen ja paljastaa kahden pohjoisen heimon samankaltaisuuden

Nuori fintiaani harjoittelee nyrkkeilysäkin kanssa.
Osa fintiaanien jälkeläisistä on ylpeitä suomalaisista sukujuuristaan, osalla siteet Suomeen ovat katkenneet. Nuori fintiaani harjoittelee nyrkkeilysäkin kanssa. Kuva: Meeri Koutaniemi intiaanit,suomalaiset,kulttuuri,dokumenttielokuvat,dokumenttiohjelmat,Docstop

Metsä, viina ja sauna. Näillä kolmella sanalla voisi kuvata suomalaisten ja intiaanien yhteneväisyyksiä. Niin oli 100 vuotta sitten ja niin on myös nyt. Näiden sanojen takaa löytyy kuitenkin paljon syvempiä ja monimuotoisempia yhteneväisyyksiä, kun ottaa aikaa ja katsoo tarkemmin.

Fintiaanit-dokumenttielokuva vie katsojan Pohjois-Amerikan Suurten järvien alueella asuvien fintiaanien maille, reservaattiarkeen. He ovat osa Amerikan alkuperäisväestöä, joilla on myös osittain suomalaiset juuret, ja se näkyy heidän elämässään monella tavalla.

Näiden ihmisten tarkkaa lukumäärää on mahdoton selvittää, mutta heitä arvioidaan olevan satoja, jopa tuhansia. Kirjailija Katja Kettu, toimittaja Maria Seppälä ja valokuvaaja Meeri Koutaniemi dokumentoivat fintiaanien elämää kolmen vuoden ajan.

Fintiaani Lyz Jaakola istuu metsässä rumpujensa kanssa.
Lyz Jaakola on muusikko ja opettaja. Hänen isänsä on suomalainen, äiti ojibwa-intiaani. Fintiaani Lyz Jaakola istuu metsässä rumpujensa kanssa. Kuva: Meeri Koutaniemi dokumenttielokuvat,dokumenttiohjelmat,Docstop,Meeri Koutaniemi,Katja Kettu,Intiaani,fintiaani

Tukkijätkä rakastuu intiaaninaiseen

1800- ja 1900-luvun vaihteessa Suomesta lähti kymmeniätuhansia siirtolaisia Pohjois-Amerikkaan paremman elämän toivossa. Valtaosa lähtijöistä oli nuoria miehiä, joista iso osa päätyi kaivos- ja metsätöihin intiaanialueille.

Valkoinen kantaväestö suhtautui tulijoihin epäilevästi, mutta Amerikan alkuperäisväestön kanssa luottamuksen saavuttaminen oli pohjoisen “metsäkansalle” helpompaa. Siirtolaiset alkoivat solmia suhteita ahtaalle ajettujen ojibweintiaanien kanssa. Kahta väkiryhmää yhdisti tiivis luontosuhde ja samankaltainen mielenmaisema, saunominen ja runolaulu – samoin kuin myös runsas alkoholinkäyttö.

Reservaatin syrjityt selviytyjät

Tänä päivänä osa suomalaissiirtolaisten ja alkuperäisväestön jälkeläisistä elää noudattaen kummankin kulttuurin perinteitä. He myös kokevat syrjintää kahdesta eri suunnasta.
Ympäristön mielestä he eivät ole täysiverisiä intiaaneja, eivätkä puhdasverisiä valkoisia.

Viina maistuu edelleen ja erilaiset päihderiippuvuudet ovat arkipäivää, kuten myös mielenterveyden ongelmat ja korkeat itsemurhaluvut. Heitä kannattelevat voimakas yhteys luontoon, hiljaa olemisen taito, samanlainen huumori ja pienessä huoneessa hikoilu.

Fintiaanit Rebecca ja Jim Cawboy saunovat.
Orpokotia pitävät Rebecca ja Jim Cawboy saunovat kotonaan Pohjois-Minnesotassa. He kutsuvat itseään fintiaaneiksi Fintiaanit Rebecca ja Jim Cawboy saunovat. Kuva: Meeri Koutaniemi Intiaani,dokumenttielokuvat,dokumenttiohjelmat,Docstop,Meeri Koutaniemi,Katja Kettu,fintiaani

Dokumenttielokuva seuraa muun muassa Lyz Jaakolan ja Jim Gawboyn perheiden sinnikkäitä yrityksiä yritystä parantaa karua reservaattielämää. Rasismista, köyhyydestä ja ennakkoluuloista huolimatta varsinkin nuoret ovat ottaneet fintiaani-identiteetin omakseen.

Dokumenttielokuva Fintiaanit Yle TV2 10.4 kello 21:50.

Kommentit